Rezultate din textul definițiilor
PLAFONIERA s. f. corp de iluminat electric fixat pe plafonul unei incaperi. (< fr. plafonnier)

SOFITA s.f. corp electric de iluminat in forma de tub, legat la un circuit electric prin ambele capete. [Var. sufita s.f. / < fr. soffite, germ. Soffitte].

SOFITA s. f. corp de iluminat cu incandescenta, in forma de tub, legat la un circuit electric prin ambele capete. (< germ. Soffitte)

LUMINA ~i f. 1) Radiatie electromagnetica, emisa de un corp incandescent sau luminescent, care actioneaza asupra ochilor facand vizibila lumea inconjuratoare. ~a soarelui. ◊ A se face ~ a se face ziua. Pe ~ la lumina zilei; dupa ce s-a luminat de ziua sau inainte de a insera. A vedea ~a zilei a) a avea vedere; b) a se naste. A vedea ~a tiparului a aparea de sub tipar. (Limpede) ca ~a zilei absolut clar; de netagaduit. 2) Sursa, izvor care lumineaza. ◊ A aprinde ~a a aprinde ceva de luminat. ~ electrica iluminare pe baza de energie electrica. 3) Deschizatura din mijlocul irisului prin care patrunde radiatia electromagnetica a corpurilor incandescente sau luminescente; pupila. ~a ochilor. 4) fig. Desteptare a mintii. ◊ A se face ~ in capul (sau mintea) cuiva a deveni clar. 5) Deschidere libera intr-o constructie. [G.-D. luminii] /Probabil din lumeCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)