Rezultate din textul definițiilor
URNA, urne, s. f. 1. Vas de pamant sau de bronz, de capacitati si de forme diferite, in care se pastrau in antichitate unele lichide. 2. Vas in care se pastreaza cenusa mortilor incinerati; cenusar (I 3). 3. Cutie prevazuta cu o deschizatura ingusta, pe unde se introduc buletine de vot, numerele unei loterii etc. – Din fr. urne, lat. urna.

BULETIN, buletine, s. n. 1. (Urmat de determinari) Scurt comunicat, raport, anunt sau nota oficiala care contine informatii de actualitate si de interes public. ♦ Adeverinta eliberata de o autoritate pentru a atesta ceva. Buletin de analize medicale. ♦ Nume dat unei publicatii periodice cu scurte dari de seama, studii si informatii de specialitate etc. 2. (Adesea cu determinarea „de identitate”) Act oficial care atesta identitatea unei persoane. 3. (In sintagma) Buletin de vot = imprimat cuprinzand numele si prenumele candidatilor la o alegere, cu ajutorul caruia alegatorii isi exercita dreptul de vot. – Din fr. bulletin.

DESPUIERE, despuieri, s. f. Actiunea de a (se) despuia si rezultatul ei. ◊ Despuierea scrutinului = scoaterea din urna a buletinelor de vot si numararea lor. [Pr.: -pu-ie-.Var.: despoiere s. f.] – V. despuia.

A DESPUIA despoi tranz. 1) A face sa se despoaie. 2) (persoane) A deposeda de tot ce are, cu forta; a prada; a jefui; a jecmani; a jupui. 3) (animale moarte) A curata de piele; a jumuli; a ecarisa; a jupui. 4) rar (arbori, plante etc.) A curata de coaja; a coji; a jupui. 5) (materiale dintr-un text, dosar sau dintr-o lucrare, publicatie) A extrage in vederea studierii sau intocmirii unui studiu stiintific; a excerpta. ◊ ~ scrutinul a extrage din urna buletinele de vot pentru a stabili rezultatele unei alegeri. [Sil. -pu-ia] /<lat. dispoliare

URNA ~e f. 1) (la popoarele antice) Vas de lut sau de bronz cu diverse intrebuintari. 2) Vas mic in care se pastreaza cenusa mortului incinerat. 3) Cutie prevazuta cu o deschizatura ingusta in care se introduc buletinele de vot. /<fr. urne, lat. urna

URNA s.f. 1. Vas in care se pastreaza cenusa mortilor incinerati. 2. Cutie in care se depun buletinele de vot, numerele de loterie etc. [< lat. urna, cf. fr. urne].

TESERA s. f. (ant.) fisa de metal sau de fildes, bilet de intrare la spectacole, ca buletin de vot, ca jeton etc. (< fr. tessere, lat. tessera)

URNA s. f. 1. vas in care se pastreaza cenusa mortilor incinerati. 2. cutie in care se depun buletinele de vot, numerele de loterie etc. 3. (bot.) capsula sporifica. (< fr. urne, lat. urna)

votOMETRU s. n. masina pentru numaratoarea automata a buletinelor de vot. (< engl. votometer)

buletin n., pl. e (fr. bulletin, d. it. bullettino, care vine d. bulla, bula). Sufragiu scris: buletin de vot. Raport oficial: buletinu armatei. Colectiune de decrete, de deciziuni: buletinu legilor. Foaie care arata felu purtarii ori silintei cuiva: buletinu unui scolar.

SCRUTIN s. n. 1. mod de alegere pentru organele de stat prin buletine care se introduc intr-o urna. ◊ ansamblul operatiilor. 2. mod de adoptare, prin vot, a hotararilor la conferintele internationale sau la sesiunile organizatiilor internationale. (< fr. scrutin)

SCRUTIN s.n. votare, alegere facuta cu bile sau cu buletine care se introduc intr-o urna; constatarea rezultatului unei astfel de alegeri. ◊ A despuia scrutinul = a deschide urna si a numara voturile. ♦ Totalitatea voturilor exprimate, depuse in urna. [< fr. scrutin, cf. lat. scrutinium].

buletin s. n. 1. act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. ◊ adeverinta prin care se consemneaza ceva. 2. scurta comunicare oficiala cuprinzand informatii de actualitate. 3. periodic editat de o institutie specializata: referate, studii si informatii dintr-un anumit domeniu; publicatie periodica oficiala care cuprinde legi, decrete, decizii etc. 4. ~ de vot = imprimat cu numele candidatilor la o alegere. (< fr. bulletin)

buletin ~e n. 1) Document oficial, prin care se consemneaza sau se confirma ceva. ◊ ~ (de identitate) act oficial care atesta identitatea unei persoane. 2) Informatie oficiala despre evenimente sau chestiuni de actualitate si de interes public. ~ meteorologic. ~ de stiri. 3) Publicatie periodica oficiala, cuprinzand legi, decrete, dispozitii. 4) Publicatie periodica care cuprinde dari de seama, studii scurte si informatii dintr-un anumit domeniu de activitate. 5): ~ de vot imprimat pe care se scrie lista candidatilor la o alegere si prin care alegatorii isi exercita dreptul de vot. /<fr. bulletinCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)