Rezultate din textul definițiilor
CANTON, cantoane, s. n. 1. Cladire din imediata vecinatate a unei cai de comunicatie, inzestrata cu aparatele necesare pentru supravegherea si intretinerea acesteia si care serveste si ca locuinta pentru cantonier. 2. Cea mai mica unitate in administratia padurilor; locuinta padurarului. 3. Unitate teritorial-administrativa in unele tari. 4. Fiecare dintre statele care compun Confederatia Elvetiana. – Din fr. canton.

HAPLOLOGIE f. lingv. Fenomen constand in disimilarea unei silabe de alta identica sau asemanatoare din imediata vecinatate. /<fr. haplologie

LIMITROF ~a (~i, ~e) (despre o regiune, o tara etc.) Care se afla in imediata vecinatate; invecinat. [Sil. -mi-trof] /<fr. limitrophe, lat. limitrophus

DIFRACTIE s. f. 1. deviere de la propagarea rectilinie a undelor luminoase, sonore, radio etc. la intalnirea unor obstacole, la trecerea printr-o fanta sau in imediata vecinatate a marginii unui ecran, propagandu-se si in spatele acestora. 2. modificare a directiei unui val la izbirea cu un obstacol. (< fr. diffraction)

PIROMETAMORFISM s. n. Totalitate a transformarilor suferite de rocile din vecinatatea imediata a unui corp eruptiv din cauza temperaturilor inalte. – Din fr. pyrometamorphisme.

PROXIMITATE s.f. (Rar) Apropiere imediata, vecinatate. [Cf. fr. proximite, lat. proximitas].

PROXIMITATE s. f. (Livr.) Apropiere imediata (in spatiu sau in timp); vecinatate. – Din lat. proximitas, -atis, fr. proximite.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)