Rezultate din textul definițiilor
LAPTE, (2) lapturi, s. n. 1. Lichid alb-galbui cu gust dulceag, foarte hranitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusiva a sugarului si a puiului de animal). ◊ Purcel (sau vitel) de lapte = purcel (sau vitel) care nu a fost intarcat. Lapte-de-pasare = desert preparat din lapte, oua si zahar. (Astron.) Calea-Laptelui = calea lactee, v. lactee. ◊ Loc. adj. De lapte = (despre animale) crescut pentru productia de lapte, care produce mult lapte. ◊ Compuse: (Bot.) laptele-cainelui = planta erbacee raspandita prin locuri necultivate, a carei tulpina contine un suc laptos; alior (Euphorbia cyparissias); laptele-cucului = planta erbacee cu flori galbene, a carei tulpina contine un suc laptos; alior (Euphorbia helioscopia); laptele-stancii = laptisor. 2. (Rar; la pl.) Diferite sortimente de lapte (1) sau de produse alimentare preparate din (sau cu) lapte. 3. Suc care se gaseste in unele plante sau fructe ori se prepara din acestea si este asemanator la aspect cu laptele (1). ◊ Expr. (A fi) in lapte = (despre plante si parti ale lor, mai ales despre cereale) (a fi) necopt, crud. 4. (In sintagmele) Lapte de malt = malt macinat si amestecat cu apa, folosit la prepararea berii. Lapte de var = amestec de var stins si apa, folosit la zugravit si in industrie; apa de var. Lapte de ciment = amestec format din praf de ciment si apa, folosit in lucrarile de asfaltare, de constructii etc. – Lat. lac, -ctis.
BRAUL-COSANZENII s. v. calea lactee, calea-laptelui, curcubeu.
BRAUL-LUI-DUMNEZEU s. v. calea lactee, calea-laptelui, curcubeu.
BRAUL-POPII s. v. calea lactee, calea-laptelui, curcubeu.
CALE s. 1. drum, (inv. si reg.) poteca. (Ii sta in ~.) 2. cale ferata = drum-de-fier, linie-ferata, (pop.) sina, (Transilv., Bucov. si Ban.) strec. (Se deplaseaza pe ~.) 3. (ANAT.) cale aferenta v. cale motoare; cale motoare = cale aferenta. 4. directie, linie, sens. (Ce ~ va urma aceasta dezvoltare?) 5. v. mod. 6. filiera, intermediu, mijlocire. 7. (ASTRON.) calea lactee = calea-laptelui, (pop.) calea-robilor, drumul-robilor, (reg.) braul-Cosanzenii, braul-lui-Dumnezeu, braul-popii, calea-lui-Troian, calea-orbilor, calea-schiopilor, calea-tiganului, drumul-laptelui, paiele-tiganului; Calea-Laptelui v. calea lactee.
CALEA-LUI-TROIAN s. v. calea lactee, calea-laptelui.
CALEA-ORBILOR s. v. calea lactee, calea-laptelui.
CALEA-ROBILOR s. v. calea lactee, calea-laptelui.
CALEA-SCHIOPILOR s. v. calea lactee, calea-laptelui.
CALEA-TIGANULUI s. v. calea lactee, calea-laptelui.
DRUMUL LAPTELUI s. v. calea lactee, calea-laptelui.
DRUMUL ROBILOR s. v. calea lactee, calea-laptelui.
PAIELE-TIGANULUI s. v. calea lactee, calea-laptelui.
GALACTIC, -A, galactici, -ce, adj. Care apartine galaxiei, privitor la galaxie (in special la calea-lactee). – Din fr. galactique.
LACTEE adj. (In sintagma) calea lactee = brau luminos care se vede noaptea de la un capat la celalalt al boltei ceresti; Calea-Laptelui, Calea-Robilor. – Din fr. [voie] lactee, lat. [via] lactea.
GALACTIC ~ca (~ci, ~ce) Care tine de galaxii; propriu galaxiilor (in special Caii lactee). ◊ Plan ~ plan fundamental care trece prin centrul unei galaxii, unde sunt situate majoritatea stelelor galaxiei. Ecuator (sau cerc) ~ cercul mare al galaxiei, rezultat din intersectia planului galactic cu sfera cereasca. Coordonate ~ce coordonate raportate la ecuatorul galactic si la axa polilor galactici. /<fr. galactique
GEMENI m. pl. art. Constelatie din calea lactee. ◊ Zodia ~lor unul din cele douasprezece sectoare ale zodiacului. /<lat. geminus
LAPTE n. 1) Lichid alb-galbui, secretat de glandele mamare ale femeii sau femelelor mamifere, care constituie hrana nou-nascutilor ~ matern. ◊ Vitel (sau purcel) de ~ vitel (sau purcel) care nu a fost inca intarcat. ~ de pasare desert preparat din lapte, oua si zahar. Calea ~lui calea lactee. 2) Lichid alb secretat de glandele mamare ale unor mamifere domestice folosit drept aliment. ~ de vaca. ◊ ~ acru lapte preparat prin fermentatie din laptele fiert si covasit cu smantana. ~ dulce lapte proaspat, nefermentat. ~ praf produs lactat sub forma de pulbere. ~ prins lapte inchegat. 3) Suc vegetal asemanator la aspect cu acest lichid. ~ de migdale. ~ de cocos. ◊ (A fi) in ~ se spune despre cereale care sunt in stadiu de coacere. ~ de var amestec de var stins si apa. ~ de ciment amestec de praf de ciment si apa. ~le-cainelui planta erbacee a carei tulpina contine un suc asemanator laptelui; alior. ~le-cucului planta erbacee cu flori galbene a carei tulpina contine un suc laptos amar. /<lat. lac, lactis
ROB (roaba (robi, roabe) m. si f. 1) (in oranduirea sclavagista) Persoana aflata in dependenta totala de un stapan; sclav; serv; serb. ◊ Calea (sau Drumul)-~ilor constelatie constituita dintr-o ingramadire de stele in forma de brau luminos; calea lactee. 2) ist. Prizonier de razboi folosit la munci grele; captiv. ~ la turci. 3) fig. Persoana care munceste din greu. 4) fig. Persoana foarte supusa, care asculta si executa orbeste ordinele cuiva; sclav. ◊ ~ul lui Dumnezeu se spune, in limbajul bisericesc, oricarui credincios. 5) fig. Persoana obsedata permanent (de o preocupare); sclav. ~ al pasiunii. /<sl. robu
TIGAN ~i m. 1) Persoana care face parte dintr-un grup etnic originar din India, raspandit aproape in toata lumea, ducand (in unele zone) o viata seminomada; rom. ◊ A se muta ca ~ul cu satra (sau cu cortul) a se muta foarte des; a nu avea un loc stabil de trai. A se deprinde ca ~ul cu scanteia (sau cu ciocanul) a se deprinde cu greutatile, cu nevoile. A se ineca ca ~ul la mal a suferi o nereusita tocmai la sfarsitul unei actiuni. Tot ~ul isi lauda ciocanul se spune despre o persoana care se lauda (fara motiv) cu ce are. Calea ~ului calea lactee. 2) pop. iron. Persoana bruneta. 3) peior. Persoana cu apucaturi urate. /<bulg. tiganin
INTERGALACTIC, -A adj. (Astr.) Care se afla intre sistemele Caii lactee. [Cf. germ. intergalaktisch].
DELFIN1 s.m. 1. Mamifer marin din ordinul cetaceelor, care traieste in cete in toate marile. 2. Stil de inot, caracterizat prin miscarea simultana si simetrica a bratelor, dinainte spre inapoi, coordonata cu miscarea picioarelor in plan vertical. 3. Constelatie din emisfera boreala, situata in vecinatatea Caii lactee. [< lat. delphinus, it. delfino].
GALACTIC, -A adj. Care se refera la calea lactee. ◊ Plan galactic = plan fundamental care trece prin centrul Caii lactee; ecuator galactic = cercul mare de-a lungul caruia planul galactic intersecteaza sfera cereasca; coordonate galactice = coordonate raportate la ecuatorul galactic si la axa polilor galactici. [< fr. galactique].
LACTEE adj.f. calea lactee = ingramadire de stele care apar pe cer in forma unei benzi alburii; Calea laptelui, Drumul robilor. [< fr. lactee, cf. lat. lac – lapte].
GALACTIC, -A adj. referitor la galaxie. ♦ plan ~ = plan fundamental care trece prin centrul Caii lactee; ecuator ~ = cercul mare de-a lungul caruia planul galactic intersecteaza sfera cereasca; coordonate e = coordonate raportate la ecuatorul si la axa polilor galactici. (< fr. galactique)
GALAXIE s. f. fiecare dintre sistemele de astri din univers; (p. restr.) calea lactee. (< fr. galaxie, gr. galaxias)
calea lactee, briu luminos care se vede noaptea de la un capat la celalalt al boltei ceresti. Este format din miliarde de stele ale galaxiei noastre, care nu pot fi distinse cu ochiul liber. Cunoscuta si sub denumirea de Calea Laptelui, Calea sau Drumul Robilor.
calea-lactee (brau de stele) s. propriu f., g.-d. Caii-lactee
PERSEU 1. (In mitologia greaca) Fiul lui Zeus si al muritoarei Danae. I se atribuie savarsirea mai multor fapte vitejesti, printre care uciderea Meduzei, salvarea de un monstru marin a Andromedei, cu care se insoara, uciderea lui Polydectes, prigonitorul mamei sale. Era considerat intemeietorul legendar al Micenei. 2. (Perseus) Constelatie din emisfera boreala, care contine steaua variabila Algol. Traversata de calea lactee, este vizibila in Romania in timpul iernii.
lactee adj. : calea ~ multime de stele, avand forma unui brau luminos, care se vede pe bolta cereasca in timpul noptilor senine; calea Laptelui; calea (sau Drumul) Robilor. [Sil. -te-e] /<fr. lactee, lat. lactea
lactee adj. calea-L~ = ingramadire de stele care apar pe cer in forma unei benzi alburii; calea-Laptelui, Drumul-Robilor. (< fr. lactee)