Rezultate din textul definițiilor
FORFECAR, forfecari, s. m. Gandac negru, lipsit de aripi posterioare, daunator pentru vita-de-vie (Lethrus cephalotes) – Foarfece + suf. -ar
APTER, -A adj. 1. (despre insecte) lipsit de aripi. 2. (despre tulpina, petiol, peduncul) fara expansiuni foliolare sau membranoase in forma de aripi. 3. (despre temple antice) fara colonade laterale. (< fr. aptere, gr. apteros)
KIWI s. f. invar. 1. Pasare acarinata din Noua Zeelanda, pe cale de disparitie, inalta de 30 cm, cu aripile atrofiate, lipsita de clavicula, care se hraneste cu larve de insecte si duce o viata nocturna (Apteryx australis). 2. Fruct comestibil al plantei Actinidia chinensis din Asia, cu forma ovala, de marimea unui mar mijlociu, cu miezul verde, carnos, acrisor si cu coaja pufoasa, verde-maronie. – Din fr. kiwi, engl. kiwi[fruit].
APTER, -A, apteri, -e, adj. (Despre unele insecte) lipsit de aripi. – Din fr. aptere.
APTERIGOTA, apterigote, s. f. (La pl.) Subclasa de insecte lipsite de aripi; (si la sg.) insecta din aceasta subclasa. – Din fr. apterygotes.
APTERIGOTA ~e f. 1) la pl. Subclasa de insecte inferioare, lipsite de aripi. 2) Insecta din aceasta subclasa. /<fr. apterygotes
FORFECAR ~i m. Insecta neagra cu corpul scurt si gros, lipsita de aripi posterioare, daunatoare vitei de vie. /foarfeca + suf. ~ar
APTERIGOTE s.f.pl. Subclasa de insecte inferioare lipsite de aripi; (la sg.) insecta din aceasta subclasa. [Sg. apterigota. / < fr. apterygotes].
APTER, -A, apteri, -e, adj. (Despre insecte) lipsit de aripi. – Fr. aptere (< gr.).
PTERANODON s.m. Reptila zburatoare fosila cu aripi enorme si lipsita de dinti, avand inapoia capului o creasta foarte lunga. [< fr. pteranodon, cf. gr. pteron – aripa, an – fara, odous – dinte].
ACARINATE s. f. pl. ordin de pasari alergatoare cu sternul lipsit de carena, cu aripi nedezvoltate; ratite. (< lat. acarinatus)
ACARINATA, acarinate, s. f. (La pl.) Pasari alergatoare cu sternul lipsit de carena si cu aripi reduse; (si la sg.) pasare care face parte din din aceasta clasa; ratite. – Din lat. acarinatus.
ACARINATA ~e f. 1) la pl. Clasa de pasari alergatoare cu sternul lipsit de carena si cu aripi reduse (reprezentant: strutul). 2) Pasare din aceasta clasa. /<lat. acarinatus
URUBU (‹ engl.; cuv. tupi) s. m. Denumire data in America Latina unor pasari negrofage din familia Cathartidae asemanatoare ca aspect exterior cu vulturii. Capu, gatul si partea anterioara a pieptului sunt lipsite de pene, adesea viu colorate, ciocul puternic, curbat la varf. Printre cele mai raspandite specii se numara u. cu cap rosu (Cathartes aura), care in S.U.A. este cunoscut sub numele de vultur-curcan, cu anvergura a aripilor de 1,5 m, u. negru (Coragyps atratus) si u. cu cap negru (Cathartes burrovianus). Se considera ca fac parte din ord. Falconiformes, ca si vulturii, dar studii genetice recente au dus la incadrarea lor in ord. Ciconiiformes.
INGER, ingeri, s. m. Fiinta spirituala, cu aripi, inzestrata cu calitati exceptionale (de bunatate, de frumusete), mediator intre credinciosi si Dumnezeu. ◊ Inger pazitor = persoana care vegheaza asupra cuiva, care are grija de sanatatea cuiva. ◊ Expr. Tare de inger = care nu se lasa usor intimidat sau induiosat; curajos, rezistent. Slab de inger = care cedeaza, se descurajeaza usor, lipsit de vointa; fricos, timid. ♦ Epitet dezmierdator dat unei persoane. – Lat. angelus.
HIMERA s. f. 1. (mit.) monstru cu corp jumatate de leu si jumatate de capra, cu aripi si cap de pasare de prada si cu coada de balaur. 2. motiv decorativ reprezentand un asemenea monstru. 3. (biol.) organism rezultat prin amestecarea celulelor a doi sau mai multi zigoti distincti. ◊ ramura a unei plante care prezinta doi indivizi de constitutii diferite. 4. inchipuire, fantezie irealizabila; iluzie. 5. peste holocefal cu corpul alungit si turtit lateral, lipsit de solzi, cu gura ventrala, cu dinti putini, in forma de placi, din afundul oceanelor. (< fr. chimere, lat. chimaera, gr. khimaira)