Rezultate din textul definițiilor
TERCI, terciuri, s. n. Mancare gatita din malai fiert in apa; mamaliga foarte moale. ◊ Expr. A face pe cineva (sau ceva) terci = a nimici pe cineva (sau ceva); a distruge. – Et. nec.
CIR ~uri n. reg. Parte lichida din continutul mamaligii care fierbe; mamaliga foarte moale; terci. /cf. ucr. tyr
TERCI ~iuri n. 1) Partea lichida din continutul mamaligii care fierbe; mamaliga foarte moale. ◊ A face ~ pe cineva (sau ceva) a zdrobi, a strivi pe cineva (sau ceva). 2) Fel de mancare preparat din malai (si alte crupe), fiert cu apa (si cu grasime). /Orig. nec.
TERCI s. 1. pasat, (reg.) cir, mesnita, riscasa. (A mancat ~ de malai.) 2. (inv. si reg.) mlat, (reg.) coleasa, letiu, (Mold.) clic. (mamaliga foarte moale se numeste ~.)
terci (-iuri), s. n. – mamaliga foarte moale, coleasa. Origine necunoscuta, poate expresiva; dar nu e atestata radacina cu care s-ar putea pune in legatura. Explicatia din Germ. Sterz (Cihac, II, 532; Tiktin) este greu de admis. – Der. terciui, vb. (a face terci); terciuiala, s. f. (actiunea de a face terci).
GEANDRA f. reg. mamaliga pregatita foarte moale; terci. /Orig. nec.