Rezultate din textul definițiilor
COBORI, cobor, vb. IV. 1. Intranz., refl. si tranz. A (se) da jos dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul. ◊ Expr. (Tranz.) A cobori ochii (sau privirea) = a privi in jos, in pamant (de rusine, de timiditate etc.). ♦ A (se) deplasa in jos, pe o panta, pe un loc inclinat. ♦ Intranz. A zbura spre pamant, a veni in jos din inaltime. ♦ Intranz. (Despre soare, luna) A apune. ♦ Fig. (Pop.) A renunta la domnie, la tron; a abdica. 2. Intranz. Fig. (Despre intuneric, noapte, ceata etc.) A se lasa, a cadea; a sosi. 3. Intranz. (Despre coloana de mercur a termometrului, p. ext. despre termometru, temperatura etc.) A scadea (indicand racirea timpului, atenuarea sau disparitia febrei etc.). 4. Tranz. A schimba inaltimea glasului, trecand la un registru mai profund; a vorbi, a canta cu glas mai putin intens, mai scazut. 5. Intranz. si refl. A-si avea originea, a se trage din... 6. Refl. Fig. A se injosi. [Var.: pogori vb. IV.] – Cf. pogori.
TORR, torri, s. m. Unitate de masura a presiunii, egala cu presiunea exercitata de o coloana de mercur inalta de 1 mm la temperatura de 0°C. – Din fr. torr.
TORR torri m. Unitate de masura a presiunii egala cu presiunea exercitata de o coloana de mercur inalta de 1 mm pe o suprafata de 1 cm2, la temperatura de 00 C. /<fr. torr
TORR s.m. Unitate de masura a presiunii, egala cu presiunea exercitata de o coloana de mercur inalta de 1 mm pe o suprafata de 1 cm² la 0° C. [< fr., engl. torr, cf. Torricelli – fizician si matematician italian].
TORR s. m. unitate de masura a presiunii egala cu presiunea exercitata de o coloana de mercur inalta de 1 mm pe o suprafata de 1 cm2. (< fr. torr)
barometru n., pl. e (vgr. baros, greutate, si metron, masura). Fiz. Instrument de constatat presiunea aerului si pin urmare, schimbarile atmosferice. – Acest instrument, inventat la 1643 de Toricelli, discipulu lui Galileu, cuprinde o coloana de mercur care se coboara cu cit te sui in atmosfera, fiindca sus e aeru mai usor. Cu el a masurat Pascal inaltimile muntilor. El anunta, pina la un oarecare punct, timpu frumos ori rau, caci aeru uscat, fiind mai usor decit cel umed, mercuru se urca atunci cind nu va ploua si se coboara in caz contrar. Principalele barometre-s cele cu mercur (cu cescuta, sifon sau cadran) si barometru aneroid.
ATMOSFERA s.f. I. 1. Stratul de aer care inconjoara Pamantul. 2. (Fig.) Stare de spirit; situatie, stare, mediu in care traieste cineva, ceva. II. Unitate de masura a presiunii gazelor, egala cu greutatea unei coloane de mercur la 0° cu o sectiune de 1 cm2, inalta de 76 cm. [Cf. fr. atmosphere, it. atmosfera < gr. atmosphaira < atmos – abur, sphaira – sfera].
coloana ~e f. 1) Stalp inalt, cilindric, servind pentru sustinere sau ca ornament al frontonului sau al partilor interioare ale unui edificiu. 2) fig. Masa a unui fluid, care este inchisa intr-un tub cilindric sau care tasneste dintr-o conducta. ~ de mercur. 3) tehn. Aparat alcatuit dintr-o manta verticala cilindrica, continand materiale absorbante, filtrante etc. 4) poligr. Fragment vertical al unei pagini tiparite, despartit printr-o linie verticala sau printr-un spatiu alb. 5) Rubrica intr-un registru etc. 6) Sir de oameni sau de masini care merg succedandu-se. ~ de manifestanti. ~ de tractoare. 7) Formatie a trupelor dispuse in adancime. ~ de mars. 8): ~ sonora ansamblul de cuvinte si muzica ce insoteste imaginile unui film. 9): ~ vertebrala totalitate a vertebrelor care formeaza axul scheletului; sira spinarii. [G.-D. coloanei; Sil. co-loa-] /<fr. colonne