Rezultate din textul definițiilor
GHETARIE, ghetarii, s. f. Loc special amenajat in care se depoziteaza iarna blocuri de gheata naturala, pentru a fi folosite in cursul verii. ♦ Fig. Camera, locuinta extrem de friguroasa. – Gheata + suf. -arie.

IGLU, igluuri, s. n. Coliba facuta din blocuri de gheata sau zapada, construita de eschimosi in regiunile polare. – Din fr. iglou.

GHETARIE ~i f. Incapere speciala in care se depoziteaza iarna blocuri de gheata naturala, pentru a fi folosite in cursul verii. /gheata + suf. ~arie

HUMMOCK s. n. monticul format din blocuri de gheata provenind din spargerea banchizelor. (< engl., fr. hummock)

TIU2, tiuri, s. n. (Reg.) 1. Unealta de fier in patru muchii ascutita ca o dalta, cu care se fac gauri in gheata pentru pescuit, se desprind blocurile de gheata etc. 2. Unealta asemanatoare cu o dalta, folosita in dulgherie. 3. Tarnacop de otel, de forma unei bare cu sectiune a patrata, ascutita la capete si putin arcuita, folosit de mineri. – Et. nec.

SLOI, sloiuri, s. n. 1. bloc de gheata care pluteste pe apele curgatoare si statatoare, inainte ca acestea sa inghete cu totul sau in timpul dezghetului. ◊ Expr. A-i trece (cuiva) un sloi (de gheata) prin inima (sau pe spinare, rar peste obraz) = a-l trece (pe cineva) fiori de spaima. A fi sloi = a-i fi cuiva foarte frig, a fi inghetat. ♦ Fig. Om rece, nepasator, necomunicativ, lipsit de caldura sufleteasca. 2. (Rar) Turtur de gheata. – Din bg. sloj.

HUMMOCK s.n. blocuri de gheata provenind din spargerea banchizelor. [< engl., fr. hummock].

AISBERG s.n. bloc de gheata plutitor, desprins din marile gheturi polare, care se intalneste in apele din jurul polilor. [Scris si iceberg. / < engl. iceberg].

CREVASA s. f. 1. despicatura adanca intr-un bloc de gheata. 2. plesnitura a pielii. (< fr. crevasse)

sloi (-iuri), s. n.1. Bulgare, coagul (se zice despre bucati dintr-o materie care se solidifica sub efectul frigului ca grasimea, ceara). – 2. bloc de gheata. – 3. (Trans.) Mincare de carne de oaie in seul ei. Sl. sloj, din vb. suloziti „a pune” (Miklosich, Slaw. Elem., 47; Cihac, II, 348), cf. slei si slov. sloj „seu”, ceh., rus. sloj „strat”. – Der. sloi, vb. refl. (a se inchega, a se solidifica).

BANCHIZA, banchize, s. f. bloc de gheata format in regiunile polare, de-a lungul coastelor marii. V. aisberg.Fr. banquise.

AISBERG, aisberguri, s. n. bloc (mare) de gheata desprins din calotele glaciare polare, care pluteste pe oceane spre zona calda, influentand clima regiunilor invecinate si stingherind navigatia; ghetar2 plutitor. – Din fr., engl. iceberg.

AISBERG ~uri n. bloc mare de gheata plutitor, care se intalneste in apele din jurul polilor. [Sil. ais-berg] /<engl. iceberg

CREVASA s.f. 1. Crapatura intr-un bloc mare de gheata. 2. Plesnitura a pielii. [< fr. crevasse].

AISBERG s. n. bloc urias de gheata plutitoare, din gheturile polare. (< engl. iceberg)

AISBERG, aisberguri, s. n. bloc (mare) de gheata care pluteste pe marile polare; ghetar plutitor. – Engl. iceberg (fr. iceberg).

BANCHIZA (‹ fr.) s. f. 1. Cimp de gheata marina cu aspect de blocuri lipite, formate in marile polare (pina la 74º lat. N si 55-60º lat. S), cu grosimi de la 200 pina la 1.000 m. 2. Constructie auxiliara realizata la baza unui put de mina in curs de sapare, destinata sa sustina zidaria de deasupra pina cind aceasta face priza.

FLOE s.n. gheata care acopera partial marile nordice, plutind in blocuri. [< fr., engl. floe].

FLOE FLO/ s. n. gheata care acopera partial marile nordice, plutind in blocuri. (< fr., engl. floe)

IGLU s.n. Coliba facuta din gheata si din zapada, care se intalneste in tinuturile polare. ♦ Adapost in forma de cupola, construit din blocuri de zapada suprapuse. [Var. iglou s.n. / < fr. igloo < cuv. eschimos].Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)