Rezultate din textul definițiilor
POST3, posturi, s. n. 1. Interdictie de a manca unele alimente (de origine animala) prescrisa credinciosilor de catre biserica in anumite zile sau in anumite perioade ale anului. ◊ Loc. adj. De post = a) (despre mancare) pregatit numai din alimente ingaduite de biserica; p. ext. gatit fara carne (si fara grasimi animale); b) (despre zile sau perioade de timp) in care se posteste; fig. in care se rabda de foame. ◊ Loc. vb. A tine post = a posti. ◊ Expr. (E) mare cat o zi de post = (e) foarte mare, foarte inalt. 2. Perioada de timp care preceda o sarbatoare si in care biserica prescrie sa se posteasca. ◊ Postul (cel) mare = postul care preceda sarbatoarea Pastilor. ◊ Expr. Martie din post nu lipseste sau ca in martie postul, se spune despre cineva care e nelipsit dintr-un loc (de unde poate obtine un profit, un avantaj). ♦ (Fam.) Abstinenta. – Din sl. postu.

post2 ~uri n. 1) Abtinere completa sau partiala de la consumarea alimentelor de frupt in anumite zile si perioade de timp, prescrisa credinciosilor de biserica. zi de ~. 2) Totalitate a zilelor prevazute pentru aceasta abtinere. ~ul Craciunului. ◊ ~ul (cel) mare postul dinaintea Pastilor. A tine ~ a posti. Mare cat o zi de ~ care pare sa nu se mai termine. 3) fig. Perioada de timp cand cineva se abtine de la ceva. /sl. postu

frupt (frupturi), s. n.1. Produs lactat. – 2. In general, produse lactate si carne, alimente interzise in zilele de post. – 3. zi de frupt. – 4. Carnaval. – Istr. frupt. Lat. fruptus, cu sensul general de „produs” (Seineanu, Semasiol., 182; Puscariu 660; Candrea-Dens., 664; REW 3537; DAR), cf. alb. frut (Meyer 111; Philippide, II, 643), it. frutto, prov. fruch, fr. fruit, cat. fruyt, v. sp. frucho, port. fruto. Cf. si dubletul neol. fruct. Der. infrupta, vb. refl. (a minca in zilele de post carne; a gusta, a savura).



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române