Rezultate din textul definițiilor
GAZ s. 1. (FIZIOL.) part, vant, (pop.) basina, fasaiala, (prin Bucov. si Maram.) tartaita, (fam.) pam. 2. v. petrol lampant. 3. (CHIM.) gaz aerian v. gaz de iluminat; gaz de iluminat = gaz aerian; gaze de lupta v. substante toxice de lupta; gaze naturale = bitumene gazoase; gaz ideal v. gaz perfect; gaz perfect = gaz ideal. 4. gaz ilariant v. protoxid de azot.

AERIAN, -A, aerieni, -e, adj. Care se afla in aer. ◊ Fir aerian = conductor suspendat care serveste la transmiterea energiei electromagnetice spre vehicule de tractiune electrica; fir de cale. Gaz aerian = gaz combustibil intrebuintat la iluminat si incalzit, obtinut prin distilarea huilei; gaz de iluminat. ♦ Care se intampla, se produce in aer. 2. Fig. Transparent, diafan, gingas, vaporos. [Pr.: -ri-an] – Fr. aerien.

ILUMINAT, -A (‹ ilumina) adj., s. n. I. Adj. 1. (Despre incaperi, straiz etc.) Luminat artificial. 2. Fig. (Despre fata, ochi) Care radiaza (de veselie, de inteligenta etc.). ◊ Inspirat. II. S. n. Producere si raspandire a luminii in vederea asigurarii conditiilor pentru desfasurarea normala a activitatii omenesti. ◊ I. natural = i. produs de lumina zilei, datorita luminii solare directe si a celei difuze. ◊ I. artificial = i. realizat cu ajutorul surselor de lumina artificiala: lampi electrice, lampi cu gaz de iluminat, lampi cu petrol, lumanari etc. ◊ I. direct = i. prin care peste 90% din fluxul luminos produs de o sursa este indreptat direct spre suprafata de lucru. ◊ I. indirect = i. prin care peste 90% din fluxul luminos este indreptat spre plafon, realizandu-se o raspandire uniforma a luminii, fara umbre; utilizat in salile de lectura, in salile de desen etc.

cox n., pl. uri (germ. coaks, citit kox, d. engl. coak si coke, pl. cokes). Carbune de pamint din care s´au scos, pin [!] destilare, elementele gazoase (care se intrebuinteaza ca gaz de iluminat). Arde bine, da caldura foarte mare, nu face fum mult, dar se aprinde greu. – Se poate scrie si coks ori cocs.

PETROL s.n. 1. Titei. 2. Derivat al titeiului, lichid, folosit mai ales pentru ars in lampi (de iluminat); gaz. [Pl. -luri. / < fr. petrole, cf. lat. petra – piatra, oleum – ulei].

gazOMETRU, gazometre, s. n. 1. Aparat cu care se masoara cantitatea de gaz2 care trece printr-o conducta. 2. Rezervor in care se inmagazineaza gazul2 de iluminat produs de o uzina, pentru a fi distribuit consumatorilor. – Din fr. gazometre.

HUILA, huile, s. f. Carbune natural negru, compact, dur, sfaramicios si lucios, intrebuintat drept combustibil, precum si in industrie, la fabricarea cocsului metalurgic, la extragerea gazului de iluminat si a gudroanelor. – Din fr. houille.

TORIU s. n. Element chimic radioactiv, cu aspect asemanator cu cel al platinei, folosit la fabricarea sitelor pentru lampile de iluminat cu gaz aerian, pentru activarea filamentelor tuburilor electronice, drept combustibil nuclear etc. – Din fr. thorium.

RETORTA, retorte, s. f. Vas de sticla, de pamant, de metal, de obicei in forma de balon, cu gatul lung si curbat, intrebuintat pentru distilare la temperaturi mai ridicate in laboratoare sau in industrie. ◊ Carbune de retorta = carbune dur, bun conducator de electricitate, care se depune pe peretii retortelor in care se distileaza carbunele la fabricarea gazului de iluminat si care are intrebuintari in electrotehnica. – Din fr. retorte, germ. Retorte.

RETORTA s.f. 1. Vas (de laborator) confectionat din sticla si avand forma de balon cu gatul indoit. 2. Vas mare cu pereti refractari de diferite forme, folosit pentru distilari industriale. ♦ Carbune de retorta = carbune dur, bun conducator de electricitate, care se depune pe peretii retortelor in care se distileaza carbunele la fabricarea gazului de iluminat si care se intrebuinteaza la fabricarea electrozilor. [< germ. Retorte].

BOGHEAD (‹ engl. {i); {s} Boghead localit. din Scotia [beghed]) subst. Varietate de carbune compacta, brun-neagra. Alaturi de alge microscopice, contine spori, cuticule si polen. Cel mai bun carbune pentru producerea gazului de iluminat.

TORIU (‹ fr. {i}; {s} n. pr. Thor) s. n. Element radioactiv (Th; nr. at. 90, m. at. 232,038) din grupa actinoidelor. Este un metal cenusiu, greu, ductil. Se gaseste in natura in monazit, in torit si torianit. In combinatii este tetravalent. T. natural este primul element al seriei radioactive naturale a toriului. Utilizat la fabricarea sitelor pentru lampile de iluminat cu gaz aerian, pentru activarea filamentelor tuburilor electronice etc. Prin bombardarea lui neutroni se obtine izotopul de masa atomica 233 al uraniului, intrebuintat drept combustibil nuclear. A fost descoperit de J.J. Berzelius in 1828.

PETROL s. n. 1. Roca sedimentara lichida, uleioasa, de culoare bruna-negricioasa, mai rar galbuie, cu reflexe albastre-verzui, cu miros specific, formata dintr-un amestec natural de hidrocarburi si de alti compusi organici, care se extrage din pamant si care serveste drept materie prima in industria chimica; titei. ◊ Petrol sintetic = combustibil cu proprietati asemanatoare cu cele ale titeiului, obtinut pe cale sintetica din carbune sau din oxid de carbon, prin hidrogenare catalitica. 2. Derivat lichid al petrolului (1), folosit la arderea in lampi cu fitil pentru iluminat sau incalzit; gaz. – Din fr. petrole.

BEC, becuri, s. n. 1. Balonas de sticla prevazut cu un filament care devine incandescent si raspandeste lumina cand e strabatut de un curent electric. ◊ Bec de siguranta = dispozitiv de siguranta care opreste un aparat, o instalatie etc. in caz de deranjament. 2. (Inv.) Parte a unei lampi cu gaz aerian in care se formeaza flacara. ♦ (Azi determinat prin „de gaz”) Arzator pentru gaz, folosit pentru iluminat sau pentru incalzit. ◊ Bec de sudura(sau de sudaj) = piesa la aparatul de sudura, prin care ies gazele. – Fr. bec [de gaz].

LAMPA lampi f. Aparat fix sau portativ care produce lumina prin arderea unui combustibil sau cu ajutorul curentului electric, folosit la iluminat sau pentru semnalizari. ~ cu gaz. ~ electrica. ◊ ~ de radio tub electronic. ~ de sudat (sau de lipit) lampa cu benzina, folosita la sudarea pieselor metalice. [G.-D. lampii] /<germ. Lampe, fr. lampe

ACETILENA f. gaz incolor, folosit in industria chimica, la iluminat si la sudura. Lampa cu ~. [G.-D. acetilenei] /<fr. acetylene

LAMPANT (‹ fr.) adj. Petrol ~ = fractiune lichida obtinuta in procesul de distilare cu autoaprindere a titeiului intre c. 200 si 300ºC. Se intrebuinteaza drept combustibil in lampil de iluminat, in motoarele cu explozie cu raport de compresiune mic etc. Sin. gaz (4).

ACETILENA s.f. gaz incolor cu miros specific, explozibil, care arde cu flacara alba intensa, folosindu-se la iluminat, la sudura etc. [< fr. acetylene].

ACETILENA s. f. gaz incolor, cu miros de usturoi, otravitor in cantitati mai mari, avand numeroase folosiri in industrie, la iluminat si la sudura oxiacetilenica. – Din fr. acetylene.

LANTERNA ~e f. 1) Lampa de gaz portativa prevazuta cu un glob de sticla pentru a proteja fitilul aprins folosita in afara incaperilor; felinar. 2) Lampa electrica portativa, care functioneaza cu baterie. ◊ ~ venetiana lampion. ~ magica dispozitiv optic cu ajutorul caruia se proiecteaza pe ecran imaginea figurilor desenate pe o placa de sticla sau imprimate pe o placa fotografica. 3) Parte mai ridicata a acoperisului unei cladiri, prevazuta cu multe ferestre pentru ventilare si iluminare; lanternou. /<fr. lanterne



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române