Rezultate din textul definițiilor
A INOCULA ~ez tranz. 1) (medicamente, preparate, fluide) A introduce (cu seringa) in organism; a injecta. 2) fig. (pasiuni, idei, conceptii) A baga in cap; a sadi in minte. [Sil. in-o-] /<fr. inoculer, lat. inoculare

intonca vb. I (reg.) a-i veni cuiva ceva in minte, a-i trazni prin cap, a i se nazari; a-si baga ceva in cap.

A baga bag tranz. 1) A face sa intre (inauntru); a introduce; a vari. ◊ ~ (ceva) in cap a tine minte; a memora. ~ (ceva) in gura a manca. ~ (cuiva) mintile in cap a cuminti (pe cineva). A(-i) ~ cuiva in cap a) a face pe cineva sa fie preocupat de ceva; b) a face pe cineva sa inteleaga ceva complicat, inaccesibil. ~ (cuiva) frica in oase a speria foarte tare (pe cineva). ~ (pe cineva) in san a apropia mult (pe cineva); a trata cu atentie si cu dragoste. ~ mana in buzunarul cuiva a jecmani (pe cineva). 2) A pune intr-o situatie neplacuta. ◊ ~ (pe cineva) in boala (sau in boale) a inspaimanta (pe cineva). ~ (pe cineva) in d***i (sau in toti d***ii) a speria tare (pe cineva); b) a mania tare (pe cineva). ~ (pe cineva) in pacat a face (pe cineva) sa comita o fapta condamnabila. ~ (pe cineva) in nevoi a face sa aiba neplaceri. ~ (pe cineva) la apa a pune in mare incurcatura. ~ in mormant a pricinui moartea cuiva. 3) A face sa imbratiseze o slujba, o meserie; a plasa. ~ la scoala de meserii. 4): ~ de seama a fi atent la ceva; a avea grija. /Orig. nec.

A VARI var tranz. 1) (obiecte) A face sa intre inauntru; a baga; a introduce. ◊ A-i ~ cuiva (ceva) pe gat a forta pe cineva sa faca ceva contra vointei sale. A-i ~ cuiva (ceva) in cap a) a face pe cineva sa inteleaga bine ceva; b) a-i insufla cuiva ceva. A-si ~ (sau ~ cuiva) mintile in cap a se cuminti sau a cuminti pe cineva. 2) (persoane) A face pe cineva sa intre undeva benevol sau fortat. 3) (animale) A mana, a baga inauntru. ~ vacile in ocol. ◊ ~ pe cineva (de viu) in groapa (in mormant sau in pamant) a-i amari viata cuiva; a omori. /<sl. viretiCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)