Rezultate din textul definițiilor
DELIU2 ~i m. 1) inv. (la turci) Ostas dintr-un corp de cavalerie usoara. 2) la pl. (in perioada fanariota) Garda domneasca alcatuita din arnauti. [Sil. de-liu] /<turc. deli

deliu (delii), s. m.1. (Inv.) salbatic, om brutal. – 2. In oastea turca, corp de cavalerie usoara. – 3. Corp de cavalerie format in Muntenia de Mihai Viteazul, desfiintat apoi. – 4. Garda albaneza calare a domnitorilor, in cursul sec. XVIII. Tc. deli „nebun; calaret” (Roesler 591; Seineanu, II, 155; Lokotsch 506), cf. ngr. ντελῆς, bg., sb. deli.

besliu m. (turc. besli, calaret din garda vizirului). Vechi. Soldat de cavalerie usoara la Turci. In Moldova calaras Turc ori Tatar care facea serviciu de curier la Constantinopole ori Crimeia si facea parte dintr’un corp pus supt comanda marelui postelnic. In Tara Romineasca, calaras de elita dintr’un corp de 200 de oameni infiintat de Mihai Viteazu impreuna cu alt corp numit numit al deliilor. Soldat Turc ori Tatar intretinut de domn ca sa impedece neorinduielile Turcilor in tarile romanesti. Slujitor in general. (Turc ori crestin). Dupa Zavera, soldat turcesc lasat ca jandarm (cite unu cu 10 neferi in fiecare plasa, cite o besleaga cu 50 de neferi in orasele principale si cite o besleaga in Iasi si Bucuresti). Fig. Jafuitor, pradator.

cravata f., pl. e (fr. cravate, d. Croat care in limba lui se numeste Hrvat. Supt [!] vechea monarhie franceza erau niste regimente de cavalerie usoara compuse mai mult din Croati, care purtau un fel de cravata). Bucata de stofa care se leaga ca ornament in prejuru gitului. V. baider.

ULAN, ulani, s. m. Militar (mercenar) din cavaleria usoara a armatei romane si a unor armate straine din trecut. – Din germ. Ulan.

ULAN ~i m. (in armatele unor tari de pana la primul razboi mondial) Militar (mercenar) din cavaleria usoara. /<germ. Ulan

cazac m. (rus. kazak, d. turc. kazak, om liber, vagabond). Un fel de cavalerist rusesc. Fig. Om militaros si brutal. – Cazacii is niste Tatari rusificati stabiliti in sudu Rusiii, mai ales pe linga Don. Au fost independenti pina la Petru cel Mare al Rusiii si s´au batut de multe ori cu Polonii, Tatarii, Moscovitii si Romanii. Une-ori mercenari ai Polonilor si ai Romanilor, formau trupe de aparare la hotare. Astazi formeaza cavaleria usoara a Rusiei, iar in vechime erau trupe de Cazaci si la Romani. V. zaporojan.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)