Rezultate din textul definițiilor
EREDITAR, -A, ereditari, -e, adj. 1. (Despre particularitati fizice sau psihice) Care se transmite prin ereditate (1). 2. (Despre un bun, un privilegiu etc.) Care se transmite prin mostenire, care se mosteneste; mostenit. – Din fr. hereditaire, lat. hereditarius.

EREDITAR ~a (~i, ~e) 1) (despre particularitati fizice sau psihice) Care este transmis prin ereditate. Boala ~a. 2) Care este transmis prin mostenire; mostenit; stramosesc. /<fr. hereditaire, lat. hereditarius

ATAVISM s. n. Aparitie la un descendent animal sau vegetal a unor particularitati (fizice sau psihice) proprii ascendentilor indepartati. – Din fr. atavisme.

ATAVISM s. n. Ivire, la unele exemplare din regnul vegetal sau animal, a unor particularitati (fizice sau psihice) neobisnuite, dar proprii stramosilor indepartati. – Fr. atavisme.

INCREMENT s.n. (Liv.) 1. Crestere, adaos, spor. 2. Orice material introdus in corpul animal si utilizat in organism. 3. (Fiz.) Contributia particularitatilor structurale, interatomice la valoarea unei marimi fizice care caracterizeaza o anumita structura moleculara. [Pl. -turi, -te. / < fr. increment, lat. incrementum].

INCREMENT s. n. 1. (mat.) crestere, adaos arbitrar. ◊ (inform.) cantitate elementara la care este adaugata o marime intr-un proces de calcul. ◊ (in gram. transformationala) element care adauga ceva unui lucru la structura caruia se aplica. 2. orice material introdus in corpul animal si utilizat in organism. 3. (fiz.) contributia particularitatilor structurale, interatomice la valoarea unei marimi fizice care caracterizeaza o anumita structura moleculara. (< fr. increment, lat. incrementum)

CONSTITUTIE, constitutii, s. f. 1. Totalitatea particularitatilor morfologice, functionale si psihologice ale unui individ; structura fizica generala a corpului omenesc. 2. Lege fundamentala a unui stat, investita cu o forta juridica superioara celorlalte legi, care cuprinde principiile esentiale ale organizarii lui, stabileste drepturile si datoriile principale ale cetatenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme si locale etc., reflectand astfel stadiul de dezvoltare sociala, economica si politica la un moment dat a statului respectiv. [Var.: constitutiune s. f.] – Din fr. constitution, lat. constitutio, -onis.

OPTICA f. 1) Ramura a fizicii care se ocupa cu studiul luminii si a particularitatilor acesteia. 2) Totalitate a aparatelor si a instrumentelor a caror functionare este bazata pe legile reflectiei si refractiei luminii. 3) fig. Mod de interpretare a faptelor si fenomenelor. /<fr. optique, lat. optice



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române