Rezultate din textul definițiilor
LINGOU s. n. bloc de metal sau aliaj obtinut prin turnare intr-o lingotiera. (< fr. lingot)

LINGOU, lingouri, s. n. bloc de metal sau de aliaj, obtinut prin turnare in lingotiera, care urmeaza sa fie prelucrat ulterior. – Din fr. lingot.

LINGOU s.n. bloc de metal sau de aliaj obtinut prin turnare intr-o lingotiera. [< fr. lingot].

AGRAFA, agrafe, s. f. 1. Nume dat unor obiecte care servesc sa prinda sau sa fixeze o haina, parul etc. ♦ Piesa de metal cu care se leaga blocurile de piatra, se fixeaza zidaria etc. 2. (Med.) Mica piesa metalica cu care se prind si se mentin unite buzele unei plagi pana la cicatrizare; copca. 3. Ornament in forma de consola la capatul unui arc. – Din fr. agrafe.

ILAU ilaie n. bloc de otel folosit ca suport la forjarea manuala a metalelor; nicovala. /ung. ulo

NICOVALA ~e f. 1) bloc de otel folosit ca suport la forjarea pieselor de metal; ilau. ~ de fierarie. 2) Unul dintre oasele mici care formeaza urechea medie. /<sl. nakovalo

CUZINET, cuzineti, s. m. 1. Piesa inelara sau din doua bucati semiinelare din metal moale, care imbraca in interior lagarul si vine in contact direct cu fusul sau axul unei masini. 2. Element de constructie confectionat din beton armat, piatra dura etc. asezat intre un bloc de fundatie si un stalp si avand ca scop transmiterea greutatii la blocul de fundatie respectiv. – Din fr. coussinet.

COFRAJ (‹ fr.) s. n. Tipar de lemn sau metal utilizat la executarea elementelor de beton, beton armat sau de alte materiale pentru a li se da forma prevazuta in proiect si a le sustine pina la intarirea betonului. ◊ C. glisant = cofraj mobil echipat cu dispozitive sau instalatii (vinciuri) care permit deplasarea la un tronson vecin. Se foloseste in general la constructii inalte (silozuri, blocuri de locuinte).Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)