Rezultate din textul definițiilor
FRIGORIFÉR, -Ă, frigoriferi, -e, adj. (Despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. ◊ Lanț frigorifer = serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. Agent frigorifer = agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. ♦ (Substantivat; impr.) Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarera unor cantități mari de alimente, medicamente etc.; instalație frigorifică. – Din fr. frigorifére.

FRIGORIFÉR1 ~e n. Încăpere unde se menține frigul artificial și care servește la păstrarea în cantități mari a produselor ușor alterabile; instalație frigorifică. /<fr. frigorifere

REFRIGERATÓR s.n. Partea dintr-o instalație frigorifică în care se produce scăderea de temperatură. [Cf. fr. réfrigérateur].

CONGELATÓR s. n. instalație frigorifică pentru congelare. (< fr. congélateur)

FRIGORIFÉR I. adj. (despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) care transferă frigul. II. s. n. instalație frigorifică. ◊ navă echipată cu o asemenea instalație. (< fr. frigorifère)

REFRIGERATÓR s. n. partea dintr-o instalație frigorifică în care se produce scăderea temperaturii până aproape de 0 °C. (< fr. réfrigérateur)

absorbitór, -oáre I. adj. absorbant (I). II. s. n. organ al unei instalații frigorifice în care se produce absorbția agentului frigorigen. (după fr. absorbeur)

FRIGORÍFIC, -Ă, frigorifici, -ce, adj. Care ține frig, privitor la frig, care servește la producerea frigului. ◊ Agent frigorific = substanță sau amestec de substanțe care produce sau transportă frig. instalație frigorifică = sistem tehnic alcătuit dintr-un agregat frigorigen, o încăpere răcită, o instalație de comandă și de control și dispozitive anexe, utilizat pentru răcire. – Din fr. frigorifique, lat. frigorificus.

FRIGORIGÉN, -Ă, frigorigeni, -e, adj. Care poate produce frig. ◊ Agent frigorigen = substanță cu putere de vaporizare mare, care absoarbe căldura. instalație frigorigenă = parte componentă a unei instalații frigorifice, în care, prin consum de energie, agentul frigorigen își modifică continuu starea de agregare, producând frig. – Din fr. frigorigène.

EVAPORATÓR1, evaporatoare, s. n. 1. Aparat care servește la concentrarea soluțiilor prin evaporare. 2. Parte componentă a unei instalații frigorifice în care se evaporă lichidul de răcire, producând frigul. – Din fr. évaporateur, germ. Evaporator.

RECTIFICATÓR, -OÁRE, rectificatori, -oare, adj., subst. 1. Adj. Care rectifică; care aduce o rectificare. 2. S. m. și f. Muncitor calificat care lucrează la mașina de rectificat. 3. S. n. Dispozitiv care separă vaporii de apă antrenați de vaporii de amoniac, folosit în instalațiile frigorifice cu absorbție. – Din fr. rectificateur.

REFRIGERÁȚIE s.f. Răcire; înghețare; refrigerare; scădere artificială a temperaturii cu ajutorul unei instalații frigorifice. ♦ (Med.) Metodă chirurgicală de răcire în scop anestezic sau terapeutic a unui membru ori a unei porțiuni de tegument cu ajutorul pungilor de gheață sau al unui aparat refrigerent. [Gen. -iei, var. refrigerațiune s.f. / cf. fr. réfrigération, lat. refrigeratio].

ABSORBITÓR, -OÁRE adj. Care absoarbe. // s.n. Organ al unei instalații frigorifice în care se produce absorbția agentului frigorigen. [< absorbi].

EVAPORATÓR s.n. 1. instalație pentru concentrarea soluțiilor prin fierbere; vaporizator (2). 2. Parte componentă a unei instalații frigorifice în care se evaporează lichidul de răcire, producând frigul. [Cf. fr. évaporateur, germ. Evaporator].

EVAPORATÓR1 s. n. 1. instalație pentru concentrarea soluțiilor prin fierbere; vaporizator (2). 2. subansamblu al unei instalații frigorifice în care se evaporează lichidul de răcire, producând frigul. (< fr. évaporateur, germ. Evaporator)

FRIGORIGÉN, -Ă adj. (despre un sistem fizio-chimic) care poate produce frig. ♦ agent ~ = substanță (freon, amoniac etc.) care, vaporizându-se la temperatură joasă, absoarbe căldura; agregat ~ = parte a unei instalații frigorifice în care agentul frigorigen își modifică continuu starea de agregare, producând frig. (< fr. frigorigène)

GLASIÉRĂ s. f. 1. aparat, recipient pentru preparat și conservat gheață. 2. navă de pescuit înzestrată cu instalații frigorifice. (< fr. glacière)

RECTIFICATÓR, -OÁRE I. adj. care rectifică. II. s. m. f. muncitor calificat care efectuează rectificări. III. s. n. dispozitiv care separă vaporii de apă antrenați vaporii de amoniac, în instalațiile frigorifice. (< fr. rectificateur)

ARHUS (AARHUS) [ɔrhus], oraș în N Danemarcii (Iutlanda), port la str. Kattegat; 258 mii loc. (1988, cu suburbiile). Constr. de instalații frigorifice pentru nave oceanice; prelucr. petrolului și tutunului. Bere. Universitate. Catedrală gotică (sec. 13).

RECIRCULÁȚIE, recirculații, s. f. Reintroducere parțială sau totală a agentului caloric sau frigorific într-o instalație de încălzire sau de răcire; reintroducere a unui material într-o instalație în care se produce o reacție chimică; recirculare. – Din fr. recirculation.

RECIRCULÁȚIE s.f. Reintroducere a unui material în ciclul de fabricație, în scopul îmbunătățirii unor parametri ai producției. ♦ Reintroducerea agentului caloric sau frigorific într-o instalație în care se produce o reacție chimică. [Gen. -iei. / < fr. recirculation].

RECIRCULÁȚIE s. f. reintroducere a unui material în ciclul de fabricație, în scopul îmbunătățirii unor parametri ai producției. ◊ reintroducere a agentului caloric sau frigorific într-o instalație de încălzire sau de răcire ori a unui material într-o instalație în care se produce o reacție chimică. (< fr. récirculation)

FRIGORÍFIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de frig; propriu frigului. 2) v. FRIGORIFER II.instalație ~că complex de instalații pentru obținerea frigului artificial. /<fr. frigorifique, lat. frigorificus

FRIGORÍFIC, -Ă adj. care produce, care păstrează frigul; referitor la frig. ♦ agent ~ = agent termic care produce sau transferă frig; instalație ~ă = sistem tehnic care produce răcirea unei încăperi, a unui recipient etc. prin transfer de căldură; capacitate ~ă = căldura preluată de un agent frigorific în timp de o oră. (< fr. frigorifique, lat. frigorificus)Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)