Rezultate din textul definițiilor
TITRU, titre, s. n. 1. Cantitate de substanta activa, exprimata in grame, care se afla dizolvata intr-un mililitru de solutie. 2. Numarul de grame dintr-o substanta cu care aceasta reactioneaza intr-un anumit sens sau care sunt puse in libertate de un centimetru cub de solutie. 3. Titlu (6). ♦ Numar care indica finetea firului de matase si a fibrelor sintetice. – Din fr. titre.

ROENTGEN (RONTGEN) (‹ fr. {i}; {s} n. pr. Rontgen) s. m. Unitate de masura a dozei radiatiilor X sau γ (simbol: R), egala cu cantitatea de radiatii care produce, prin ionizarea unui centimetru cub de aer, in conditii fizice normale, o sarcina electrica de un franklin. Raze R = raze X.

DRAM, dramuri s. n. 1. Veche unitate de masura pentru greutate (egala cu 3,18-3,23 grame) si pentru capacitate (egala cu 3,23-3,80 centimetri cubi). ♦ (Pop.) Gram. 2. (Adesea fig.) Bucatica, farama, crampei, strop, pic. – Din ngr. drami.

centimetru2 ~i m. Unitate de masura a lungimii (egala cu a suta parte dintr-un metru). ◊ ~ patrat (cm2) unitate subdivizionara de masura a suprafetei, egala cu aria unui patrat ale carui laturi au lungimea de un centimetru. ~ cub (cm3) unitate subdivizionara de masura a volumului, egala cu volumul unui cub ale carui laturi au lungimea de un centimetru. /<fr. centimetre

cub s.n. 1. corp geometric cu sase fete patrate, egale intre ele. 2. puterea a treia a unui numar sau a unei expresii (algebrice). ◊ (adj.) metru (sau decimetru, centimetru) cub = unitate de masura pentru volum egala cu volumul unui corp cubic avand latura cat dimensiunea liniara respectiva. (< fr. cube, lat. cubus)

CENTIMETRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Masura subdivizionara de lungime, reprezentand a suta parte dintr-un metru. ◊ Centimetru patrat = unitate de arie egala cu aria unui patrat ale carui laturi au lungimea de un centimetru (1). centimetru cub = unitate de volum egala cu volumul unui cub ale carui laturi au lungimea de un centimetru (1). 2. Panglica ingusta de musama, de metal etc. lunga de un metru sau mai mult si servind la masurat in ateliere si magazine. – Fr. centimetre.

cub, cuburi, s. n. 1. Corp geometric cu sase fete patrate, egale intre ele. 2. Produs al inmultirii unui numar cu sine insusi de doua ori. ♦ (Adjectival; in sintagma) Metru (sau decimetru, centimetru etc.) cub = unitate de masura pentru volume, egala cu volumul unui corp de forma cubica, avand latura egala cu un metru (sau cu un decimetru etc.) – Din fr. cube, lat. cubus.

cub2 ~i adj. : Metru (sau centimetru, decimetru etc.) ~ unitate de masura pentru volume, egala cu volumul unui corp de forma cubica avand latura cat dimensiunea liniara respectiva. /<fr. cube, lat. cubus

METRU, metri, s. m. 1. Unitate fundamentala de masura pentru lungime din sistemul metric. 2. Instrument (alcatuit dintr-o rigla, banda gradata de metal, de lemn etc.) egal cu un metru (1) si divizat in centimetri si milimetri, cu care se masoara lungimile. ♦ Bucata de lemn (de foc) lunga de aproximativ un metru (1); stiva de lemne (de foc) egala cu aproximativ un metru cub. 3. Grup de silabe constituind unitatea de masura a versului; p. ext. ritm determinat de impartirea unui vers in silabe. 4. (Muz.) Ordinea succesiunii unitatilor de timp, determinata de accente tari sau slabe; sistemul de organizare a ritmului; ritm, cadenta. – Din fr. metre, lat. metrum.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)