Rezultate din textul definițiilor
LABIL, -A adj. 1. nestatornic, schimbator, instabil. 2. (despre un sistem fizic) in stare de echilibru instabil. 3. (despre debitul verbal al unor bolnavi mintali) abundent si necontrolat. (< fr. labile, lat. labilis)
VOLUBIL, -A, volubili, -e, adj. 1. Care are usurinta si rapiditate in vorbire, care dispune de un debit verbal bogat, curgator si rapid; fluent, curgator, locvace; (despre manifestari ale oamenilor) mobil; prompt; spontan. 2. (Despre unele plante) Care isi infasoara tulpina mladioasa in jurul unui arac, al unei sfori etc. – Din fr. volubile, lat. volubilis.
TURUIALA, turuieli, s. f. (Fam. si depr.) Faptul de a turui; debit verbal continuu si rapid; turuitura. – Turui + suf. -eala.
VOLUBIL ~a (~i, ~e) 1) (despre persoane) Care vorbeste repede si cu usurinta; cu un bogat debit verbal. 2) (despre manifestarile persoanelor) Care denota viociune, iuteala; mobil. 3) (despre plante) Care creste in sus incolacind usor tulpina in jurul unui suport; suitor; urcator; agatator; catarator. /<fr. volubile, lat. volubilis
SUVOI, suvoaie, s. n. Curent de apa care se scurge cu repeziciune pe locuri inclinate (in urma ploilor mari sau a topirii zapezilor); p. ext. curs de apa (cu debit rapid). ♦ Ploaie abundenta si repede. ♦ Fig. Val, multime de oameni (in miscare). ♦ Fig. debit, flux verbal. [Var.: sivoi s. n.] – Din magh. sio (dupa puvoi).
debit2 ~e n. 1) Cantitate de fluid care trece intr-o unitate de timp prin sectiunea unui canal, a unei conducte sau printr-o albie. 2) Vanzare permanenta a marfurilor cu bucata. 3) inv. Local unde se vindeau marfuri cu amanuntul. 4) fig. Vorbire rapida; suvoi verbal. /<fr. debit
debit2 s.n. 1. Desfacere, vanzare a unor marfuri. 2. Local, loc unde se vinde cu amanuntul; pravalie; tutungerie. 3. Cantitate de lichid, de fluid pe care o lasa sa se scurga un izvor, un rezervor etc. ◊ debit solid = cantitatea de material solid transportat de un curs de apa in unitatea de timp in suspensie. ♦ Cantitate de curent electric data de o sursa de electricitate intr-un anumit timp (luat ca unitate). 4. (Fig.) Suvoi, torent de cuvinte, flux verbal. [Pl. -te, -turi. / < fr. debit].
debit s. I. v. tutungerie. II. flux. (Are un ~ verbal precipitat.)
debit1 s. n. 1. cantitate de fluid sau de material pulverulent care trece in unitatea de timp printr-o sectiune data a unei conducte, a unui canal ◊ cantitate de material transportata, prelucrata sau furnizata de o masina, instalatie etc. in unitatea de timp. ♦ ~ c*****c = cantitatea de sange expulzata din ventricolul stang in aorta la fiecare contractie a inimii; ~ de foc = numarul de lovituri trase de o gura de foc in unitatea de timp; (inform.) ~ de informatie = cantitatea de informatii transmise in unitatea de timp, dintr-un sistem de comunicatie. ◊ numarul de vehicule ce trec printr-un punct al unui drum in unitatea de timp. ◊ cantitatea de forte si mijloace care pot trece in unitatea de timp peste un curs de apa. 2. cantitatea de calorii pe care o produce o instalatie in unitatea de timp. 3. (fig.) suvoi, torent de cuvinte, flux verbal. 4. vanzare (de marfuri) cu amanuntul. ◊ local unde se vinde cu amanuntul; tutungerie. (< fr. debit)