Rezultate din textul definițiilor
CAMESOI, camesoaie, s. n. Augmentativ al lui camasa (1); camasa lunga. – Camesa + suf. -oi.
cote, cote, s.f. (reg.) ie femeiasca; camasa lunga de copil.
CAMESOI, camesoaie, s. n. Augmentativ al lui camasa (1); camasa lunga.
REGATA, regate, s. f. 1. Denumire data unei competitii sportive nautice (caiac, canoe, iahting, canotaj) in ansamblul ei tehnic. ♦ Proba in competitiile de iahting, care are mai multe etape in cadrul aceluiasi program. 2. Forma de cravata care se innoada si cade vertical de-a lungul plastronului camasii. – Din fr. regate.
REGATA s.f. 1. Intrecere organizata intre ambarcatii sportive (cu vele), iahturi etc. 2. Forma de cravata care se innoada si care cade vertical de-a lungul plastronului camasii. [Pl. -te. / cf. it. regata, fr. regate].
REGATA s. f. 1. intrecere sportiva la care participa ambarcatii cu rame, cu vele sau cu motor. 2. cravata care se innoada si cade vertical de-a lungul plastronului camasii. (< fr. regate, it. regatta)
PULOVER ~e n. Haina tricotata, lunga pana sub talie, fara guler, care se imbraca, de obicei, peste camasa sau peste bluza. /<fr., engl. pull-over
peles, pelesuri, s.n. (inv. si reg.) 1. ciucure, franj. 2. indoitura de sus a pantalonilor taranesti (nadragi), prin care se trece bracinarul. 3. bracinar. 4. snur care se petrece pe la mijlocul camasii nationale. 5. (adj. f. sg.; in sintagma) oaie pelesa = oaie cu lana lunga.
TUNICA, tunici, s. f. 1. Haina barbateasca (de uniforma), de obicei incheiata pana la gat si care se poarta peste camasa. ♦ Haina asemanatoare cu tunica (1), purtata de femei. 2. Imbracaminte (larga) purtata de unele popoare din antichitate, lunga pana la genunchi sau pana la pamant. 3. Membrana fibroasa care inveleste unele organe ale corpului. ♦ Membrana care acopera corpul unor animale marine. ♦ (Bot.) Invelis carnos al unui bulb. – Din fr. tunique, lat. tunica.
BALENA (‹ fr., lat.) s. f. 1. Nume dat unor mamifere acvatice din ordinul cetaceelor, raspindite in toate oceanele, dar mai ales in zonele reci si temperate cuprinzind peste 80 de specii, cele mai mari atingind lungimea de 30 (33) m si greutate de 150 (160) t, avind in loc de dinti niste lame cornoase lungi (fanoane), corpul fusiform si membrele anterioare transformate in lopeti. Se vineaza pentru carne, grasime, fanoane si piele. Cea mai cunoscuta specie este b. albastra (Balenoptera musculus). 2. Lamela flexibila, fabricata din fanoane de b. (1), din otel, din materiale plastice etc., folosita la confectionarea corsetelor, a umbrelelor, la fixarea gulerelor camasilor etc.