Rezultate din textul definițiilor
APUNE, pers. 3 apune, vb. III. Intranz. (Despre astri) A disparea sub orizont; a asfinti, a scapata. ♦ Fig. A-si pierde intreaga stralucire, putere, faima etc., a disparea pentru totdeauna. ◊ (Fam.; in expr.) A(-i) apune steaua (cuiva) = a-si pierde pozitia, faima; a decadea. – Lat. apponere.

STARPI, starpesc, vb. IV. 1. Tranz. A face sa dispara cu desavarsire o specie de animale sau de plante (daunatoare); a extermina. 2. Tranz. A face sa dispara (pentru totdeauna) un rau, un flagel. 3. Intranz. si refl. (Pop.; despre femelele animalelor, mai rar despre femei) A deveni sterp, steril; a-si pierde sarcina, a a****a. ♦ (Despre animale) A inceta de a mai produce lapte. – Din sterp.

APUS2, -A, apusi, -se, adj. Disparut pentru totdeauna. Vremuri apuse.V. apune.

DUS2, -A, dusi, -se, adj. 1. Plecat (fara a se mai intoarce); p. ext. mort. ◊ Expr. A dormi dus = a dormi foarte adanc. ♦ (Despre unitati de timp si despre actiuni) Trecut, disparut (pentru totdeauna). ♦ (Despre ochi) Care este adancit in orbite (de oboseala, boala, suparare etc.). 2. Fig. Desprins de realitate; absent, ingandurat. ◊ Loc. adv. si adj. Dus pe ganduri = ingandurat. – V. duce.

APUS2, -A, apusi, -se, adj. Disparut pentru totdeauna; stins, trecut. Vremuri apuse.V. apune.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)