Rezultate din textul definițiilor
VASALITATE s. f. 1. (In evul mediu, in apusul Europei) Ansamblul raporturilor sociale stabilite intre membrii societatii, pe baza acordarii de catre seniori vasalilor a unor feude, din care decurgeau obligatii reciproce; calitatea de vasal. 2. Situatie de dependenta politica a unei tari fata de alta, cu pastrarea autonomiei. – Din fr. vassalite.

ROBIE, robii, s. f. 1. Stare, conditie sociala de rob (1). 2. Stare de dependenta politica, sociala si economica in care sunt tinute o tara, un grup social, un individ. 3. (Pop.) Mentinerea unei persoane in temnita; p. ext. inchisoare, temnita. – Rob + suf. -ie.

PROTECTORAT, protectorate, s. n. Forma de dependenta politica a unui stat fata de altul in virtutea unei conventii conform careia statul protector conduce politica externa a statului protejat, acesta pastrandu-si autonomia interna; conducere exercitata de statul protector. ♦ Teritoriu sau tara caracterizate printr-o astfel de forma de dependenta. – Din fr. protectorat.

SCLAVIE, sclavii, s. f. Stare, conditie de sclav; sclavaj, robie. ♦ Fig. Stare de totala dependenta politica, sociala si economica in care este tinuta o tara, o categorie sociala, un individ. – Sclav + suf. -ie.

SATELIT ~ti m. 1) Corp ceresc (natural sau artificial) ce se roteste in jurul altui corp ceresc. 2) Roata dintata a unui mecanism planetar, care se roteste liber in jurul unui ax. 3) fig. Persoana, colectivitate sau stat care se afla in dependenta politica sau/si economica de alta persoana, colectivitate sau stat si executa orbeste ordinele acestora. /<fr. satellite

VASALITATE f. 1) (in evul mediu) Ansamblu de raporturi sociale stabilite intre membrii clasei dominante, bazate pe acor-darea unor feude vasalilor de catre seniori. 2) Situatie de dependenta politica a unei tari fata de alta tara cu pastrarea autonomiei. [G.-D. vasalitatii] /<fr. vassalite

COLONIE1 s.f. 1. (Ant.) Cetate sau oras intemeiat de o alta cetate sau de un alt stat pe teritoriul unei tari straine cu scopuri comerciale. 2. Tara (regiune) lipsita de independenta politica si economica, dependenta politic-administrativ de un stat metropola capitalist. 3. Grup, comunitate apartinand unei nationalitati care s-a stabilit intr-o tara straina si mentine intre membrii sai legaturi stranse. 4. Grup de copii trimisi la odihna intr-o statiune balneoclimaterica. 5. (Biol.) Grupare de indivizi din aceeasi specie care duc viata in comun. [Gen. -iei. / cf. fr. colonie, it., lat. colonia].

SCLAVIE s.f. Stare, conditie de sclav; robie; sclavaj. ♦ (Fig.) Stare de dependenta politica, sociala si economica in care este tinuta o tara, o clasa sociala, un individ. [Gen. -iei. / < sclav + -ie].

SEMICOLONIE s.f. Tara formal independenta, dar care de fapt se afla in stare de dependenta politica si economica fata de un stat imperialist. [Gen. -iei. / < semi- + colonie].

SEMICOLONIE s. f. tara formal independenta, dar care de fapt se afla in stare de dependenta politica si economica fata de un stat imperialist. (< semi- + colonie)

SUBJUGA, subjug, vb. I. Tranz. 1. A supune o tara, un popor (prin forta armelor); a robi, a cuceri. 2. A pune in dependenta (economica, politica etc.) fata de cineva, a rapi libertatea si independenta cuiva; a domina, a inrobi, a exploata. 3. Fig. A exercita asupra cuiva o influenta, o atractie covarsitoare; p. ext. a fermeca, a cuceri. – Din fr. subjuguer.

SUBJUGAT, -A, subjugati, -te, adj. 1. Care a fost cucerit de o putere straina. 2. Care este in dependenta economica sau politica. 3. Fig. Plin de incantare, de admiratie; fermecat. – V. subjuga.

DEPENDENT, -A adj. Care depinde (de cineva, de ceva); subordonat, supus, in stare de dependenta economica sau politica. [< fr. dependant].

COLONIE1, colonii, s. f. 1. (In antichitate) Cetate sau oras intemeiat, in scopuri comerciale sau strategice, de fenicieni, de greci sau de alte popoare pe teritorii straine. ♦ Oras intemeiat de romani in tinuturile cucerite, avand rol economic, administrativ si militar. 2. Teritoriu ocupat si administrat de o natiune straina si care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc. 3. Grup compact de persoane (de aceeasi origine) asezat intr-o tara sau intr-o regiune a unei tari si care provine din imigrare sau din stramutare. 4. Grup de copii trimisi la odihna in statiuni climaterice sau balneare; loc unde este gazduit acest grup de copii. 5. Grup de animale din aceeasi specie, care duce viata in comun. Colonie de corali.Colonie microbiana = grup de bacterii aflat in cultura pe medii sociale, vizibil cu ochiul liber, derivat dintr-un germen unic sau dintr-un numar redus de germeni care s-au inmultit pe loc. – Din fr. colonie, lat. colonia.

DEPENDENT ~ta (~ti, ~te) 1) Care depinde (de ceva sau de cineva); in stare de dependenta; subordonat. 2) (despre state, teritorii) Care este lipsit de autonomie (economica sau politica); lipsit de independenta. /<fr. dependent

PROTECTORAT ~e n. 1) Forma de dependenta coloniala care permite statului protector sa dirijeze politica externa si, in mare masura, pe cea interna a statului protejat. 2) Stat sau teritoriu aflat in dependenta unui stat protector. /<fr. protectorat

BORIS GODUNOV, Fiodorovici, tar al Rusiei (1598-1605). A dus o politica de centralizare a statului si de inasprire a dependentei taranilor si holopilor. Relatii cu Mihai Viteazul. Personajul operei cu acelasi nume de Mussorgski.

PROTECTORAT s.n. Forma de dependenta instituita printr-un tratat, prin care statul „protejat” transfera statului „protector” elemente ale suveranitatii sale politice. ♦ Regiune, tara sub protectoratul unui alt stat (puternic). [Pl. -te, -turi. / cf. fr. protectorat].

PROTECTORAT s. n. forma de dependenta instituita printr-un tratat, prin care statul „protejat” transfera statului „protector” elemente ale suveranitatii sale politice. (< fr. protectorat)

SATELIT I. s. m. 1. (ant.) mercenar care isi insotea stapanul. ◊ (fig.) cel care urmeaza si executa orbeste ordinele cuiva; acolit. 2. corp ceresc obscur care graviteaza in jurul unei planete, insotind-o in miscarea ei de revolutie. 3. ~ artificial = corp metalic de forme diverse cu aparataj stiintific, lansat de savanti in spatiul interplanetar cu ajutorul unei rachete si care se roteste in jurul Pamantului. 4. (mec.) roata dintata a unui mecanism planetar care se roteste liber in jurul unui ax. 5. mica masa cromatica atasata unui cromozom printr-un filament subtire. 6. localitate de importanta secundara in apropierea unui oras, dependenta de acesta. II. adj., s. n. (stat) ~ = (stat) care depinde de un altul pe plan politic sau economic. (< fr. satellite)

REGIM s.n. 1. Modul de organizare a vietii economice, politice si sociale a unui stat. 2. Sistem de norme, proprii activitatii unei institutii, unei intreprinderi etc. ♦ Totalitatea regulilor impuse modului de viata si de alimentare al cuiva. 3. Totalitatea conditiilor de functionare la un moment dat a unui sistem tehnic. 4. Raport gramatical dintre doua cuvinte, astfel legate incat ele sunt dependente unul de altul. [< fr. regime].

ROB, ROABA, robi, roabe s. m. si f. 1. (In evul mediu, in tarile romane) Om aflat in dependenta totala fata de stapanul feudal, fara ca acesta sa aiba dreptul de a-l omori. ♦ Om care munceste din greu. ♦ Persoana luata in captivitate (si folosita la munci grele); captiv. ♦ (Pop.) Detinut, intemnitat. ♦ Fig. Persoana foarte supusa, foarte devotata cuiva. ♦ (In limbajul bisericesc) Persoana credincioasa; crestin. 2. Om aflat in relatii social-politice de subjugare, de aservire. 3. Fig. Persoana subjugata de o pasiune, de o preocupare coplesitoare, de o obligatie. – Din sl. robu.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române