Rezultate din textul definițiilor
INDELUNG, -A, indelungi, adj. Care dureaza mult timp; indelungat. ♦ (Adverbial) Multa vreme; indelungat. – In + de4 + lung.
PRELUNG, -A, prelungi, adj. 1. Care are o forma alungita, (aproximativ) lunga. 2. Care dureaza mult; prelungit. – Lat. perlongus.
PEREN, -A, pereni, -e, adj. (Despre plante) Care traieste si rodeste mai multi ani de-a randul, avand o radacina persistenta din care se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina; vivace, ♦ Fig. Care are caracter stabil, care dureaza mult timp; durabil. – Din lat. perennis, fr. perenne.
TRECATOR, -OARE, trecatori, -oare, adj., subst. I. Adj. 1. Care trece repede, care nu dureaza mult; temporar. 2. Care trece printr-un loc fara a se opri multa vreme, care este in trecere pe undeva. II. S. m. si f. Pieton. ♦ Drumet, calator. III. S. f. 1. Drum ingust de trecere printre doi munti sau printre doua inaltimi; pas. 2. P. gener. Loc de trecere. – Trece + suf. -ator.
INDESTRUCTIBIL ~a (~i, ~e) 1) Care nu poate fi (sau pare a nu putea fi) distrus. 2) fig. Care dureaza multa vreme; trainic; durabil. Solidaritate ~a. [Sil. -de-struc-] /<fr. indestructible
LUNG1 ~ga (~gi) 1) Care are o intindere mare de la un capat la altul; intins mult in lungime. Drum ~. ◊ A avea mana ~ga (a fi ~ la mana) a avea obiceiul sa fure. A fi ~ in (sau de) limba, a avea limba ~ga) a avea obiceiul sa vorbeasca mult si sa spuna ceea ce nu trebuie; a fi limbut. 2) (despre oameni) Inalt de statura. ◊ A se intinde (sau a cadea) cat este de ~ a cadea jos, lungindu-se. 3) (despre mancaruri) Care contine prea multa apa; apos. ◊ Zeama ~ga a) fiertura apoasa, inconsistenta si fara gust; b) vorbarie; trancaneala. 4) (despre procese desfasurate in timp) Care dureaza mult; care se scurge greu; indelungat. Iarna ~ga. /<lat. longus
PROVIZORIU ~e (~i) si adverbial Care nu dureaza mult timp si urmeaza sa fie inlocuit; vremelnic; temporar. /<lat. provisorius, fr. provisoire
PERSISTENT, -A, persistenti, -te, adj. Care ramane (multa vreme) neschimbat, care continua sa existe sau sa dureze (multa vreme); care se mentine fara sa slabeasca in intensitate. ◊ (Bot.) Frunze persistente = frunze care raman verzi in timpul uneia sau mai multor ierni. – Din fr. persistant.
BATAIE s. 1. incaierare, lupta, (rar) incaier, incaieratura, (reg.) incaierat, (fam.) tavaleala, tranteala. (~ dintre ei n-a durat mult.) 2. (livr.) corectie, (pop. si fam.) bruftuiala, chelfaneala, ciomageala, mustruluiala, paruiala, scatoalca, (fam. fig.) scarmanare, scarmanatura, tarnuiala, tarnuire, (arg.) mardeala. (A mancat o ~ zdravana.) 3. v. infrangere. 4. bocaneala, bocanire, bocanit, bocanitura, ciocaneala, ciocanire, ciocanit, ciocanitura, (reg.) tocanire, tocanit. 5. v. impreunare. 6. v. boiste. 7. v. scornire. 8. v. haituire. 9. v. falfait. 10. suflare, suflu, (inv. si pop.) suflat, (reg.) zaliste. 11. v. palpitatie. 12. v. timp. 13. bataie de joc v. batjocura.
CELIBAT s. burlacie, holteie, (inv.) necasatorie, necasnicie. (~ul lui n-a durat mult.)
DOMICILIERE s. locuire, sedere. (~ lui acolo n-a durat mult.)
LOCUIRE s. domiciliere, sedere. (~ lui acolo n-a durat mult.)
VITALITATE s. f. 1. putere vitala, energie, vigoare a unui om sau a unui lucru. 2. aptitudine de a trai, de a dura mult timp. (< fr. vitalite, lat. vitalitas)
CAMEE, camee, s. f. 1. Piatra dura (cu multe straturi divers colorate), sculptata in relief cu o figura sau cu un motiv decorativ, folosita ca podoaba. 2. Sculptura monocroma imitand o camee (1). – Din fr. camee.
INDELUNGAT, -A, indelungati, -te, adj. Care dureaza (de) mult timp; indelung. ♦ (In legatura cu notiuni temporale) mult, lung; indelung. ♦ (Adverbial; inv.) Indelung. – V. indelunga.
PRELUNGI, prelungesc, vb. IV. 1. Tranz. A face mai lung; a lungi. 2. Tranz. si refl. A face sa dureze sau a dura mai mult; a (se) lungi. ♦ Tranz. A amana un termen, o scadenta. – Din prelung.
VIVACE adj. invar. 1. (Livr.) Vioi, ager, plin de vitalitate, de viata. ♦ (Adverbial, in legatura cu modul de executare a unei bucati muzicale) Cu voiciune, intr-un ritm viu, energic. 2. (Despre plante) A carei viata si vegetatie dureaza mai multi ani, fara a fi nevoie de o noua insamantare; peren. – Din it., fr. vivace.
LUNGI, lungesc, vb. IV. 1. Refl. si tranz. A (se) face mai lung; a (se) intinde. ◊ Expr. (Refl.) A i se lungi (cuiva) urechile (de foame) = a rabda de multa vreme de foame, a fi foarte flamand. A i se lungi (cuiva) ochii (sau cautatura) a drum = a fi dornic de a pleca (departe). A i se lungi (cuiva) nasul = a se obraznici. (Tranz.) A lungi pasul = a merge mai repede, a se grabi. ♦ Refl. (Fam.) A se inalta, a creste in inaltime. 2. Refl. (Fam.) A se intinde pe ceva; a se culca. 3. Tranz. A subtia, a dilua (o mancare, o bautura) pentru a mari cantitatea. 4. Tranz. si refl. A face sa dureze sau a dura (mai) mult; a (se) mari, a (se) prelungi. ◊ Expr. (Tranz.) A (nu) lungi vorba = a (nu) vorbi mai mult decat trebuie, a (nu) lungi discutia. – Din lung.
duraBIL, -A, durabili, -e, adj. Care dureaza (de) mult timp; trainic, rezistent; viabil. – Din fr. durable, lat. durabilis.
SECULAR, -A, seculari, -e, adj. 1. Care dureaza mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole; p. ext. extrem de vechi, stravechi. 2. (Livr.) Laic. – Din fr. seculaire, lat. saecularis.
CRONIC ~ca (~ci, ~ce) 1) (despre boli) Care dureaza de mult timp; cu evolutie lenta si de durata. 2) fig. Care se prelungeste multa vreme; de lunga durata. /<fr. chronique
A PRELUNGI ~esc tranz. 1) A face sa se prelungeasca. 2) (termene, scadente) A face sa dureze mai mult; a lungi. /Din prelung
A PROROGA prorog tranz. 1) (sedinte sau adunari ale forurilor superioare sau legislative cu date fixate prin lege) A amana pentru o data ulterioara. 2) (termene) A face sa dureze mai mult decat este prevazut de lege. /<fr. proroger, lat. prorogare
VIVACE adj. invar. 1. Vioi, ager, plin de viata. 2. (Despre plante) Care dureaza mai multi ani; peren. [< fr., it. vivace < lat. vivax].
prealacui, prealacuiesc, vb. IV (inv.) a dainui, a persista, a dura foarte mult, vesnic.
PEDALA s.f. 1. Parghie de manevra sau de comanda actionata cu piciorul. 2. (Poligr.) Presa mica de imprimare actionata cu piciorul. 3. (Muz.) Nota joasa si grava care dureaza mai multe masuri. [< fr. pedale, cf. lat. pes, pedis – picior].
PEDALA s. f. 1. parghie de manevra sau de comanda actionata cu piciorul. ◊ dispozitiv de imprimare la tiparul inalt actionat cu piciorul. 2. mecanism la unele instrumente muzicale (pian, orga, armoniu) care, actionat cu ajutorul picioarelor, serveste la modificarea timbrului, duratei si inaltimii sunetelor. ◊ sunet prelung si grav, care dureaza mai multe masuri. (< fr. pedale)
PLURIENAL, -A adj. (despre plante) 1. care dureaza mai multi ani; peren. 2. care infloreste numai dupa mai multi ani. (< fr. pluriennal)
vechi (-che), adj. – Care dureaza de mult, antic. Mr., megl. vecl’u. Lat. veclus, forma populara in loc de vetulus (Diez, I, 440; Cipariu, Gram., 47; Puscariu 1868; REW 9291), cf. vegl. vieklo, it. vecchio, prov. vielh, fr. vieil, sp. viejo, port. vehl. – Der. invechi (var. inv. vechi), vb. refl. (a deveni vechi; a se uza, a se strica); vechime, s. f. (antichitate, timpuri vechi); vechitura, s. f. (antichitate; lucru vechi); vechie, s. f. (antichitate); stravechi, adj. (antic, durabil), cf. it. travecchiezza.
PERMANENT, -A, permanenti, -te, adj. Care exista, care dureaza mereu sau mult timp fara a se schimba, care se petrece fara intrerupere; necontenit, neintrerupt. ◊ Ondulatie permanenta (si substantivat, n.) = ondulatie a parului facuta printr-un procedeu special, pentru a se mentine mai multa vreme. Par permanent (si substantivat, n.) = par cu ondulatie permanenta. ♦ Care functioneaza neintrerupt o perioada de timp determinata, exercitand anumite atributii. Comisie permanenta. ♦ (Despre salariati) Care este angajat definitiv in schema unei intreprinderi sau institutii sau care este asimilat salariatilor din schema. ◊ Armata permanenta = armata intretinuta neintrerupt de un stat prin recrutari periodice. ♦ (In vechea armata) Care presta serviciul militar fara intrerupere. – Din fr. permanent.
INDELUNGAT ~ta (~ti, ~te) si adverbial Care dureaza (de) mai mult timp. Tacere ~ta. ◊ Ani ~ti ani de-a randul. /v. a indelunga
multISECULAR, -A adj. (Liv.) Care dureaza de mai multe secole. [Cf. fr. mulriseculaire].
PERPETUA vb. I. tr., refl. A face sa dureze sau a dura vesnic sau multa vreme; a (se) transmite de la o generatie la alta. [Pron. -tu-a, p.i. 3,6 -ueaza, -ua. / < fr. perpetuer, it., lat. perpetuare].
multISECULAR, -A, multiseculari, -e, adj. Care dureaza sau care exista de mai multe veacuri. – Din fr. multiseculaire.
MARGARIT1 ~e n. 1) Formatie dura si stralucitoare, de cele mai multe ori sferica, extrasa din scoicile unor moluste si folosita la confectionarea bijuteriilor; margaritar; pierla. 2) Obiect de valoare foarte mare; margaritar. /<ngr. margharitis
MARGARITAR1 margaritare n. 1) Formatie dura si stralucitoare, de cele mai multe ori sferica, extrasa din scoicile unor moluste si folosita la confectionarea bijuteriilor; perla; margarit. 2) fig. Obiect de valoare foarte mare; margarit. /<ngr. margaritari
PEREN ~a (~i, ~e) 1) (despre plante) Care traieste si rodeste mai multi ani, avand radacina persistenta; cu capacitatea de a trai si de a rodi mai multi ani de-a randul; vivace. 2) fig. Care dureaza un timp indelungat; de lunga durata; persistent; dainuitor. /<lat. perennis, fr. perenne
dainuiesc v. intr. (sirb. danujem, inf. danovati). Vest. Durez, subzist: casa asta dainuieste de mult.
REZISTA vb. 1. a se impotrivi, (inv.) a (se) nevoi. (Au ~ pana la ultimul om.) 2. a se tine. (A ~ bine pana la sfarsitul cursei.) 3. a dura, a se pastra, a tine. (O incaltaminte care ~ mult.) 4. a (o) duce, a tine. (O haina care ~ la tavaleala.)
APA ape f. 1) Lichid transparent, incolor, fara gust si fara miros, fiind o combinatie de oxigen si hidrogen. ~ potabila. ~ dura. ◊ ~ chioara se spune despre supe, vinuri etc. care contin prea multa apa si nu au nici un gust. ~ de ploaie vorbe goale, fara continut. 2) Masa de lichid (mare, rau, lac etc.). ◊ ~ curgatoare apa care curge pe o albie si se varsa in alta apa. ~ statatoare apa care se aduna in depresiuni (lacuri, balti). 3) fig. Joc de culori; sclipiri ale unor obiecte lucioase (pietre pretioase, matasuri, metale). 4) Denumire a unor solutii, a unor preparate. ~ de colonie. ~ de trandafir. ~ de var. ◊ ~ tare numele popular al acidului azotic. ~ regala amestec de acid clorhidric si acid azotic, care dizolva toate metalele. ~ oxigenata amestec de perhidrol cu apa, incolor sau albastru, cu proprietati dezinfectante si decolorante. 5) Secretie a organismului (lacrimi, saliva, sudoare etc.). ~ la plamani. ◊ ~ la cap hidrocefalie. A fi numai ~ a fi transpirat. A-i lasa cuiva gura ~ a avea pofta de ceva. [G.-D. apei] /
REGENTA s.f. 1. Guvernare a unui stat monarhic exercitata de una sau de mai multe persoane in timpul minoritatii sau al absentei regelui; timp cat dureaza o asemenea guvernare. 2. (Ist.) Nume care se dadea unor state musulmane din nordul Africii (Tripolitania, Algeria, Tunisia) guvernate printr-o delegatie a sultanului din Constantinopol. [Cf. fr. regence, it. reggenza].
dura3, pers. 3 dureaza, vb. I. Intranz. 1. (Despre actiuni in desfasurare) A tine un anumit timp, a se desfasura intr-o anumita perioada de timp. ♦ A persista, a dainui, a se mentine. 2. (Despre lucruri) A se mentine (multa vreme) in stare buna; a fi trainic. – Din fr. durer, lat. durare.
REGENTA, regente, s. f. 1. Guvernare provizorie, exercitata de una sau de mai multe persoane in timpul minoratului, absentei sau bolii unui monarh; perioada cat dureaza aceasta guvernare: persoanele (sau persoana) care guverneaza in aceasta perioada. 2. Stil in arhitectura si in artele decorative franceze la inceputul sec. XVIII, caracterizat prin supletea, gratia si delicatetea elementelor decorative. – Din fr. regence.
REGENTA ~e f. 1) Guvernare provizorie a unei sau a mai multor persoane imputer-nicite (in timpul minoratului, absentei sau bolii monarhului). 2) Perioada cat dureaza aceasta guvernare. 3) Persoana sau organ colegial care exercita prerogativele monarhu-lui. 4) (in Franta, la inceputul sec. XVIII) Stil in arhitectura si in arta decorativa care se caracterizeaza prin gratie si delicatete. /<fr. regence
dura vb. 1. v. dainui. 2. v. mentine. 3. a tine. (Spectacolul ~ doua ore.) 4. a se pastra, a rezista, a tine. (O incaltaminte care ~ mult.)
INCA adv. 1) Pana acum (pana atunci); in continuare. ~ dureaza. 2) (insotit de o negatie) Tot nu. ~ nu m-am dus. 3) De acum; deja. 4) In plus (peste ceea ce este); pe de-asupra. ~ o data. ◊ Ba ~ ba mai mult decat atat. (Si) ~ cum in mare masura; foarte tare. /<lat. unquam
INCA adv. I. (Cu sens modal) 1. in plus, pe deasupra. Au venit inca doua persoane. ◊ Expr. Ba inca (sau si inca) = chiar mai mult decat atat. Dar inca = a) cu atat mai mult; b) (dupa o propozitie negativa) cu atat mai putin. (Si) inca cum = foarte mult, in mare masura. Inca pe atat(a) = dublu. 2. (Reg.) De asemenea. 3. (Reg.) Chiar. II. (Cu sens temporal) 1. (Arata repetarea actiunii) Din nou, iarasi. 2. Si acum, in continuare, mai. Inca dureaza. 3. (In propozitii negative) Pana acum; pana atunci. Inca nu mi-a raspuns. ♦ Deja. – Lat. unquam.