Rezultate din textul definițiilor
scroboti, scrobotesc, vb. IV (reg.) 1. a amesteca. 2. a framanta pamant galben, pentru a-l face bun de lipit.
TIPELCIUI, tipelciuiesc, vb. IV. Tranz. (Reg.) A framanta mamaliga in maini. ♦ A framanta lutul cu picioarele pana cand devine bun de folosit la lipit.
ADEZIV, -A adj. (Despre materiale, substante etc.) Care adera, care se lipeste strans de ceva. // s.m. Produs natural sau sintetic cu care se lipeste, se incleiaza lemnul, metalele, sticla etc. ♦ Substanta care se adauga la preparatele agricole antiparazitare pentru a asigura o mai buna fixare pe plante a acestora. [< fr. adhesif].
ADEZIV, -A I. adj. (despre materiale) care sta strans lipit. ◊ (biol.; despre organe) care fixeaza organismul de ceva. II. s. m. 1. produs, natural sau sintetic, la incleierea lemnului, a metalelor, materialelor plastice etc. 2. substanta care se adauga la preparatele agricole antiparazite pentru o mai buna fixare a acestora pe plante. (< fr. adhesif)
INNADI, innadesc, vb. IV. 1. Tranz. A-i adauga unui obiect (cosand, innodand, lipind etc.) o bucata, o portiune (de acelasi fel), pentru a-l mari, a-l lungi etc.; a pune o nada. ◊ Expr. (Refl.) A se innadi la vorba = a se porni la vorba, a se pune pe taifas. 2. Refl. Fig. A prinde pofta de ceva bun, a lua obiceiul, naravul; a (se) naravi. ◊ Expr. A se innadi la cascaval = a se obraznici. a-si lua nasul la purtare. ♦ A se obisnui sa mearga prea des undeva, sa faca ceva (nepermis). – In + nada.