Rezultate din textul definițiilor
INCHIZITORIAL, -A, inchizitoriali, -e, adj. De inchizitie sau de inchizitor, privitor la inchizitie sau la inchizitor. ♦ Fig. Foarte crud, foarte aspru. [Pr.: -ri-al] – Din fr. inquisitorial.

D******C, -A, d*******i, -ce, adj. (Despre legi, dispozitii etc.) Care este foarte aspru, de o severitate excesiva. – Din germ. drakonisch.

STRASNIC, -A, strasnici, -ce, adj., adv., s. m. I. Adj. (Exprima ideea de superlativ) 1. Foarte bun, minunat; foarte mare; foarte puternic; extraordinar, nemaipomenit. 2. Ingrozitor, infiorator, inspaimantator; grozav, cumplit, teribil. ♦ Foarte sever, foarte aspru. II. Adv. 1. (Foarte) tare, (tare) mult, teribil. 2. (Legat de un adj. prin prep. „de”, exprima raportul de superlativ) Foarte, extraordinar, nespus. III. S. m. Specie de feriga din regiunea montana (Asplenium trichomanes). – Din sl. strasĩnu.

PATRON s. 1. stapan, (englezism) boss, (pop.) jupan. (Are un ~ foarte aspru.) 2. (inv.) praznic. (Isi serbeaza azi ~ul.)

D******C ~ca (~ci, ~ce) (despre legi, dispozitii, masuri etc.) Care se caracterizeaza printr-o severitate excesiva; foarte aspru; drastic. /<germ. drakonisch

DRASTIC ~ca (~ci, ~ce) 1) (despre masuri, legi, dispozitii) Care se caracterizeaza printr-o severitate excesiva; foarte aspru; d******c. 2) (despre medicamente sau despre tratamente) Care are efect puternic si rapid; foarte efectiv. /<fr. drastique

INCHIZITOR ~i m. 1) Judecator din tribunalul inchizitiei. 2) fig. Anchetator care interogheaza in mod autoritar si foarte aspru. /<fr. inquisiteur

A RADE rad tranz. 1) (par, barba, mustati) A taia de la radacina, inlaturand complet (cu briciul sau cu masina de barbierit); a barbieri. 2) (persoane) A lipsi de par cu ajutorul briciului. ◊ ~ (pe cineva) fara sapun a critica foarte aspru. ~ o mama de bataie a bate zdravan. ~ o palma a da o palma (cu putere). 3) (animale sacrificate) A curata de elementele necomestibile (par, solzi, murdarie etc.). 4) (unele straturi subtiri) A desparti de unde este prins (cu o unealta taioasa). 5) (legume) A curata de coaja. 6) A da prin razatoare; a razui. 7) fig. A face sa nu mai existe; a sterge (de pe fata pamantului); a distruge; a prapadi; a nimici. 8) fig. (persoane, de obicei la jocul de carti) A face sa piarda toti banii. 9) rar (despre pasari in zbor, proiectile lansate etc.) A atinge usor la suprafata (apa, pamantul). /<lat. radere

D******C, -A adj. 1. (In special despre legi) Sever, excesiv, foarte aspru. 2. (Astr.) D********c. [Cf. it. d*******o, germ. drakonisch < D****n – legislator atenian].

D******C, -A adj. excesiv de sever, foarte aspru. (< germ. drakonisch)

DRASTIC, -A adj. 1. foarte aspru, energic, brutal. 2. (despre medicamente, remedii) cu efect puternic si rapid. (< fr. drastique)

INCHIZITORIAL, -A adj. 1. de inchizitie. 2. referitor la inchizitie. ◊ (fig.) foarte aspru. (< fr. inquisitorial, it. inquisitoriale)

TIRAN2, -A I. s. m. despot. ◊ conducator de stat foarte aspru, crud; (p. ext.) cel care abuzeaza de autoritatea sa, care asupreste pe altii. II. adj. nemilos, despotic; asupritor. (< ngr. tirannos, fr. tyran)

coteica f., pl. i (d. cotei). Catea mai mica. Tipa coteica (sau cateaua) de ger, e ger foarte aspru.

DRASTIC, -A, drastici, -ce, adj. foarte aspru, foarte energic; brutal, violent, vehement. ♦ (Despre remedii medicale) Cu efect puternic si rapid. – Din fr. drastique.

INCHIZITORIAL, -A adj. De inchizitie, al inchizitiei, privitor la inchizitie. ♦ (Fig.) foarte aspru, necrutator. [Pron. -ri-al. / cf. it. inquisitoriale, fr. inquisitorial].

VARGA, (1) vergi, (2) vargi, s. f. I. 1. Nuia lunga, subtire si flexibila, taiata de obicei dintr-o ramura dreapta de arbore. ◊ Expr. (Adesea adverbial) A tremura varga (sau ca varga) = a tremura foarte tare, din tot corpul (de frica sau de frig). (A fi) varga lui Dumnezeu = (a fi) foarte rau, aspru, crunt. ♦ (La pl.) Manunchi de bete taiate egal, cu care se aplicau in trecut pedepse corporale. ♦ Lovitura aplicata cuiva cu varga (I 1); urma lasata pe corp de o astfel de lovitura. ♦ Bat de undita. ♦ Vergea cu care se incarcau in trecut pustile si cu care se curata teava pustii. ♦ Bagheta. ♦ Vergea subtire de metal. 2. Compus: (Bot.) varga-ciobanului = a) planta erbacee cu tulpina si ramurile tepoase, cu flori liliachii, dispuse in capitule (Dipsacus silvester); b) scaius; varga-de-aur = splinuta (Solidago virgaurea). II. (Pop.) Dunga (in special la o tesatura). – Lat. virga.

ORGANDI s.n. Tesatura foarte fina, transparenta, aspra la pipait din fire rasucite si apretate. [Var. organdin s.n. / < fr. organdi].

ORGANDI s. n. tesatura de bumbac sau de in foarte fina, transparenta, aspra la pipait, din fire rasucite si apretate. (< fr. organdi)

PAHIDERM ~e n. 1) (nume generic) Mamifer erbivor copitat, de talie foarte mare, cu pielea (extrem de) groasa, aspra, acoperita cu par rar. 2) fig. Persoana insolenta; om nerusinat. /<lat. pachyderma, fr. pachyderme

ABRUPT, -A adj. 1. (Despre povarnisuri) Cu panta foarte inclinata; accidentat, prapastios. 2. (Despre stil) Fara legatura; aspru; inegal. 3. (Bot.; despre un organ) Repent, tarator. // s.n. (Geol.) Orizont (3) [in DN] dur de gresii si calcare, cu inclinare foarte mare, in regiunile cu clima arida. [Cf. lat. abruptus, fr. abrupt].

ELEFANT, elefanti, s. m. Numele a doua animale mamifere din ordinul proboscidienilor, cele mai mari animale terestre de azi, cu pielea groasa si aspra, cu nasul modificat intr-o trompa mobila si cu colti foarte lungi de fildes (Elephas maximus si Loxodonta africana). – Din fr. elephant, lat. elephantus.

SCOROJIT, -A, scorojiti, -te, adj. 1. (Despre lemn, piele, hartie sau obiecte facute din ele) Strambat, indoit, crapat, deformat (de caldura, de uscaciune). 2. (Despre vopsele, tencuieli si despre obiectele pe care sunt aplicate) Degradat (la suprafata) prin umflare, cojire etc. din cauza conditiilor de mediu; coscovit, cojit, burdusit. 3. (Despre pielea corpului unor fiinte) aspru la pipait, crapat, zbarcit. ♦ P. ext. (Despre oameni sau parti ale lor) foarte slab, uscat; scofalcit. – V. scoroji.

BOXER2 (‹ fr., engl.) s. m. Rasa de ciini de paza, de origine germana, cu aspect puternic, dar armonios, cu talia de 56-60 cm, gambe foarte lungi si urechi purtate vertical, avind pielea de pe cap si frunte cutata, culoare aramie, par scurt, aspru si stralucitor.

RADE, rad, vb. III. 1. Tranz. si refl. A(-si) taia cu briciul sau cu masina de ras parul, barba sau mustatile de la radacina; a (se) barbieri. ◊ Exp. (Tranz.; fam.; ir.) A rade pe cineva fara sapun = a critica aspru pe cineva. (Fam.) Sa-mi razi (sau sa-mi radeti) mustata, se spune pentru a arata ca esti foarte sigur de cele ce afirmi. ♦ Tranz. A curata parul de pe pielea unui animal sau solzii de pe un peste. 2. Tranz. A razui, a inlatura un strat subtire de deasupra unui lucru. ♦ A sterge, a indeparta, a elimina (cu guma, cu un briceag, cu lama etc.) ceva scris. ♦ A da pe razatoare pentru a marunti. 3. Tranz. Fig. A distruge, a nimici, a sterge de pe fata pamantului. ◊ Expr. (Fam.) A rade cuiva o palma = a da cuiva o palma. [Perf. s. rasei, part. ras] – Lat. radere.

FOAIE foi f. 1) Bucata dreptunghiulara de hartie. ◊ ~ de titlu pagina de la inceputul unei publicatii (cuprinzand titlul, numele autorului, locul si anul aparitiei lucrarii, editura etc.). A intoarce ~ia a se purta mai aspru cu cineva; a-si schimba atitudinea fata de cineva. 2) (urmat de determinari) Document prin care se adevereste ceva; act. ◊ ~ de drum a) act eliberat unui sofer, in care este indicat itinerarul si insarcinarile; b) bilet platit de o organizatie si pe baza caruia o persoana sau un grup de persoane are dreptul sa calatoreasca pe o anumita ruta. 3) Organ al plantelor superioare, format dintr-un limb si o codita; frunza. 4) inv. Publicatie periodica ce oglindeste evenimentele curente. 5) Latimea unei panze folosita in intregime la confectionarea hainelor. 6) Piesa vestimentara femeiasca care acopera corpul de la talie in jos; fusta. 7) Strat subtire de aluat. 8) Bucata de material de grosime foarte mica. ~ de tinichea. [G.-D. foii; Sil. foa-ie] /<lat. foliaCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)