Rezultate din textul definițiilor
stocverc s.n. (reg.) loc unde se incruciseaza mai multe filoane de minereu de aur.

PETZIT s. n. minereu de aur si argint de culoare cenusie spre neagra. – Din fr. petzite, germ. Petzit.

EPITERMAL, -A, epitermali, -e, adj. Care reprezinta stadiul final al procesului hidrotermal de depunere a mineralelor din solutii magmatice fierbinti, cand se formeaza minereuri de aur, argint, stibiu, mercur etc. – Din fr. epithermal.

SILVANIT s. n. minereu de aur si de argint, moale, cu luciu metalic, de culoare argintie-cenusie, cristalizat in sistemul monoclinic. – Din germ. Sylvanit, fr. sylvanite.

saitroc s.n. (reg.) vas de lemn, cu fundul curbat, folosit la separarea aurului din minereul sfarmat.

SILVANIT s.n. minereu de aur si argint. [Pl. -te. / < fr. sylvanite].

AMALGAMATOR s. n. utilaj pentru extragerea aurului din minereuri. (< fr. amalgamateur)

PORT MORESBY [po:t mo:zbi], capitala statului Papua-Noua Guinee, situata pe tarmul SE al ins. Noua Guinee, port la G. Papua al Marii Coralilor; 254,1 mii loc. (2000). Aeroportul Jackson. Reparatii navale. Rafinarie de petrol; ind. textila, de prelucr. a lemnului (cherestea, placaj), Export de cauciuc natural, cafea si cacao boabe, copra, lemn, nuci de cocos, minereuri de cupru, aur, argint. Universitate (1965). Intemeiat dupa ce zona a fost explorata (1873) de capitanul englez John Moresby; anexat de Imperiul Britanic in 1883; a devenit centru ad-tiv al terit. Papua administrat de UN Trust Territory of New Guineea; capitala statului independent Papua-Noua Guinee din 1975.

CUPELATIE s. f. Procedeu industrial de extragere a aurului si argintului din minereurile bogate in plumb, constand in topirea minereului intr-un curent puternic de aer si in separarea plumbului sub forma de zgura. – Din fr. coupellation.

CUPELATIE f. Procedeu industrial de separare a aurului si argintului din minereurile bogate in plumb, prin oxidarea acestuia. /<fr. coupellation

AMALGAMA vb. I. tr. 1. (Chim.) A face un aliaj de mercur. ♦ A extrage cu ajutorul mercurului aurul si argintul din minereuri. 2. (Fig.) A amesteca, a aduna la un loc elemente eterogene, disparate. [< fr. amalgamer].

AMALGAMA vb. tr. 1. a face un amalgam (1). ◊ a extrage, cu ajutorul mercurului, aurul si argintul din minereuri. 2. (fig.) a reuni intr-un tot elemente eterogene. (< fr. amalgamer)

CUPELATIE s. f. procedeu industrial de extragere a aurului si argintului din minereuri bogate in plumb prin oxidarea si separarea plumbului sub forma de litarga. (< fr. coupellation)

aurIFER ~a (~i, ~e) (despre minereuri, soluri, rauri, roci etc.) Care contine aur. Nisip ~. /<fr. aurifere, lat. aurifer

rudar (rudari), s. m.1. Tigan cautator de aur. – 2. Tigan nomad care lucra obiecte de lemn. Bg., sb. rudar, din rudaminereu” (Cihac, II, 320; Conev 76). Probabil denumirea s-a mentinut, dupa ce s-a schimbat meseria primitiva, datorita consonantei cu ruda „par”. – Der. rudaresc, adj. (tiganesc; grosolan); rudarie, s. f. (meseria de tigan rudar; zacamint, mina).

JUNEAU [dʒu:nou], oras in NV S.U.A., centrul ad-tiv al statului Alaska, port de pescuit la Oc. Pacific; 26,9 mii loc. (1990). Aeroport international de escala. Centru comercial pentru minereuri si lemn. Ind. conservelor de peste, a celulozei si hartiei. Turism. Fundat in 1880 de cautatorul de aur Joseph Juneau.

CRISOCOL (‹ fr.; {s} gr. khrysosaur” + kolla „clei”) s. n. Silicat de cupru hidratat, intilnit in zonele de oxidare a zacamintelor de cupru din regiunile aride. Are aspect de gel opalescent, este albastru deschis pina la negru, cu luciu de ceara. minereu de cupru (36%).



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române