Rezultate din textul definițiilor
MINA3, mine, s. f. Veche moneda greceasca de aur sau de argint, a carei valoare era egala cu o suta de drahme. – Din fr. mine, lat. mina.

OBOL, (1) oboluri, s. n., (2) oboli, s. m. 1. S. n. Suma modesta cu care cineva contribuie la o actiune; p. gener. contributie de orice natura. ◊ Expr. A-si da obolul = a contribui cu un mic ajutor in scop de binefacere. 2. S. m. Veche moneda greceasca, egala cu a sasea parte dintr-o drahma. – Din fr. obole, lat. obolus.

OBOL s. 1. (inv.) filer. (Vechea moneda greceasca numita ~.) 2. contributie, (grecism inv.) sinisfora. (Si-a dat ~ul.)

mina (loc subteran, fizionomie, moneda greceasca) s. f., g.-d. art. minei; pl. mine

DRAHMA s. f. 1. (ant.) moneda greceasca de argint. ◊ unitatea monetara a Greciei. 2. veche unitate de masura pentru greutati, de 4,38 g. (< ngr. drahmi, fr. d*****e)

MINA3 s. f. veche moneda greceasca de aur sau de argint, valorand o suta de drahme. (< fr. mine, lat. mina)

TETRADRAHMA s. f. veche moneda greceasca de argint, de patru drahme. (< fr. tetradrachme)

DRAHMA s.f. 1. (Ant.) moneda greceasca de argint. ♦ Unitate monetara din Grecia moderna. 2. Veche unitate de masura pentru greutati egala cu 4,38 g. [< gr. d*****e].

TETRADRAHMA s.f. moneda greceasca de aur sau de argint in valoare de patru drahme. [< gr. tetradrachmon].

OBOL1 ~i m. moneda veche greceasca, egala cu a sasea parte dintr-o drahma, cu circulatie si in Moldova medievala /<fr. obole, lat. obolus

BUDE [bude], Guillaume (1467-1540), umanist francez. A propagat in Franta studiile grecesti si a contribuit la crearea viitorului College de France. Op. pr.: „Despre monede”.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)