Rezultate din textul definițiilor
APT apta (apti, apte) 1) Care este bun sau potrivit pentru... 2) Care este in stare a savarsi ceva; capabil. ~ pentru munca. /<fr. apte, lat. aptus

CAPABIL ~a (~i, ~e) 1) (urmat de determinari introduse prin prepozitia de) Care este in stare a savarsi ceva; apt. ~ de actiune. 2) Care poseda calitati deosebite; dotat cu calitatile necesare. /<fr. capable, lat. capabilis

IGNOBIL ~a (~i, ~e) livr. (despre persoane) Care este lipsit de scrupule; in stare sa savarseasca fapte nedemne; nemernic; ticalos; marsav; infam. /<fr. ignoble

SCELERAT ~ta (~ti, ~te) si substantival livr. (despre persoane) Care a savarsit sau este in stare sa savarseasca o crima; criminal. /<fr. scelerat

AGRESIUNE, agresiuni, s. f. Atac impotriva unei persoane sau a unui stat. ♦ Agresiune armata = atac inarmat savarsit impotriva unui stat, in scopul de a-i cotropi teritoriul, a-i suprima independenta si a-i inrobi populatia. [Pr.: -si-u-] – Din fr. agression, lat. aggressio, -onis.

AGRESOR, -OARE, agresori, -oare, s. m. si f., adj. (Persoana fizica sau stat) care organizeaza sau savarseste o agresiune. – Din fr. agresseur, lat. aggressor.

PUCI ~uri n. Incercare de a savarsi o lovitura de stat organizata de un grup politic militar. /<germ. Putsch

RATIFICARE s. f. 1. (jur.) act prin care organul competent al unui stat declara ca isi insuseste un tratat semnat de reprezentantul sau cu un alt stat sau cu mai multe state. ♦ instrument de ~ = document in care se consemneaza insusirea unui tratat international de catre un stat. 2. aprobare a unui act savarsit de un alt organ. (< ratifica)

CAPABIL, -A, capabili, -e, adj. (Urmat de determinari introduse prin prep. „de”) Care este in stare, care are posibilitatea de a savarsi ceva; apt pentru ceva. ♦ inzestrat, valoros, destoinic. – Din fr. capable, lat. capabilis.

REBELIUNE, rebeliuni, s. f. Act de violenta sau de amenintare grava savarsit fata de un organ de stat sau de un reprezentant al lui, in scopul de a impiedica indeplinirea atributiilor sale; p. ext. razvratire, revolta. [Pr.: -li-u-] – Din fr. rebellion, germ. Rebellion.

CAPABIL, -A, capabili, -e, adj. (Urmat de determinari introduse prin prep. „de”) Care este in stare, care are posibilitatea de a savarsi ceva; apt pentru ceva. ♦ Inzestrat, valoros, destoinic. – Fr. capable (lat. lit. capabilis).

VREDNIC, -A, vrednici, -ce, adj. 1. Harnic, iute, cu rost la treaba. ♦ Capabil, destoinic. 2. Demn de..., care merita sa..., caruia i se cuvine pe drept ceva. ◊ Expr. (Reg.) A fi vrednic = a valora, a pretui. ♦ (Urmat de un conjunctiv sau un infinitiv) Care este in stare, care poseda insusirile necesare pentru a savarsi ceva. – Din sl. vredĩnu.

DEsavarsiT, -A, desavarsiti, -te, adj. (Adesea adverbial) 1. Perfect. 2. (Despre fapte, stari, procese etc.) Deplin, complet, absolut. – De4 + savarsit.

RETORSIUNE s. f. 1. intoarcere impotriva cuiva a propriilor sale argumente. 2. act inamical la care recurge un stat spre a determina un alt stat sa inceteze anumite acte inamicale pe care le savarseste impotriva sa. (< fr. retorsion)

EXTRADA, extradez, vb. I. Tranz. A preda pe cineva urmarit sau condamnat altui stat, la cerere, in conditiile prevazute de conventiile internationale; a savarsi o extradare. – Din fr. extrader.

OFICIALITATE s. f. 1. caracterul a ceea ce este oficial. ♦ (jur.) principiul ~tatii = principiu potrivit caruia procurorul si organele de urmarire penala, precum si instantele penale pot sa savarseasca din oficiu orice act care intra in competenta lor. 2. (pl.) autoritatile oficiale ale unui stat, ale unui oras. (< fr. officialite)

OFICIALITATE s.f. 1. Caracterul a ceea ce este oficial. ◊ (Jur.) Principiul oficialitatii = principiu potrivit caruia procurorul si organele de urmarire penala, precum si instantele penale, pot sa savarseasca din oficiu orice act care intra in competenta lor. 2. (La pl.) Autoritatile oficiale ale unui stat, ale unui oras. [Pron. -ci-a-. / cf. fr. officialite].Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)