Rezultate din textul definițiilor
MICANITA, micanite, s. f. Material electroizolant obtinut din foite de mica1 lipite in straturi cu lianti organici si folosit mult in constructia masinilor si a aparetelor electrice. – Din fr. micanite.

MICANITA ~e f. Material electroizolant constituit din foite de mica, lipite cu lianti organici. /<fr. micanite

PARALAC s. n. grup de rasini sintetice (ne)modificate de uleiuri vegetale, dizolvate sau nu in solventi organici, folosite la fabricarea liantilor pentru cerneluri de tipar, emailuri, vopsele, a lacurilor etc. (< para1- + lac)

liant s.m. 1. material fluid pentru a lega prin intarire bulgarii, granulele etc. unui material organic sau mineral. 2. lichid vascos continand colorantul cu care formeaza cerneala de tipar. 3. substanta la fixarea pigmentilor coloranti pe fibrele textile. 4. constituent nevolatil al lacurilor, care se intareste sub forma de pelicula, in pictura etc. (fr. liant)

liant s.m. 1. Material fluid folosit pentru a lega prin intarire bulgarii, granulele etc. unui material organic sau mineral. 2. (Poligr.) Lichid vascos continand colorantul cu care formeaza cerneala de tipar. 3. (Text.) Substanta folosita la fixarea pigmentilor coloranti, fara afinitate pentru fibre. [Pron. li-ant, pl. -nti, (s.n.) -nturi. / < fr. liant].

AGREGAT1, agregate, s. n. 1. Grup de masini care lucreaza impreuna pentru realizarea unei anumite operatii tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcatuit din granule, fibre sau fasii, care intra in compozitia betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. ◊ Agregat mineral = concrestere de minerale in diferite formatii naturale. – Din rus. agregat, (2) fr. agregat.

AGREGAT1, agregate, s. n. 1. Grup de masini care lucreaza impreuna pentru realizarea unei anumite operatii tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcatuit din granule, fibre sau fasii, care intra in compozitia betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. – Fr. agregat.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române