Rezultate din textul definițiilor
MULTISOR, -OARA, multisori, -oare, adj., adv. Diminutiv al lui mult; destul de mult, cam mult; multicel. ◊ De multisor = a) care dateaza, exista de mult timp; vechi; b) de o vreme destul de indelungata. – Mult + suf. -isor.
multICEL, -ICA, multicei, -ele, adj., adv. multisor. ◊ De multicel = cam de multa vreme. – mult + suf. -icel, -icica.
aproape adv. – 1. La mica distanta, in preajma, in vecinatate. – 2. cam, aproximativ, mai mult sau mai putin. – 3. Gata, mai-mai, cit pe ce. – 4. (S. m.) Seamanul, aproapele nostru. – Mr. aproapea, megl. proapi, istr. (a)prope. Lat. ad prŏpe (Puscariu 101; Candrea-Dens., 65; REW 197; DAR); cf. v. it. a provo (friul. apruv, v. sard. apprope), v. prov., cat. aprop, v. fr. a pruef. Cf. apropia.
CATRE prep. 1. (Cu sens local) Spre, inspre, la. Catre casa. ◊ Expr. De catre = dinspre, de la... ♦ (Pop.) Aproape de..., pe langa. Zari catre un desis un fel de casa (ISPIRESCU). 2. (Cu sens temporal) Pe la..., cam la... Catre seara. 3. Fata de... Am aratat asprime catre multi (NEGRUZZI). ♦ (Inv.) Impotriva, in contra. Razvratit catre cer (BALCESCU). 4. (Precedat de prep. „de”) De. Eliberarea patriei noastre de catre Armata Sovietica. 5. (Cu sens final; inv.) Cu scopul... pentru...Sa randuiasca tunuri... catre impuscare (ARHIVA ROMANEASCA). [Var.: (reg.) catra prep.] – Lat. contra.
avat, havat si havat m. (dupa Sain., d. turc. haut si avat, crisnic, napatca; dupa mine, cp. cu gavat). Mold. Munt. Un peste cam asemenea cu salau, dar mai intunecat si cu foarte multe oase (aspius rapax). Ca si stiuca, devoreaza pestii mici. – Se numeste si havut si haut (Ant. si Acad.) si, auzit de mine, haut (Bts. Fc.). – Si vijgau, vilsan si vrespere.
SARAT ~ta (~ti, ~te) 1) v. A SARA si A SE SARA. 2) Care contine multe saruri. Lac ~. 3) fig. (despre vorbe, glume) Care este spiritual, dar cam necuviincios. 4) fig. fam. (despre preturi) Care este prea ridicat. /v. a sara
PRET ~uri n. 1) Expresie baneasca a valorii unei marfi; suma de bani cu care se poate vinde sau cumpara ceva. ~ de contract. ~ cu amanuntul. ◊ A avea ~ a) a se vinde usor; b) a avea valoare. De ~ scump; pretios. Cu orice ~ a) oricat de mult ar costa; b) prin orice mijloace. Cu nici un ~ in nici un caz. ~ (ca) de... cam; aproximativ. 2) Calitate deosebita; merit. ◊ A ajunge la ~ a ajunge sa fie apreciat; a capata valoare. A pune ~ pe ceva a trata cu consideratie; a pretui; a aprecia. A sti ~ul a sti ce valoreaza (cineva sau ceva). /<lat. pretium
PUTIN2 ~a (~i, ~e) 1) (in opozitie cu mult) Care este in cantitate sau in numar mic; care nu este indeajuns; insuficient. ~i cercetatori. ~a umezeala. ◊ ~ la minte cam prost; prostut. ~ la simtire nesimtitor. 2) (in opozitie cu mare) Care este de dimensiuni, proportii sau volum redus. ~ pamant. 3) (despre timp) Care este de scurta durata. /<lat. putinus
ceac-pac si ceat-pat adv. (amestec din turc. catra-patra, a vorbi o limba mai mult ori mai putin, si cat pat, din cind in cind. Cp. si cu ung. csata-pata, csate-pate, csete-pate, tambalau, harmalaie). Fam. Putin, asa si asa, cam prost: stiu si eu ceac-pac turceste.