Rezultate din textul definițiilor
PROFESIUNE, profesiuni, s. f. 1. Ocupatie, indeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercita cineva in baza unei calificari corespunzatoare; complex de cunostinte teoretice si de deprinderi practice care definesc pregatirea cuiva; meserie. 2. (In sintagma) Profesiune de credinta = declaratie publica pe care o face cineva cu privire la principiile sau la convingerile sale. [Pr.: -si-u-.Var.: profesie s. f.] – Din fr. profession.

CREDINTA, credinte, s. f. 1. Faptul de a crede in adevarul unui lucru; convingere, siguranta, certitudine. ◊ Profesiune de credinta = declaratie publica pe care o face cineva asupra principiilor sau convingerilor sale. 2. (Inv.) Incredere (pe care o inspira cineva). ◊ Loc. adv. In credinta = intr-adevar. ◊ Expr. A-si manca credinta = a se comporta astfel incat nu mai inspira incredere. (Inv.) A bea (sau a lua, a sorbi) credinta (sau credinta) = a gusta din mancarurile servite domnitorului pentru a-l incredinta ca nu sunt otravite. 3. Fidelitate, devotament, statornicie fata de cineva sau de ceva. ♦ (Reg.) Logodna. 4. Speranta, nadejde. 5. Convingere despre existenta lui Dumnezeu; marturisire a acestei convingeri prin respectarea prescriptiilor bisericesti; religie, cult. – Lat. *credentia.

PROFESIUNE s.f. 1. Meserie, indeletnicire, ocupatie. 2. Profesiune de credinta = declaratie publica facuta de cineva asupra convingerilor pe care le are. [Var. profesie s.f. / cf. fr. profession, lat. professio].

PROFESIUNE/PROFESIE s. f. 1. activitate cu caracter permanent desfasurata de cineva in baza unei calificari; meserie, indeletnicire, ocupatie. 2. ~ de credinta = declaratie publica facuta de cineva asupra principiilor sau convingerilor sale (morale, politice etc.). (< fr. profession, lat. professio)

MANIFEST1 ~e m. 1) declaratie publica solemna prin care un guvern, o personalitate sau o grupare politica isi propune programul sau sau isi justifica pozitia sa. 2) Expunere teoretica lansata de o miscare literara. /<lat. manifestum, fr. manifeste

publicaTIE s. v. afis, anunt, anuntare, declaratie, editare, imprimare, imprimat, incunostintare, instiintare, ordonan-ta, publicare, scoatere, tiparire, tiparit, tragere, vestire.

PROCLAMATIE s. 1. (POL.) declaratie. (~ de independenta.) 2. manifest. (~ catre mase.) 3. che-mare. (A publicat o ~ avantata.)

PROCLAMATIE, proclamatii, s. f. Text oficial prin care se aduce la cunostinta publica un fapt de mare importanta si de interes general; declaratie scrisa prin care se face un apel in vederea unei actiuni importante; proclamare. [Var.: (inv.) proclamatiune s. f.] – Din fr. proclamation, lat. proclamatio, -onis.

protestatie, protestatii, s.f. (inv.) 1. protest. 2. act public prin care organele judecatoresti constata neplata la scadenta a unei polite. 3. declaratie, asigurare.

MANIFEST, -A, manifesti, -ste, s. n., adj. 1. declaratie prin care seful statului, guvernul, un partid politic, o grupare literara etc. isi face cunoscute in mod public programul, hotararile, conceptiile, intentiile etc.; text cu continut politic, raspandit pentru a determina actiuni imediate. 2. Adj. (Adesea adverbial) Vadit, clar, evident; indiscutabil. ♦ Care a fost declarat, exprimat in mod categoric; fatis. – Din lat. manifestum, fr. manifeste.

MANIFEST s.n. 1. declaratie sau program scris prin care un guvern, un suveran, un partid politic, o grupare literara etc. isi arata public intentiile sau isi modifica conduita; text politic raspandit in scop de agitatie. 2. (Mar.) Document de transport in care se inscriu marfurile incarcate pe o nava. [< fr. manifeste, engl. manifest].

MANIFEST, -A I. adj. (si adv.) vadit, evident, vizibil. II. s. n. 1. declaratie cu caracter program prin care de un guvern, un suveran, un partid politic, o grupare literara etc. isi fac cunoscute public intentiile, profesiunea de credinta. ◊ text politic raspandit in scop de agitatie. 2. document de transport in care se inscriu marfurile incarcate pe o nava. ◊ lista a pasagerilor si bagajelor imbarcate pe o (aero)nava sau alt mijloc de transport. (< fr. manifeste, lat. manifestum)

declaratie ~i f. 1) Expunere orala sau scrisa prin care se face cunoscut ceva. ~ de dragoste. 2) Document oficial prin care se comunica ceva in mod public; comunicat; notificare. 3) Expunere in fata instantelor judecatoresti a unor fapte savarsite de cineva; marturie; depozitie. 4) Relatare a unor informatii facuta pentru un organ administrativ prin completarea unui formular. 5) Formular folosit in acest scop. [Art. declaratia; G.-D. declaratiei; Sil. -ti-e] /<fr. declaration, lat. declaratio, ~onis

CONFERINTA, conferinte, s. f. 1. Expunere facuta in public asupra unei teme din domeniul stiintei, artei, politicii etc., cu intentia de a informa, de a instrui, de a omagia etc. 2. Reuniune a reprezentantilor unor state, ai unor organizatii politice, stiintifice etc., cu scopul de a dezbate si de a hotari asupra unor probleme curente si de perspectiva ale activitatii lor. 3. For superior al unei organizatii de partid, care se intruneste pentru a dezbate probleme ale activitatii organizatiei, a alege organele sale de conducere etc. 4. Consfatuire, convorbire. ◊ Conferinta de presa = intalnire in cadrul careia o personalitate a vietii politice, sociale, culturale etc. face o expunere sau declaratii si raspunde la intrebarile reprezentantilor presei. [Var.: (inv.) conferenta s. f.] – Din fr. conference, lat. conferentia.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)