Rezultate din textul definițiilor
ACLIMATIZA, aclimatizez, vb. I. Tranz. si refl. (Despre animale si plante) A (se) adapta, a (se) acomoda la un alt mediu de viata. ♦ Refl. (Despre oameni) A se deprinde, a se obisnui cu noi conditii de viata; a (se) aclimata. – Din germ. akklimatisieren.

A SE ACLIMATIZA ma ~ez intranz. 1) (despre plante, animale) A se obisnui cu un climat nou; a se adapta; a se acomoda. 2) fig. (despre persoane) A se obisnui cu noi conditii de viata; a se adapta; a se acomoda. /<germ. akklimatisieren

A SE ACOMODA ma ~ez intranz. 1) (despre plante, animale) A se obisnui cu climatul nou; a se adapta; a se aclimatiza. 2) fig. (despre persoane) A se obisnui cu noi conditii de viata; a se adapta; a se aclimatiza. /<fr. accommoder, lat. accommodare

A SE ADAPTA ma ~ez intranz. 1) (despre plante, animale) A se obisnui cu climatul nou; a se aclimatiza; a se acomoda. 2) (despre persoane) A se obisnui cu noi conditii de viata; a se acomoda; a se aclimatiza. /<fr. adapter, lat. adaptare

ACLIMATIZA vb. I. tr. A acomoda, a adapta la un nou climat (o planta, un animal etc.). ♦ refl. (Fig.; despre oameni) A se obisnui cu noi conditii de viata. [< Germ. akklimatisieren, cf. fr. acclimater].

ACLIMATIZA vb. I. tr., refl. (despre organisme vegetale sau animale) a (se) adapta la conditiile noi de clima; a (se) aclimata. II. refl. (fig.; despre oameni) a se obisnui cu noi conditii de viata. (< germ. akklimatisieren)

ACLIMATIZA, aclimatizez, vb. I. Tranz. si refl. (Despre animale sau plante) A (se) adapta, a (se) acomoda la un nou climat. ♦ Refl. Fig. (Despre oameni) A se deprinde, a se obisnui cu noi conditii de viata; a (se) aclimata. – Din germ. akklimatisieren.

ACOMODA vb. I. refl. 1. A suferi modificari prin adaptarea la anumite conditii fiziologice si de mediu. 2. A se obisnui cu conditii noi de trai; a se adapta. ♦ A se impaca, a se invoi. [< fr. accommoder, cf. it. accomodare, lat. accommodare].

ACOMODA, acomodez, vb. I. Refl. A se deprinde cu noi conditii de viata; a se obisnui, a se adapta (2). ♦ A se impaca, a se invoi. – Din fr. accommoder, lat. accommodare.

ACOMODA, acomodez, vb. I. Refl. 1. A suferi unele modificari in procesul adaptarii la noi conditii fiziologice si de mediu. 2. A se deprinde cu noi conditii de viata; a se obisnui, a se adapta; a se impaca, a se invoi. – Fr. accommoder (lat. lit. accommodare).

ACOMODA vb. refl. a se adapta la anumite conditii noi de viata, de mediu; a se obisnui. ◊ a se impaca. (< fr. accommoder, lat. accommodare)Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)