Rezultate din textul definițiilor
ARBORE-RALLI, 1. Zamfir C.A.R. (1848-1933, n. Cernauti), militant socialist si publicist roman. A contribuit la raspindirea ideilor socialismului in Romania. 2. Ecaterina Z.A.-R. (1873-1937, n. Baix-Elvetia), medic, publicist socialist roman. Fiica lui A.R. (1). Lucrari de medicina sociala.
GERONTOLOGIE s. f. ramura a medicinei care studiaza aspectele medicale, biologice si sociale ale imbatranirii organismului uman. (< fr. gerontologie)
SANOGENEZA s.f. Ramura a medicinii care se ocupa cu asigurarea starii de sanatate a populatiei, studiind mediul social ca factor patologic, influenta locuintei si a conditiilor de munca, fenomenele de urbanizare, de poluare etc. [Cf. fr. sangenese < lat. sanus – sanatos, gr. genesis – nastere].
SANOGENEZA s. f. ramura a medicinei care se ocupa cu asigurarea starii de sanatate a populatiei, studiind mediul social ca factor patologic, influenta locuintei si a conditiilor de munca. (< fr. sanogenese)
IGIENA s. f. 1. Ramura a medicinii care elaboreaza normele de aparare a sanatatii oamenilor si formele de aplicare a acestor norme pe baza studierii interdependentei si interactiunii dintre om si mediul inconjurator, a conditiilor de trai, precum si a relatiilor sociale si de productie. 2. Ansamblu de reguli si de masuri practicate pe care cineva le respecta pentru a-si pastra sanatatea. [Pr.: -gi-e-. – Var.: higiena s. f.] – Din fr. hygiene.
SEMIOLOGIE s. f. 1. Parte a medicinii care se ocupa cu descrierea simptomelor si a semnelor diferitelor boli, precum si a metodelor de a le pune in evidenta si de a le diagnostica; simptomatologie. 2. Stiinta care studiaza semnele intrebuintate in cadrul vietii sociale; semiotica. [Pr.: -mi-o-] – Din fr. semiologie.