Rezultate din textul definițiilor
VAMPIR ~i m. 1) Liliac mare raspandit in America de Sud si Centrala, care suge sangele pasarilor si animalelor adormite. 2) Personaj fantastic, despre care se crede ca ar suge sangele oamenilor vii. 3) fig. Individ care se imbogateste prin exploatarea crunta a oamenilor. 4) Criminal care ucide pentru placerea de a vedea sange. /<fr. vampire, germ. Vampir

VAMPIR s.m. 1. Personaj imaginar despre care se credea ca ar suge sangele celor vii; strigoi. ♦ (Fig.) Exploatator salbatic. 2. (Zool.) Specie de liliac mare care traieste in America de Sud si care suge sangele animalelor si al oamenilor pe care-i surprinde adormiti. [< fr. vampire, cf. germ. Vampir].

VAMPIR s. m. 1. liliac mare din America de Sud care suge sangele animalelor si al oamenilor pe care-i surprinde adormiti. 2. personaj imaginar despre care se credea ca ar suge sangele celor vii. ◊ (fig.) exploatator salbatic. 3. criminal care ucide din placerea de a vedea sange. (< fr. vampire, germ. Vampir)

CHICHERITA, chicherite, s. f. Insecta parazita care traieste in blana oilor si le suge sangele (Melophagus ovinus). – Cf. bg. kekerica.

HIRUDINEU, hirudinei, s. m. (La pl.) Clasa de viermi din increngatura anelidelor, cu corpul segmentat, turtit dorsoventral, cu cate o ventuza la extremitati, care traiesc in apa dulce si sug sange (Hirudinea); (si la sg.) animal care face parte din aceasta clasa. – Din fr. hirudinees.

VAMPIR, vampiri, s. m. 1. Specie de lilieci mari care traiesc in America de Sud si in America Centrala si care se hranesc cu sangele pasarilor si mamiferelor (surprinse in somn) (Phyllostoma spectrum). 2. Personaj din mitologia populara despre care se crede ca suge sangele celor vii. ♦ Fig. Persoana care asupreste crunt pe cineva. 3. Criminal care ucide pentru placerea de a vedea curgand sange. – Din fr. vampire, germ. Vampir.

HIRUDINEU ~e n. 1) la pl. Clasa de viermi cu corpul segmentat si turtit, care traiesc in apa dulce si sug sange. 2) Vierme din aceasta clasa. /<fr. hirudinees

LIPITOARE ~ori f. Vierme parazit din apele dulci, cu corp alungit si turtit, avand la capete o ventuza, cu ajutorul careia suge sangele animalelor de al caror corp se lipeste. [G.-D. lipitorii] /a lipi + suf. ~toare

VENTUZA ~e f. 1) Vas mic de sticla, care se aplica pe corpul unui bolnav, dupa ce s-a rarefiat aerul din el prin incalzire, pentru a provoca o mica congestie locala cu efect curativ. 2) zool. Organ al unor animale acvatice cu ajutorul caruia ele se pot lipi de corp (pentru a suge sangele). 3) Dispozitiv cu ajutorul caruia se poate extrage aerul care impiedica circulatia apei intr-o conducta. /<ngr. ventuza, fr. ventouse

AFANIPTERE s. f. pl. ordin de insecte aptere care sug sangele: puricii. (< germ. Aphanipteren)

CHICHERITA, chicherite, s. f. Insecta parazita de culoare feruginoasa, care traieste in blana oilor si le suge sangele (Melophagus ovinus).Comp. bg. kekerica.

SORBI vb. 1. a suge, (pop.) a bea. (Sarpele ii ~ sangele.) 2. v. absorbi.

suge vb. 1. (inv.) a zbea. (Pruncul ~ lapte de la san.) 2. a sorbi, (pop.) a bea. (Sarpele ii ~ sangele.) 3. v. absorbi.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române