Rezultate din textul definițiilor
caloian m., pl. ieni (vsl. kalienu, de lut. Cp. si cu rus. haluianu, om necioplit. V. scaloian). Munt. Est. Dobr. Mold. Un mic chip de lut in forma de om pe care, in Joia a treia dupa Paste si cind e seceta, il fac copiii la tara, il pun pe o scindurica, il impodobesc cu flori si cu coji de oua rosii si-i dau drumu pe o apa curgatoare bocindu-l cu Iene, Iene, Coloiene! in credinta ca asta va aduce ploaie.

ADAM (in „Vechiul Testament”), primul om; creat de Dumnezeu din lut, dupa chipul si asemanarea lui, in a sasea zi a Creatiei. Tatal lui Cain, Abel si Set. Perechea lui este Eva.

CALOIAN ~ieni m. folc. Obiect de ritual, confectionat din lut sau din lemn, avand chip de om, care, in timp de seceta, se ingroapa sau se arunca in apa cu scopul de a invoca ploaia. [Sil. -lo-ian] /cf. sl. kalenu

lut ~uri n. 1) Roca sedimentara de culoare galbena-roscata sau cafenie, folosita in constructii si in olarie; argila. ◊ Greu ca ~ul foarte greu. 2) poet. Trupul omenesc (dupa moarte). ◊ chip de ~ se spune despre o persoana indiferenta. /<lat. lutumCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)