Rezultate din textul definițiilor
TALIONIC ~ca (~ci, ~ce) Care este in conformitate cu legea talionului. /talion + suf. ~ic

TALION s. n. pedeapsa, razbunare in tratarea vinovatului in acelasi chip in care a procedat si el cu victima. ◊ legea talionului = lege penala la unele popoare din vechime, potrivit careia vinovatul era tratat in acelasi chip in care a procedat cu victima sa. (< fr. talion)

TALION s. n. Pedeapsa sau razbunare (specifica oranduirii sclavagiste) care consta in tratarea vinovatului in acelasi chip in care a procedat si el cu victima lui. ◊ legea talionului = lege penala la unele popoare din vechime, prin care se aplica vinovatului o pedeapsa identica cu fapta de care se facea culpabil. [Pr.: -li-on] – Din fr. talion.

TALIONIC, -A, talionici, -ce, adj. Potrivit legii talionului. [Pr.: -li-o-] – Talion + suf. -ic.

TALION s.n. Pedeapsa sau razbunare care consta in tratarea vinovatului in acelasi chip in care a procedat si el cu victima lui. ♦ legea talionului = lege penala la unele popoare din vechime, potrivit careia vinovatul era tratat in acelasi chip cum a procedat (sau a vrut sa procedeze) cu victima sa. [Pron. -li-on. / < fr. talion, cf. lat. talio < talis – la fel].

TALIONIC, -A adj. Potrivit legii talionului. [Pron. -li-o-. / cf. fr. talionique].

PAR PARI REFERTUR (lat.) se plateste cu aceeasi moneda – Enunt similar legii mozaice a talionului.

talion ~oane n. (in oranduirea sclavagista) Pedeapsa sau razbunare prin care un vinovat este supus unei pedepse care sa-i provoace acelasi rau pe care l-a produs asupra victimei. ◊ legea ~onului lege penala la unele popoare din vechime, prin care inculpatului i se aplica o pedeapsa identica sau similara cu raul savarsit de el. [Sil. -li-on] /<lat. talio, ~onis, fr. talion, germ. talionCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)