Rezultate din textul definițiilor
pepita (bucata de aur) s. f., pl. pepite

basma f. (turc. basma, tiparire, adica „pinza ornata cu culori tiparite”, ca si stamba; bg. sirb. rut. basma, pinza de rochii sau de anterie; rus. basma, diploma hanilor urdiii de aur). bucata de pinza patrata de dus lucruri (boccea), de infasurat gitu, de imbrobodit si mai ales de sters nasu (batista). Basma popeasca, basma mare colorata. A scoate pe cineva basma curata, a-l elibera de orice acuzatiune. V. marama, baider.

PEPITA s.f. bucata de aur nativ. [< fr. pepite, germ. Pepita, cf. sp. pepita – graunte].

PEPITA s. f. bucata (de aur) in stare nativa. (< fr. pepite)

PEPITA, pepite, s. f. bucata masiva de aur nativ. – Din fr. pepite.

ZLATITA s. f. (Inv.) bucata, lingou de aur. (din sl. zlatica)

cepas s.n. 1. (reg.) urma de roata, fagas, sleau. 2. (reg.) bucata dintr-o vana de aur.

mesala, mesale, s.f. (reg.) 1. fata de masa; cearsaf. 2. bucata de panza brodata cu aur si perle, purtata pe cap.

PEPITA ~e f. bucata de metal nativ, in special din aur. /<fr. pepite

Absyrtus, fiul lui Aeetes, regele Colchidei, si fratele Medeei. Fugind cu Iason dupa ce furasera Lina de aur, Medea l-a luat cu ea si pe Absyrtus. Ca sa zadarniceasca urmarirea lui Aeetes, care se luase dupa fugari, ea si-a taiat fratele in bucati si le-a aruncat in urma ei, in mare (v. si Medea).

Aeetes, fiul lui Helios si al lui Perse, frate cu Circe si tatal Medeei. Domnind in Colchis pe vremea cind argonautii, condusi de Iason, au sosit acolo sa caute Lina de aur, el le-a fagaduit-o cu conditia ca Iason sa iasa biruitor intr-o serie de incercari. Spera ca in felul acesta va reusi sa se sustraga fagaduielii facute. Cu ajutorul Medeei, Iason a biruit insa toate greutatile. Cum Aeetes l-a refuzat atunci in mod deschis, Iason, impreuna cu Medeea, au furat Lina de aur. Pentru a scapa apoi de urmarirea lui Aeetes, ce venea dupa fugari, Medea – care-l luase cu ea si pe Absyrtus – si-a taiat fratele in bucati si le-a aruncat in mare (v. si Absyrtus).Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)