Rezultate din textul definițiilor
ASTMA, astme, s. f. Boala care se manifesta prin greutate in evacuarea aerului din plamani si prin nevoia imperioasa de aer. [Var.: astm s. n.] – Din fr. asthme, lat. asthma.
EXHAUSTOR ~oare n. 1) Ventilator folosit pentru evacuarea aerului impurificat sau a gazelor din incaperi inchise. 2) Dispozitiv pentru alimentarea carburatorului cu carburant. /<fr. exhausteur
PNEUMATIC ~ca (~ci, ~ce) 1) (despre masini, utilaje etc.) Care functioneaza cu aer comprimat. Ciocan ~. 2) Care serveste la comprimarea sau la evacuarea aerului. Masina ~ca. 3) Care se umfla cu aer comprimat. Barca ~ca. [Sil. pne-u-] /<fr. pneumatique, lat. pneumaticus
DEFLECTOR s.n. 1. (Fiz.) Dispozitiv cu care se deviaza un fluid sau un flux electronic din directia in care curge. ♦ Dispozitiv din instalatiile de ventilatie care serveste la evacuarea aerului viciat din incaperi. 2. Instrument pentru compensarea compasului magnetic. [< fr. deflecteur].
DEFLECTOR, -OARE I. adj. care serveste la producerea deflexiunii. II. s. n. 1. dispozitiv de deviere a unui fluid sau flux electronic din directia initiala de curgere. 2. dispozitiv din instalatiile de ventilatie servind la evacuarea aerului viciat din incaperi. 3. instrument pentru compensarea compasului magnetic. (< fr. deflecteur)
EXHAUSTOR s. n. 1. ventilator centrifugal pentru aspirarea si evacuarea aerului sau a altor gaze din incaperi inchise. 2. aparat pentru a ridica un lichid dintr-un rezervor plasat mai jos. ◊ dispozitiv pentru alimentarea cu carburant a carburatorului. (< fr. exhausteur)
TROMPA s. f. 1. prelungire carnoasa a nasului la elefant, tapir etc., pentru prinderea hranei si pentru aparare. ◊ organ adaptat pentru supt, la unele insecte. 2. canal prin care se elimina celulele s*****e formate in ovar; oviduct; salpinx. ♦ a lui Eustache = canal interior al urechii intre timpan si faringe. 3. (tehn.) carcasa metalica in care se monteaza lagarele unui arbore. ◊ aparat de laborator, din sticla, pentru evacuarea aerului dintr-un recipient. 4. (arhit.) bolta de colt in consola pentru sustinerea unui element in relief fata de planul fatadei. ◊ element de constructie, bolta trunchiata, inlesnind trecerea de la un plan patrat la unul octogonal. (< fr. trompe)
RASUFLATOR, -OARE, rasuflatori, -oare, adj., s. f., s. n. 1. Adj. (Rar) Care inlesneste respiratia. 2. S. f. Deschizatura (de aerisire) prin care un spatiu inchis comunica cu exteriorul. 3. S. f. Canal de evacuare a aerului si a gazelor la turnarea metalului lichid in forme, servind la verificarea umplerii formei. 4. S. n. Tub de evacuare a gazelor de ardere dintr-un motor cu ardere interna. – Rasufla + suf. -ator.
A DEZaerA ~ez tranz. (conducte, cazane de abur, rezervoare) A lipsi de aer prin evacuarea acestuia. [Sil. -a-e-] /dez- + a aera
RASUFLATOR ~oare n. 1) Tub de evacuare a gazelor dintr-un motor cu ardere interna. 2) metal. Canal de evacuare a aerului si a gazelor la turnarea metalului lichid in forme. /a rasufla + suf. ~tor
EXFILTRATIE s. f. evacuare a aerului dintr-o incapere prin elemente de constructie delimitatoare. (< fr. exfiltration)
PURJA s. f. 1. evacuare a apei, aerului, gazului etc. dintr-o instalatie, dintr-un cazan, recipient presurizat etc. 2. valvula pentru evacuarea balastului la submarine sau a apei provenite din condensarea vaporilor la masinile cu abur. (< fr. purge)
abcedografie s.f. radiografie a unui abces dupa punctie, evacuare sau injectie cu aer. (< fr. abcedographie)
BALEIAJ s. n. 1. explorare cu ajutorul unui fascicul electronic a suprafetei ecranului unui tub catodic. 2. evacuare fortata cu ajutorul unui curent de aer sau al unui amestec carburant a gazelor arse din cilindrul unui motor cu ardere interna. (< fr. balayage)
A TRAGE trag 1. tranz. 1) A misca spre sine sau spre alt punct, apucand de un capat, de un maner sau de altceva. ~ dulapul. ◊ ~ pe sfoara a pacali; a insela. ~ la raspundere a cere ca cineva sa dea socoteala pentru faptele sale. ~ sapa a) a prasi; b) a munci din greu. 2) (persoane, animale de tractiune, masini etc.) A face sa se miste ducand dupa sine; a tari. Locomotiva trage vagoanele. ~ jugul a munci din greu. A(-si) ~ piciorul, ~ cu piciorul (pe la cineva sau pe undeva) a intra din cand in cand pe la cineva sau pe undeva. 3) (obiecte de imbracaminte sau de incaltaminte) A imbraca potrivind in graba pe corp. ~ pantalonii. 4) (linii, urme, brazde etc.) A imprima pe o suprafata plana. 2. intranz. 1) (despre drumeti, calatori etc.) A se opri pentru un timp; a face un popas. ~ la han. 2) (despre instalatii de ardere sau de ventilare) A asigura evacuarea normala a gazelor de ardere sau a aerului viciat. Soba trage bine. 3) A lansa un proiectil (cu ajutorul unei arme). ~ cu pusca. /<lat. trahere
EXHAUSTOR, exhaustoare, s. n. 1. Ventilator folosit la evacuarea fortata a gazelor, a suspensiilor de particule solide din aer etc. dintr-o incapere, dintr-o nisa, dintr-o exploatare miniera subterana etc. 2. Dispozitiv pentru alimentarea cu carburant a carburatorului. [Acc. si: exhaustor. – Pr.: -ha-us-] – Din fr. exhausteur.
ESAPAMENT, esapamente, s. n. Ansamblul organelor care asigura evacuarea gazelor arse dintr-un motor cu ardere interna sau a gazelor si a aerului din unele pompe pentru servicii auxiliare, precum si reducerea zgomotului. – Din fr. echappement.
CANALIZARE, canalizari, s. f. Actiunea de a canaliza si rezultatul ei. ♦ Ansamblu de lucrari tehnice executate pentru colectarea, epurarea si evacuarea apei intrebuintate intr-o localitate, intr-un sistem tehnic, pe un teren etc., sau a apei de ploaie, in vederea pastrarii salubritatii solului si a aerului; canalizatie. – V. canaliza.