Rezultate din textul definițiilor
numai (doar) adv. (are ~ douazeci de ani)

nu mai adv. + adv. ( ~ are douazeci de ani)

Eumaeus, porcar al lui Odysseus, ramas credincios amintirii stapinului sau. Dupa douazeci de ani de absenta, Eumaeus este primul care-l recunoaste pe Odysseus la intoarcerea eroului in Ithaca si-l ajuta sa-i ucida pe pretendentii Penelopei (v. si Odysseus).

Euryclea, doica lui Odysseus. Dupa douazeci de ani de absenta, ea l-a recunoscut pe Odysseus reintors in Ithaca, dupa o cicatrice pe care acesta o avea la picior.

VEAC ~uri n. 1) Perioada de timp de o suta de ani; secol. ~ul douazeci. [Monosilabic] /<sl. veku

ARGINT n. Metal pretios de culoare alba stralucitoare, meleabil si ductil, cu mare conductibilitate electrica si calorica, avand diferite intrebuintari (la baterea monedelor, in giuvaiergie, in fotografie etc.). Bani de ~.Nunta de ~ aniversare a douazeci si cinci de ani de la casatorie. ~ viu a) mercur; b) om iute, plin de energie. /<lat. argentum

NUNTA ~ti f. 1) Ceremonie de oficiere a unei casatorii. 2) Petrecere organizata cu aceasta ocazie. ◊ ~ de argint aniversare a douazeci si cinci de ani de la casatorie. ~ de aur aniversare a cincizeci de ani de la casatorie. A face ~ a se casatori. 3) Totalitate a celor invitati la o nunta; alaiul nuntii; cortegiul nuntii. 4) fig. pop. Invalmaseala galagioasa; zarva. [G.-D. nuntii] /<lat. nuptiae

JUBILEU s.n. 1. Sarbatoare pe care vechii evrei o praznuiau la fiecare cincizeci de ani. 2. Anul in care, o data la douazeci si cinci de ani, papa acorda credinciosilor catolici o indulgenta plenara. 3. Sarbatoare in onoarea unei persoane care detine de cincizeci de ani o functie; aniversare a cincizeci de ani, (p. ext.) a unui numar rotund de ani de la un eveniment, de la infiintarea unei institutii etc. 4. Cantec al populatiei de culoare din S.U.A. caracterizat prin referiri la un viitor fericit, liber. [Pron. -leu, pl. -ee (pron. -le-e), -euri. / < fr. jubile, cf. lat. iubilaeus, ebr. yobel].

TREIZECI num. card. Numar care are in numaratoare locul intre douazeci si noua si treizeci si unu si care se indica prin cifra 30 sau XXX. ◊ (Adjectival) Are treizeci de ani. ◊ (Substantivat) Scrie un treizeci pe tabla. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Tomul treizeci. ◊ (Formeaza numeralul adverbial corespunzator) De treizeci de ori. ◊ (Formeaza numeralul multiplicativ corespunzator) De treizeci de ori pe atata. ◊ (Precedat de „cate”, formeaza numeralul distributiv corespunzator) Cate treizeci de parti.Trei + zece.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române