Rezultate din textul definițiilor
centrifug, -a adj. (d. centru si fug; fr. centrifuge). Fiz. Care tinde sa se departeze de centru: forta centrifuga.

centrifugaRE s. f. Actiunea de a centrifuga; operatie de separare prin sedimentare sau prin filtrare, sub actiunea fortei centrifuge, a componentilor cu densitati diferite dintr-un lichid eterogen. – V. centrifuga.

CENTRIFUG, -A, centrifugi, -ge, adj., s. f. 1. Adj. Care tinde sa se departeze de centru; centrifugal. ◊ forta centrifuga = forta care actioneaza asupra unui corp aflat in miscare de rotatie, tinzand sa-l departeze de axa de rotatie. Miscare centrifuga = miscare a unui corp care se departeaza de centrul lui de rotatie. Pompa centrifuga = aparat bazat pe efectul fortei centrifuge si folosit la pomparea apei. 2. S. f. Aparat pentru separarea componentilor cu densitati diferite dintr-un amestec lichid eterogen cu ajutorul fortei centrifuge. – Din fr. centrifuge.

CICLON, cicloane, s. n. 1. Vant puternic cu deplasarea aerului in spirala, insotit de ploi torentiale si de descarcari electrice, specifice regiunilor tropicale; uragan, taifun. ♦ Regiune a sistemului baric in care presiunea scade de la periferie spre centru, iar masele de aer au o miscare convergenta. 2. Aparat pentru separarea particulelor materiale dintr-un gaz cu ajutorul fortei centrifuge. – Din fr. cyclone.

HIDROCICLON, hidrocicloane, s. n. Aparat de sortare si de concentrare a materialelor granulare, in care separarea granulelor se face sub actiunea fortei centrifuge, exercitata de un curent de apa. – Din fr. hydrocyclone.

SUPRAINALTARE, suprainaltari, s. f. Amenajare a unei sosele sau a unei cai ferate astfel incat sa se asigure in curbe stabilitatea vehiculelor prin compensarea fortei centrifuge care se exercita asupra acestora. [Pr.: -pra-i-] – Supra- + inaltare.

centrifug ~ga (~gi, ~ge) Care are tendinta de a se indeparta de centru. Miscare ~ga. ◊ forta ~ga forta datorita careia un corp, aflat in miscare circulara, tinde sa se departeze de centrul de rotatie. Pompa ~ga masina rotativa bazata pe efectul fortei centrifuge, folosita la pomparea unor lichide. /<fr. centrifuge

CICLON ~oane n. 1) Vant foarte puternic, caracteristic, mai ales, zonelor tropicale, cu miscare giratorie a aerului, insotit de ploi torentiale; taifun; uragan. 2) Aparat pentru separarea particulelor dispersate in aer sau intr-un gaz cu ajutorul fortei centrifuge. /<fr. cyclone

centrifuga vb. I. tr. A da o miscare centrifuga; a supune unei forte centrifuge; a trece (un material) printr-o pompa centrifuga. [Cf. fr. centrifuger].

centrifuga s.f. Aparat pentru separarea cu ajutorul fortei centrifuge a substantelor cu densitate diferita dintr-un amestec. ♦ Instalatie destinata antrenamentului astronautilor, care simuleaza actiunea acceleratiilor de lunga durata. [< fr. centrifuge, cf. lat. centrum – centru, fugere – a fugi].

CICLON s.n. 1. Vant puternic, cu furtuna si vartejuri, care bantuie in special in regiunile tropicale. 2. Aparat pentru separarea prafului din gaze cu ajutorul fortei centrifuge. 3. Substanta toxica pe baza de acid cianuric, folosita pentru combaterea daunatorilor in incaperi inchise. [Pl. -oane, (s.m.) -ni. / < fr. cyclone, germ. Zyklon, cf. gr. kyklos – cerc].

SUPRAINALTARE s.f. 1. Actiunea de a suprainalta si rezultatul ei. ♦ Diferenta de nivel intre cele doua margini ale unei sosele sau cai ferate in curba pentru diminuarea sau anularea fortei centrifuge. 2. (Constr.) Marire a sagetii unui arc de bolta prin asezarea capetelor arcului deasupra nivelului zidurilor de sprijin. [< suprainalta].

CENTRIFUG adj. Care tinde sa se indeparteze de centru; centrifugal. ◊ (Op. centripet) forta centrifuga = forta care tinde sa departeze un corp in miscare circulara de centrul lui de rotatie. [< fr. centrifuge].

CENTRIPET, -A adj. Care tinde sa se apropie de centru; centripetal. ◊ (Op. centrifug) forta centripeta = forta egala si opusa fortei centrifuge. [< fr. centripete, cf. lat. centrum – centru, petere – a se indrepta spre].

FRETA s.f. 1. Tub sau inel metalic care se fixeaza la exteriorul unei piese tubulare pentru a-i mari rezistenta la presiuni interioare. 2. Fir metalic (de otel) infasurat fortat pe o piesa tubulara sau pe un ansamblu de piese pentru a le mari rezistenta la solicitari din interior sau la forte centrifuge. 3. Piesa de otel inelara care inconjura barele armaturii longitudinale ale unei piese de beton armat. [< fr. frette].

HIDROCICLON s.n. (Tehn.) Dispozitiv de sortare a materialelor granulare asemanator cu un ciclon, in care separarea granulelor se face sub actiunea fortei centrifuge, exercitata de un curent de apa. [< fr. hydrocyclone].

CENTRIPET, -A adj. care tinde sa se apropie de centru; centripetal. ♦ forta ~a = forta egala si opusa fortei centrifuge. (< fr. centripete)

CICLON s. n. 1. regiune in care presiunea atmosferica scade de la periferie spre centru si masele de aer au miscare convergenta, producand vant puternic, cu vartejuri sau zapezi, in regiunile tropicale. ◊ vant foarte violent, uragan. 2. aparat pentru separarea particulelor materiale (seminte, pleava, praf) din aer cu ajutorul fortei centrifuge. 3. substanta toxica pe baza de acid cianuric, pentru combaterea daunatorilor in incaperi inchise. (< fr. cyclone)

FRETA s. f. 1. tub, inel metalic la exteriorul unei piese tubulare pentru a-i mari rezistenta la presiuni interioare. 2. fir metalic infasurat fortat pe o piesa tubulara sau pe un ansamblu de piese pentru a le mari rezistenta la solicitari din interior sau la forte centrifuge. 3. piesa inelara din otel care inconjura barele armaturii longitudinale ale unei piese de beton armat. 4. (arhit.) mulura dispusa in linii frante pe o mulura plata. (< fr. frette)

HIDROCICLON s. n. dispozitiv de sortare a materialelor granulare, asemanator cu un ciclon, in care separarea granulelor se face sub actiunea fortei centrifuge, exercitata de un curent de apa. (< fr. hydrocyclone)

CICLON (‹ fr. {i}; {s} gr. kyklos „cerc”) s. n. 1. (METEOR.) Forma negativa a reliefului cimpului baric, cu diametrul de citeva mii de km, in care presiunea scade de la periferie spre centru si masele de aer au o miscare convergenta pe orizontala si predominant ascendenta pe verticala. Structura sa este asimetrica cu un sector cald mai ingust, unul rece mai dezvoltat, un front cald in partea anterioara si unul rece in cea posterioara, ceea ce face ca sa predomine timpul inchis cu precipitatii si vinturi puternice; cimp de joasa presiune. Ex.: c. australian (in partea de N a Australiei in timpul verii australe) si c. tropical (in zona frontului tropical, 5-25 ºC lat. N si S). ♦ Furtuna puternica, cu deplasarea aerului in virtejuri, insotita de ploi si descarcari electrice puternice. V. taifun, uragan. 2. (TEHN.) Aparat pentru separarea particulelor materiale din aer sau din gaze prin efectul fortei centrifuge.

CENTRIFUGA, centrifuge, adj. f. (In expr.) forta centrifuga = forta datorita careia un corp aflat in miscare de rotatie tinde sa se departeze de centrul liniei sale de miscare. Miscare centrifuga = miscare a unui corp care se departeaza de centrul sau de rotatie. Pompa centrifuga = aparat bazat pe efectul fortei centrifuge si folosit la pomparea apei. Masina centrifuga (si substantivat, f.) = aparat pentru separarea mecanica a componentilor cu greutate specifica diferita dintr-un amestec lichid, cu ajutorul fortei centrifuge. – Dupa fr. centrifuge.

CENTRIPET, -A, centripeti, -te, adj. Care tinde sa se apropie de centru; centripetal. ◊ forta centripeta = forta egala si opusa celei centrifuge, care mentine un corp rotitor pe traiectoria circulara. – Din fr. centripete.

CENTRIFUG, -A I. adj. care tinde sa se indeparteze de centru; centrifugal. ♦ forta ~a = forta care tinde sa departeze un corp in miscare circulara de centrul lui de rotatie. II s. f. 1. aparat, masina cu ajutorul careia se efectueaza operatia de centrifugare. 2. instalatie destinata antrenamentului astronautilor, care simuleaza actiunea acceleratiilor de lunga durata. (< fr. centrifuge)



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române