Rezultate din textul definițiilor
PERISTOM s. n. 1. regiune care inconjura gura la ciliate. ◊ margine a deschiderii cochiliei la molustele gasteropode. ◊ orificiu bucal, mai larg, in partea ventrala si in mijlocul unei placi madreporice, la echinide. 2. (bot.) marginea superioara a deschizaturii capsului sau a urnei, cu dintisori higroscopici, la muschi, servind la raspandirea sporilor. (< fr. peristome)

ACTINIE, actinii, s. f. Animal de mare din increngatura celenteratelor, fixat pe stanci, variat colorat, cu aspect de floare si cu orificiul bucal inconjurat de tentacule; anemona-de-mare, deditel-de-mare (Actinia) – Din fr. actinie.

PERISTOM, peristomuri, s. n. (Zool.) orificiu bucal sau regiune din jurul acestuia la unele nevertebrate. ♦ (La gasteropode) Regiune ingrosata din jurul cochiliei, care secreta o substanta din care se formeaza cochilia. – Din fr. peristom.

ASTOMIE s.f. (Med.) Absenta congenitala a orificiului bucal. [Gen. -iei. / < fr. astomie, cf. gr. a – fara, stoma – gura].

MACROSTOMIE s.f. (Biol.) Marire exagerata a orificiului bucal. [Gen. -iei. / < fr. macrostomie, cf. gr. makros – mare, stoma – gura].

ACEFALOSTOMIE s. f. lipsa congenitala a capului si a orificiului bucal. (< engl. acephalostomia)

ASTOMIE s. f. absenta congenitala a orificiului bucal. (< fr. astomie)

ATRETOSTOMIE s. f. anomalie constand in imperforatia orificiului bucal. (< engl. atretostomia)

ACTINIE, actinii, s. f. Animal de mare din increngatura celenteratelor, cu orificiul bucal inconjurat de tentacule (Actinia) – Fr. actinie.

TRAHEOBRONHOSCOPIE s. f. explorare directa a traheii si a bronhiilor cu ajutorul unui tub introdus pe cale bucala sau prin orificiul unei traheotomii. (< fr. tracheobronchoscopie)

CELENTERAT (‹ fr. {i}; {s} gr. koilos „scobit” + enteron „intestin”) s. n. (la pl.) Increngatura de metazoare marine, rar dulcicole, care au fie o cavitate digestiva simpla si traiesc libere sau fixate (hidrozoarele = hidrele), fie o cavitate digestiva inchisa si pot fi libere (scifozoarele = meduzele) sau fixate (antozoarele = coralii). Au corpul saciform, cu un ectoderm sensibil (epiderma, situata la exterior) si un endoderm cu rol digestiv (care il captuseste pe primul), un singur orificiu diferentiat, fie bucal, fia a**l, tentacule cu celule urticante; se reproduc prin oua sau inmugurire si formeaza deseori colonii.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române