Rezultate din textul definițiilor
SUBCONSTIENT, s. n. Treapta a constiintei care cuprinde idei si impresii pe care le-am avut odata prezente in minte, dar care, nemaifiind in centrul atentiei, raman confuze, pana la o revenire in sfera constiintei clare. – Din sub + constient.

PSIHANALIZA f. 1) Doctrina psihologica, elaborata de S. Freud, care aduce in centrul atentiei procesele psihice inconstiente. 2) Metoda de cercetare a proceselor psihice profunde ale inconstientului si de tratament al bolilor neuropsihice. [G.-D. psihanalizei] /<fr. psychanalyse

PREOCUPA vb. I. tr. 1. (despre idei, probleme etc.) a starui neintrerupt in minte, a obseda. ◊ a ingrijora, a nelinisti. 2. a face sa fie in centrul atentiei, a trezi interesul, curiozitatea. II. refl. a se interesa in mod deosebit de cineva sau ceva. (< fr. preoccuper, lat. praeoccupare)

SUBCONSTIENT s. n. treapta a constiintei care cuprinde idei si impresii ce au fost odata prezente in minte, dar care, nemaifiind in centrul atentiei, raman confuze, putand redeveni constiente. (dupa fr. subconscient)

DEREFLECTIE s. f. comutare a centrului atentiei de la propria persoana la interese exterioare. (< de1- + reflectie)

CONCENTRA vb. I. 1. tr., refl. A (se) strange, a (se) aduna, a (se) acumula intr-un singur loc, intr-un anumit centru. 2. tr. A chema vremelnic sub arme un rezervist pentru instruire. 3. refl. A-si atinti privirea, a-si incorda atentia intr-un anumit punct, catre ceva; a fi absorbit de ceva. 4. tr. A mari procentul unui component intr-o solutie sau intr-un amestec. 5. tr. A separa partile cu minereuri utile din minereul brut. [< fr. concentrer, cf. it. concentrare].

ATENTIE f. 1) Concentrare a constiintei intr-o anumita directie, asupra unui anumit lucru. ~ dispersata. ◊ A da (sau a acorda) ~ (unei probleme) a considera ca important. A fi in centrul ~ei a fi considerat ca important; a trezi un interes general. A nu da ~ a nu lua in seama. 2) Atitudine binevoitoare, amabila. ◊ A da cuiva ~ a fi amabil cu cineva. 3) Obiect primit sau oferit fara plata in semn de prietenie, ca ajutor etc.; dar; cadou. [G.-D. atentiei] /<fr. attention, lat. attentio, ~onis



Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)