Rezultate din textul definițiilor
INDEPENDENT, -A, independenti, -te, adj. Care nu depinde de cineva sau de ceva; (despre un popor, un stat) care se bucura de independenta, liber2, autonom. ◊ Loc. prep. Independent de... = fara a tine seama de..., indiferent de... 2. (Despre oameni si manifestarile lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu initiativa personala. – Din fr. independant.

INTREPRINDERE, intreprinderi, s. f. 1. Unitate economica de productie, de prestatii de servicii sau de comert. 2. Actiune pornita din initiativa personala. – V. intreprinde.

INDEPENDENT ~ta (~ti, ~te) 1) Care nu este dependent de nimeni sau de nimic; liber de orice dependenta; nedependent; autonom; neatarnat. 2) Care nu vrea sa se supuna nimanui; cu initiativa personala. /<fr. independant, it. independente

PASIV2 ~a (~i, ~e) 1) si adverbial (despre persoane sau despre manifestarile lor) Care da dovada de lipsa de interes; lipsit de initiativa personala; inactiv. Participare ~a. Rol ~.Aparare ~a (sau civila) sistem de masuri menite sa protejeze populatia si obiectivele economice contra mijloacelor moderne de atac si sa efectueze lucrari urgente de salvare si restabilire. Vocabular ~ parte a vocabularului unei limbi nefolosita frecvent in vorbire. 3) si substantival (despre verbe si categorii verbale) Care are forma ce indica ca actiunea realizata de cineva sau de ceva o sufera subiectul. 3) (despre metale) Care are proprietatea de a rezista la actiunea mediilor corosive. /<fr. passif, lat. passivus, germ. Passiv

INTREPRINDERE s.f. 1. Actiune pornita din initiativa personala. 2. Unitate economica de productie, de prestare de servicii sau de comert. [< intreprinde].

INTREPRINDERE s. f. 1. actiune pornita din initiativa personala; rezultat al unei activitati. 2. unitate economica de productie, de constructii, prestari de servicii sau de comert. (< intreprinde)

INDEPENDENT, -A adj. 1. Care nu depinde de nimic sau de nimeni; liber, neatarnat; autonom. 2. Care se bizuie pe propriile sale forte; cu initiative personale. [< fr. independant].

INDEPENDENT, -A I. adj. 1. care nu depinde de cineva sau ceva; liber, neatarnat; autonom. ♦ ~ de = fara a tine seama de... 2. care se bizuie pe propriile sale forte; cu initiative personale. II. s. m. pl. (in revolutia burgheza din Anglia) membrii unei grupari politice reprezentand interesele burgheziei si nobilimii mijlocii. (< fr. independant)

CONT ~uri n. 1) Ansamblu de operatii constand din debit si credit, care exprima valoric existenta si miscarea unui mijloc sau proces economic intr-o anumita perioada de timp. ~ bugetar. ~ curent. ~ personal. 2) Registru care contine astfel de operatii. ◊ A glumi (sau a face spirite) pe ~ul cuiva a lua in ras pe cineva; a-si bate joc. A tine ~ de ceva a tine seama de ceva; a lua in consideratie. A da cuiva ~ de ceva a da cuiva socoteala de ceva; a se indreptati. Pe ~ pro-priu din proprie initiativa si pe raspunderea sa; din mijloace materiale personale. 3) Lista in care este trecut pretul unei consumatii intr-un local public. 4) Suma de bani depusa la o casa de economii de o persoana. /<fr. compteCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)