Rezultate din textul definițiilor
figuraNT ~ta (~ti, ~te) m. si f. 1) Balerin care executa figuri de dans secundare. 2) Personaj de teatru sau de cinema care interpreteaza un rol secundar si, de regula, mut. 3) Persoana care figureaza numai de forma in desfasurarea unui eveniment. /<fr. figurant

PIRUETA, piruete, s. f. figura de dans constand din invartirea completa a unui dansator, executata pe un singur picior; p. ext. rotire (rapida) pe varful picioarelor, pe calcaie etc. [Pr.: -ru-e-] – Din fr. pirouette.

COREGRAFIE s. f. 1. Arta de a crea dansuri si spectacole de balet. 2. sistem de notare conventionala a pasilor si a figurilor de dans. [Var.: coreografie s. f.] – Din fr. choreographie.

CAPRA ~e f. 1) la pl. Gen de mamifere rumegatoare, paricopitate, cu coarne mari, par lung si neted, crescute pentru lapte, lana si carne. 2) Animal din acest gen. ~ de Angora. ◊ A scapa ~a in gradina a acorda incredere unei persoane necinstite. A impaca si ~a si varza a imbina doua interese opuse. 3) art. Obicei popular practicat de Anul Nou, constand in executarea unor dansuri si figuri comice de o persoana mascata in chip de capra. 4) Personaj mascat astfel. 5) Suport cu patru picioare incrucisate pe care se pun lemnele pentru a fi taiate cu ferastraul. 6) Scaun pe care sade vizitiul intr-o trasura. 7) Aparat de gimnastica constand dintr-un suport capitonat si patru picioare cu inaltime reglabila. 8) Joc de copii, unde unul sta aplecat, iar altii sar peste el. [G.-D. caprei] /<lat. capra

PIRUETA ~e f. 1) figura de dans care consta dintr-o rotire completa, pe loc, executata de dansator pe varful degetelor unui picior. 2) Rotire rapida a corpului in jurul axei verticale. 3) fig. Trecere brusca de la o opinie la alta. /<fr. pirouette

COREGRAFIE s.f. 1. Arta dansului si a baletului. 2. Sistem de notare a pasilor si a figurilor de dans. [Gen. -iei, var. coreografie s.f. / < fr. choregraphie].

COTILION s.n. (Rar) dans cu figuri si scene de mimica; melodia acestui dans. [Pron. -li-on. / < fr. cotillon].

svenc, svencuri, s.n. (reg.) figura la dansul popular „fecioreasca”.

COREGRAFIE s. f. 1. arta de a crea dansuri si spectacole de balet. 2. sistem de notare a pasilor si figurilor de dans. (< fr. choregraphie)

MAJORETA, majorete, s. f. Fiecare dintre tinerele care, imbracate in uniforme asemanatoare celei de tobosar, preced o defilare, deschid un spectacol, sustin o echipa sportiva etc., executand in ritmul muzicii pasi de dans sau figuri de jonglerie. – Din fr. majorette

CALUS, calusuri, s. n. 1. Bucata de lemn sau de metal care se pune intre dintii dinainte ai unui animal, spre a-l forta sa tina gura deschisa; mototol de carpe care se introduce in gura unei persoane, pentru a o impiedica sa strige. ◊ Expr. A pune (cuiva) calusul in gura = a impiedica (pe cineva) sa vorbeasca. 2. Betisor care face parte din mecanismul de declansare al capcanelor de lemn. 3. Mica piesa de lemn cu o forma speciala, pe care se sprijina coardele intinse ale unui instrument muzical; scaun. 4. Suport de lemn pe care pictorul isi asaza tabloul cand lucreaza; sevalet. 5. Utilaj de foraj, pentru rotirea prajinilor, folosit in forajul prin percutie sau in cel manual. 6. (De obicei art.) Numele unui dans popular cu figuri variate, jucat (in preajma Rusaliilor) de un grup de flacai; melodie dupa care se executa acest dans; calusar (1), calusel (4). – Cal + suf. -us.

BALET s. n. 1. gen de spectacol alcatuit din dans, muzica si (uneori) pantomima; dans artistic cu figuri pe o tema data; compozitia muzicala corespunzatoare. 2. ansamblu de balerini si balerine. (< fr. ballet, it. balletto)

BALET, balete, s. n. 1. Gen de dans artistic cu figuri executate dupa o compozitie muzicala anume intocmita sau adaptata. ♦ Reprezentatie teatrala constand din dansuri si miscari mimice insotite de muzica. ♦ Compozitie muzicala scrisa pentru astfel de reprezentatii. 2. Ansamblu, trupa de baletisti si baletiste. – Fr. ballet (it. balletto).

CALUSAR, (2) calusari, s. m. 1. Numele unui dans popular cu figuri variate, jucat (in preajma rusaliilor) de un grup de flacai; melodia dupa care se executa acest dans. 2. Flacau care joaca acest dans. – Probabil din calus + suf. -ar.

BALET ~e n. 1) Gen de dans artistic, constand din figuri executate de una sau mai multe persoane dupa o anumita compozitie muzicala. 2) Compozitie muzicala dupa care se executa aceste dansuri. 3) Spectacol teatral, constand din asemenea dansuri. 4) Ansamblu de balerini si balerine. /<fr. ballet, it. balletto

BALET s.n. 1. dans artistic ale carui figuri reprezinta un anumit subiect, executat de una sau de mai multe persoane dupa o muzica anume compusa. ◊ Maestru de balet = conducator si regizor al unui spectacol de balet. ♦ Compozitie muzicala dupa care se executa acest gen de dans. 2. Ansamblu de baletisti si de baletiste. 3. Reprezentatie compusa din dansuri si din pantomime interpretate pe muzica. [Pl. -te, -turi. / < fr. ballet, it. balleto].

CARACTER s.n. 1. Totalitatea trasaturilor psihice esentiale si stabile ale omului, care se manifesta in modul specific de a se comporta al acestuia. ◊ dans de caracter = dans prin ale carui figuri se exprima actiuni sau sentimente; comedie de caracter = comedie a carei intriga izvoraste din conflictul creat intre caracterele personajelor. ♦ Individualitate cu trasaturi psihice complexe prezentata intr-o opera literara. ♦ Ansamblu de insusiri morale manifestate prin vointa ferma, corectitudine si consecventa, integritate etc. 2. Particularitate distinctiva care constituie specificul unui lucru. 3. Litera, semn grafic. 4. (Mat.) Numarul de elemente care ocupa dupa o permutare acelasi loc ca si inainte de aceasta. [Acc. si caracter. / < fr. caractere, cf. lat. character, gr. charakter – semn].

CARACTER s. n. 1. ansamblu de trasaturi psihico-morale distincte, relativ stabile, definitorii pentru om. ♦ dans de ~ = dans prin ale carui figuri se exprima actiuni sau sentimente; comedie de ~ = comedie a carei intriga izvoraste din conflictul creat intre caracterele personajelor. 2. personalitate morala caracterizata prin vointa ferma, corectitudine si consecventa, integritate etc. 3. individualitate cu trasaturi psihice complexe, intr-o opera literara. 4. particularitate de structura, forma, substanta sau functie a unui organism. ◊ caracteristica a unui lucru, fenomen. 5. element al unui alfabet; litera, semn grafic de acelasi corp si aceeasi familie. ◊ (inform.) litera, cifra, semn particular. 6. (mat.) numarul de elemente care ocupa dupa o permutare acelasi loc ca si inainte de aceasta. (< fr. caractere, lat. character, gr. kharakter)

COTILION s. n. vechi dans de societate cu figuri si scene de mimica pentru patru sau opt dansatori; melodia corespunzatoare. (< fr. cotillon)

ROMAICA adj. limba ~ (si s. f.) = limba neogreaca. ◊ (s. f.) dans national grecesc cu figuri serpuitoare si aruncari de batiste. (< fr. romaique, gr. romaikos)

GIURGINA, giurgine, s. f. (Inv.) dans de origine turceasca (cu figuri si gesturi caraghioase). ◊ Expr. A juca (pe cineva) giurgina = a insela, a pacali, a amagi (pe cineva). – Din tc. curcuna.

ARABESC, arabescuri, s. n. 1. Ornament specific decoratiei arabe, care consta din combinatii de linii si de motive geometrice sau din combinari de motive reprezentand plante (stilizate). 2. Ornament muzical; p. ext. scurta combinatie muzicala cu caracter gratios si avantat. 3. Una dintre figurile baletului clasic (inspirata din dansul oriental). – Din fr. arabesque.

ARABESC ~uri n. 1) Ornamentatie specifica artei arabe (constand dintr-un amestec de linii, frunze, forme geometrice etc.). 2) Linie sinuoasa, formata din curbe. 3) figura de balet (inspirata din dansul oriental). /<fr. arabesque

CAKEWALK s.n. dans afroamerican cu ritm sincopat, cantat la banjo, care se dansa cu pasi iuti si marunti si ale carui cateva figuri au fost preluate in dansul simi. [Pron. cheic-uoc. / < engl. cake-walk – mersul cozonacului (castigatorul dansului era rasplatit cu un urias cozonac)].

preumblata, preumblate, s.f. (reg.) parte a dansului popular „calusul”, care preceda figurile propriu-zise si in timpul careia dansatorii se deplaseaza ritmic.

FORMATIE ~i f. 1) Mod de aranjare, de organizare a unor fiinte sau a unor obiecte. 2) Mod de dispunere a unei unitati militare. ~ de mars. 3) Ansamblu artistic. ~ de dansuri. 4) Combinatie de cifre sau de figuri la unele jocuri. 5) Imbinare de elemente genetic legate intre ele (prin comunitatea conditiilor de aparitie). ◊ ~ social-economica treapta istorica a dezvoltarii societatii. ~ geologica complex de roci alcatuite intr-o anumita perioada geologica. [Art. formatia; G.-D. formatiei; Sil. -ti-e] /<fr. formation, lat. formatio, ~onis

figura s.f. 1. Chip, fata, obraz. 2. Forma exterioara a unui corp, a unei fiinte; imaginea plastica (desenata, pictata, sculptata) a unui corp. ◊ figura geometrica = ansamblu de puncte, linii si suprafete. ♦ Carte de joc pe care sunt imprimate diferite semne si personaje (valet, dama etc.). ♦ Fiecare dintre piesele de sah (cu o forma caracteristica). 3. Persoana; personalitate. 4. Personaj reprezentativ, tipic al unei opere literare. 5. Reprezentare, imagine simbolica sau alegorica. ◊ figura de stil (sau poetica) = procedeu stilistic prin care se schimba sensul propriu al unui cuvant in vers sau in proza. V. trop. ♦ figurile silogismului = forme de silogism determinate de pozitia termenului mediu in premise. 6. Pozitie, miscare (la dans, la scrima etc.). [< it., lat. figura].

CADRIL, cadriluri, s. n. dans constand dintr-un sir de figuri, in cursul carora partenerii se schimba intre ei; compozitie muzicala dupa care se executa acest dans. – Fr. quadrille.

ANGLAISE, anglaise, s. f. dans popular de origine engleza, care se executa in grup, intr-o miscare foarte vie, dansatorii schimbandu-si necontenit locul prin repetarea aceleiasi figuri; melodie dupa care se executa acest dans. [Pr.: anglez] – Din fr. anglaise.

FECIORESC2, -EASCA, fecioresti, adj. Care apartine feciorilor (2), privitor la feciori, specific feciorilor. dans fecioresc. ♦ (Substantivat, f.) Nume dat mai multor dansuri populare in care baietii executa unele figuri de virtuozitate; melodie dupa care se executa aceste dansuri. – Fecior + suf. -esc.

CADRIL s.n. dans in care perechile de dansatori, executand diferite figuri, se schimba intre ele; melodia acestui dans. [Pl. -luri. / cf. rus. kadrili, fr. quadrille, sp. cuadrilla].

CAZACIOC ~uri n. 1) dans popular ucrainean executat intr-un tempo lent la inceput si foarte iute spre sfarsit cu multe figuri acrobatice. 2) Melodie dupa care se executa acest dans. /<rus. kazaciok

COTILION ~oane n. inv. 1) dans de bal cu ritm de mars si figuri variate. 2) Melodie dupa care se executa acest dans. [Sil. -li-on] /<fr. cotillon

HABANERA ~e f. mai ales art. 1) dans popular de origine cubaneza executat intr-un tempo moderat si cu figuri ritmice. 2) Melodie dupa care se executa acest dans. /<sp. habanera

CADRIL s. n. 1. dans vioi, de perechi, dintr-un sir de figuri in masuri diferite, in care partenerii se schimba intre ei; melodia corespunzatoare. 2. dans popular rusesc, cu miscare vioaie. (< fr. quadrille, rus. kadrili)

figura s. f. 1. chip, fata, obraz. ♦ (fam.) a-i face a (cuiva) = a pacali, a face cuiva o farsa. 2. forma exterioara a unui corp, a unei fiinte; imagine plastica a unui corp. ♦ (mat.) ~ geometrica = ansamblu de puncte, linii si suprafete. ◊ carte de joc pe care sunt imprimate diferite semne si personaje. ◊ (sah) fiecare dintre piesele de joc. 3. persoana; personalitate. 4. personaj reprezentativ, tipic al unei opere literare. 5. reprezentare, imagine simbolica sau alegorica a unei persoane, a unui animal sau obiect. ♦ ~ de stil = procedeu stilistic prin care se schimba sensul propriu al unui cuvant, imbogatindu-i-se semnificatia. ♦ ĩ silogistice = cele patru forme pe care le poate lua silogismul in functie de pozitia termenilor in premise. 6. pozitie, miscare (la dans, la scrima, patinaj etc.). (< fr. figure, lat. figura)

STEP s. n. 1. fiecare combinatie dintre miscarile picioarelor si ale corpului, constituind o singura unitate a dansului sau un tip care se repeta. 2. dans solistic modern prin batai de picioare, prin figuri ritmice foarte variate; melodia corespunzatoare. (< engl. step)

dama f., pl. e (fr. dame, d. lat. domina, doamna). Titlu dat unei femei de conditiune, chear nemaritate, dar nu uzitat la vocativ, nici unit cu numele de familie: doamna cutare e o doamna culta. La dans, femeie in opoz. cu cavaler. O figura la cartile de joc. A doua piesa la jocu de sah. Un joc pe damier. V. companie.

HABANERA, habanere, s. f. Numele unui dans popular de origine cubaneza, cu miscare moderata si figuri ritmice caracteristice; melodie dupa care se executa acest dans. – Din sp., fr. habanera.

MADISON s.n. dans modern lent la care dansatorii se asaza in siruri paralele, executand simultan figurile si urmarind acelasi sens de deplasare; melodia acestui dans. [Pron. medisn. / cf. Madison – oras din S.U.A.].

OPT, (1) num. card., (2) opturi, s. n. 1. Num. card. Numarul care in numaratoare are locul intre sapte si noua. ◊ (Adjectival) Copilul are opt ani. ◊ (Substantivat) Mananca cat opt. (Cu valoare de num. ord.) Etajul opt. ◊ (Precedat de „cate”, formeaza num. distributiv) Merg in rand cate opt. 2. S. n. Semn grafic care reprezinta numarul opt (1); p. ext. desen, figura in forma acestui semn. ♦ Nota opt. ♦ (Art.) Numele unui dans popular. – Lat. octo.

COTILION, cotilioane, s. n. dans de bal cu ritm de mars sau de cadril, cu figuri si cu scene mimice foarte variate; melodie dupa care se executa acest dans. [Pr.: -li-on] – Din fr. cotillon.

ARABESC s.n. (Mai ales la pl.) 1. Ornament inspirat din arta araba. ♦ Motiv decorativ ornamental cu linii si curbe inclinate bizar, constand din diverse figuri (linii, frunze, flori etc.) impletite simetric. 2. (Coregr., sport) Pozitie in dansul academic, la patinaj sau la gimnastica, cu piciorul liber intins si ridicat inapoi. // s.f. Compozitie muzicala cu caracter avantat si gratios. [Pl. -uri. / < fr. arabesque, it. arabesco, germ. Arabeske].

HABANERA s. f. dans spaniol de origine cubaneza, cu o miscare leganata, moderata, si figuri ritmice caracteristice; melodia corespunzatoare. (< sp., fr. habanera)

CADRIL, cadriluri, s. n. dans de origine franceza, cu miscare lenta, constand dintr-un sir de figuri in cursul carora partenerii se schimba intre ei; melodia dupa care se executa acest dans. – Din fr. quadrille.

MADISON MEDISON/ s. n. dans modern lent, la care dansatorii se asaza in siruri paralele, executand simultan figurile si urmarind acelasi sens de deplasare; melodia corespunzatoare. (< engl. madison)

ANGLEZA s.f. dans de origine engleza, care se executa in grup, dansatorii schimbandu-si necontenit locul prin repetarea aceleiasi figuri; contradans. [< fr. anglaise].

DAMA ~e f. 1) inv. Femeie (de obicei de la oras) apartinand paturilor privilegiate; cucoana. ◊ De ~ femeiesc; pentru femei. 2) Partenera de dans. 3) peior. Femeie de moravuri usoare; p*********a. 4) (la jocul de carti) Carte pe care este infatisata figura unei femei. ~ de pica. 5) (la jocul de sah) Piesa centrala ca importanta (a doua dupa rege); regina. ◊ Joc de ~e joc cu fise speciale albe si negre desfasurat pe o tabla asemanatoare cu cea de sah. /<fr. dame, it. dama

BOOGIE-WOOGIE s.n. Stil pianistic in jaz, derivat din blues, care se caracterizeaza prin ritmul obsedant intretinut de mana stanga (prin executarea unor figuri de bas repetate fara intrerupere), in timp ce mana dreapta dezvolta o linie melodica de obicei simpla. ♦ dans modern american, care se danseaza dupa muzica de jaz; melodia acestui dans. [Pron. bughi-ughi. / < engl. boogie-woogie].

BOOGIE-WOOGIE BUGHI-UGHI/ s. n. 1. stil pianistic in jaz, derivat din blues, care consta in sustinerea ritmului la mana stanga prin executarea unor figuri de bas repetate continuu, in timp ce mana dreapta dezvolta scurte motive melodice; cantec cu sonoritati antrenante. 2. dans modern, de origine nord-americana, care se danseaza dupa muzica de jaz; melodia corespunzatoare. (< amer. boogie-woogie)

ANGLAISE GLEZ/ s. f. vechi dans popular, de origine engleza, foarte vioi, cu structura bipartita, executat in grup, dansatorii schimbandu-si necontenit locul prin repetarea aceleiasi figuri; contradans. (< fr. anglaise)

figura ~i f. 1) Ansamblu de trasaturi specifice ale fetei; chip; fizionomie. 2) Imagine a unui obiect sau a unei fiinte, reprezentata printr-un desen, pictura sau sculptura. 3) fam. Om cu merite in viata publica. 4) Carte de joc care reprezinta persoane (valet, dama etc.). 5) Piesa cu semnificatie deosebita in sah (rege, nebun, cal etc.). 6) Pozitie (sau ansamblu de pozitii) pe care o ia cineva in timpul unor miscari special orientate (la dans, in sport, in pilotaj etc.). ◊ ~ de stil procedeu prin care sensul propriu al cuvantului se modifica pentru a reda plastic continutul de idei; trop. [G.-D. figurii] /<fr. figure, lat. figura

A JUCA joc 1. tranz. 1) (carti de joc, numere, figuri de sah) A pune in joc respectand anumite reguli. 2) fig. (situatia, reputatia, cariera) A expune riscului. 3) (roluri) A interpreta intr-o piesa de teatru sau intr-un film. ◊ ~ un anumit rol a avea o anumita importanta pentru cineva sau ceva. 4) (piese de teatru) A prezenta pe scena in fata publicului; a reprezenta. 5) (jocuri de noroc, jocuri sportive) A practica intr-un mod mai mult sau mai putin sistematic. 6) fig. (persoane) A induce in eroare (ridiculizand si recurgand la mijloace necinstite). 7) pop. (un dans) A executa prin anumite miscari; a dansa. 2. intranz. 1) A participa in mod activ la un joc de noroc sau sportiv. 2) (despre lumina, imagini) A produce efecte schimbatoare. 3) (despre lucruri) A produce efectul unor miscari repezi si vibrante. ◊ A-i ~ (cuiva) ochii in cap a vadi vioiciune si viclenie. A-i ~(cuiva) ochii in lacrimi a fi pe cale de a plange. 4) (despre piesele unui mecanism sau ale unei instalatii) A functiona in voie, fara a se atinge reciproc. /<lat. jocare



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române