Rezultate din textul definițiilor
RISC (‹ fr.) s. n. 1. Pericol posibil. 2. (Dr.) R. contractual = suportare de catre debitor a consecintelor pagubitoare ale eliberarii creditorului de obligatia pe care o avea fata de el, ca urmare a neexecutarii de catre debitor a a obligatiei sale sau din cauze ce nu-i sunt imputabile (car de forta majora sau fortuit). ◊ R. asigurat = fenomen sau eveniment la producerea caruia asiguratorul este obligat (prin contract de asigurare) sa achite asiguratului sau beneficiarului asigurarii despagubirea de asigurare sau suma asigurata. ◊ R. lucrului = suportarea de catre proprietar sau titularul unui drept de administrare operativa si directa a pagubelor rezultate din pierderea sau din distrugerea lucrului prin forta majora sau caz fortuit. ◊ (EC.) Gama larga de incertitudini privind activitatea economico-financiara viitoare a unui agent economic (r. al intreprinderii) sau a unei tari (r. de tara). La nivel de intreprindere exista r. de lichiditate (cauzat de incapacitatea de a vinde rapid produsele si de a incasa contravaloarea lor), r. de pret (cauzat de fluctuatia preturilor), r. valutar (cauzat de fluctuatia posibila a cursului de schimb valutar), r. fluxului de numerar (generat de fluctuatia nivelurilor fluxurilor de numerar viitoare), r. ratei dobanzii (probabilitatea modificarii valorii unui instrument financiar din cauza modificarii nivelului ratei dobanzii pe piata). La nivel de tara exista r. de tara care reflecta probabilitatea aparitiei unor evenimente macroeconomice si/sau politice care pot genera pierderi financiare in afacerile internationale prin neonorarea sau incetarea platilor/transferurilor de capitaluri si profituri catre creditorii/finantatorii externi. Evaluarea r. de tara aferent titlurilor financiare, tranzactionate pe piata internationala, se face de cateva agentii specializate de evaluare a r. de tara, care acorda calificative de r. in functie de trei grupe de indicatori: economici, politici si sociali. 3. (GEOGR.) R. natural = fenomen natural care poate produce pierderi de vieti omenesti, raniri, distrugere de locuinte si alte bunuri materiale. Amploarea distrugerilor este determinata atat de intensitatea fenomenului respectiv cat si de vulnerabilitatea comunitatilor umane (in functie de amplasarea in terit., mijloace de protectie, gradul de echipare, capacitatea de reactie etc.). Se disting r. geologice (cutremure, eruptii vulcanice, tsunami), climatice (taifunuri, uragane, tornade, valuri vde frig, de caldura, secete etc.), hidrologice (inundatii), geomorfologice (alunecari de teren, curgeri de noroi).
cazUAL, -A adj. 1. Cu caracter intamplator; depinzand de anumite imprejurari; accidental, fortuit. 2. Care arata cazul gramatical. [Pron. -zu-al. / cf. fr. casuel, lat. casualis].
cazUAL, -A adj. 1. cu caracter intamplator; accidental, fortuit. 2. care arata cazul gramatical. (< fr. casuel, lat. casualis)
fortuit, -A adj. neprevazut, intamplator, venit pe neasteptate; inopinat. ♦ (jur.) caz ~ = eveniment independent de culpa debitorului, care il impiedica sa-si execute o obligatie. (< fr. fortuit, lat. fortuitus)