Rezultate din textul definițiilor
TITEI, (2) titeiuri, s. n. 1. Amestec lichid de hidrocarburi solide, lichide si gazoase, precum si de alti compusi organici, care se gaseste in pamant sub forma de zacamant si din care, prin distilare, se obtine benzina, petrol lampant, uleiuri minerale, vaselina, motorina etc.; petrol. 2. (La pl.) Diferite feluri de titei (1). – Et. nec.

NAFT s. v. gaz, petrol, petrol lampant, titei.

DISTILARE (‹ distila, dupa fr. distillion) s. f. 1. trecere a unui lichid in stare de vapori prin incalzire pana la fierbere, urmata de condensarea vaporilor obtinuti. Ea poate fi efectuata la presiune normala (atmosferica), la presiune redusa sau la presiune ridicata. ◊ D. simpla = d. la care lichidul se incalzeste pana la fierbere intr-un blaz de d., vaporii formati trecand direct in condensator; se foloseste cand diferenta de volatilitate intre doi componenti este foarte mare. ◊ D. fractionata = operatie prin care se separa unul cate unul, dintr-un amestec lichid, diversii lui componenti dupa punctul de fierbere, prin d. si colectarea separata a fractiunilor condensate. ◊ D. in vid = d. la presiune redusa, folosita pentru a cobori punctul de fierbere a substantelor care se vaporizeaza la temperaturi inalte, cu scopul de a evita descompunerea lor. ◊ D. azeotropa = separare a doi componenti cu puncte de fierbere apropiate, prin adaugarea altui component care formeaza un amestec azeotropic cu unul dintre componentii initiali. ◊ D. moleculara = d. realizata la presiune atat de joasa, incat moleculele desprinse de pe suprafata de evaporare a lichidului ajung la suprafata de condensare fara a se ciocni de alte molecule; se foloseste la purificarea substantelor care se descompun la temperaturi ridicate. ◊ D. primara = d. fractionata a titeiului, la presiunea atmosferica, in vederea obtinerii diverselor fractiuni petroliere distilate (benzina, petrol lampant, motorina etc.). ◊ D. secundara = proces de fractionare in vid a pacurii rezultate la d. primara a titeiului in scopul obtinerii unor fractiuni grele (motorina grea, uleiuri minerale si reziduuri). 2. Vaporizare a lichidelor continute in unele materii solide sau rezultate din descompunerea termica a acestora. ◊ D. distructiva = d. a produsilor volatili, obtinuti prin reactii de descompunere chimica a diverselor substante, pe masura ce se formeaza acesti produsi. ◊ D. uscata = descompunere termica a carbunelui sau a lemnului in absenta aerului, cu formare de produsi volatili care se vaporizeaza pe masura ce iau nastere.

GAITA2 s. f. (Reg.) petrol lampant. ♦ Lampa taraneasca cu petrol. [Pr.: gai-] – Din gaz (dupa opait).

GAZAR, gazari, s. m. Vanzator (ambulant) de petrol lampant; pacurar2. – Gaz2 + suf. -ar.

GAZARIE, gazarii, s. f. Loc unde se vinde petrol lampant. – Gaz2 + suf. -arie.

PACURAR2, pacurari, s. m. (Reg.) Muncitor care se ocupa cu extragerea pacurii. ♦ Negustor ambulant care vindea pacura (si petrol lampant) prin sate; gazar. – Pacura + suf. -ar.

PRIMUS, primusuri, s. n. Un fel de lampa de gatit care foloseste drept combustibil benzina sau petrolul lampant. – Din germ. Primus[kocher].

lampant adj. (In sintagma) petrol lampant = produs lichid obtinut in procesul de distilare a titeiului si folosit drept combustibil in lampi, la unele motoare etc.; gaz2. – Din fr. lampant.

NAFT s. n. (Reg.) petrol brut; petrol lampant. – Din sl. nafta, ngr. naftha.

GAITA s. v. flecara, gaz, guraliva, limbuta, palavragioaica, petrol, lampant, vorbareata.

GAZ s. 1. (FIZIOL.) part, vant, (pop.) basina, fasaiala, (prin Bucov. si Maram.) tartaita, (fam.) pam. 2. v. petrol lampant. 3. (CHIM.) gaz aerian v. gaz de iluminat; gaz de iluminat = gaz aerian; gaze de lupta v. substante toxice de lupta; gaze naturale = bitumene gazoase; gaz ideal v. gaz perfect; gaz perfect = gaz ideal. 4. gaz ilariant v. protoxid de azot.

petrol s. (CHIM.) 1. titei, (inv. si reg.) naft, (fig.) aur negru. 2. petrol lampant = gaz, (inv. si reg.) naft, (Mold. si Bucov.) gaita.

GAZ2 s.n. 1. Nume dat corpurilor fluide care au o coeziune moleculara foarte mica. 2. Denumire populara pentru petrolul lampant. 3. (La pl.) Emanatii gazoase ale stomacului sau ale intestinelor. // Element prim de compunere savanta cu semnificatia „(referitor la) gaz”, „fluid”. [Pl. -ze, var. gazo-. / cf. fr. gaz, germ. Gas].

naftar, naftari s.m. (inv. si reg.) negustor ambulant de petrol lampant sau de pacura.

lampant adj.n. petrol lampant = petrol limpede pentru ars in lampi, produs prin distilarea fractionata a titeiului. [< fr. lampant].

PRIMUS s.n. Lampa de gatit care foloseste drept combustibil benzina sau petrolul lampant. [Pl. -suri. / nume comercial].

GAZ2 s. n. 1. fluid compresibil, cu o coeziune moleculara foarte mica. 2. substanta sau amestec de substante in stare gazoasa, drept combustibil. ◊ petrol lampant. 3. (pl.) emanatii gazoase ale stomacului sau intestinelor. 4. (pl.) substante toxice, iritante, asfixiante etc. folosite in razboi. (< fr. gaz)

PRIMUS s. n. lampa de gatit care foloseste drept combustibil benzina sau petrolul lampant. (< germ. Primus/kocher/)

WHITE-SPIRIT UAIT-/ s. n. produs obtinut la distilarea titeiului, intre benzina si petrolul lampant, folosit ca solvent in vopsitorie si in industria lacurilor, precum si drept carburant special. (< engl. white-spirit)

lampant adj. petrol ~ = petrol limpede pentru ars in lampi, produs prin distilarea fractionata a titeiului. (< fr. lampant)

lampant (‹ fr.) adj. petrol ~ = fractiune lichida obtinuta in procesul de distilare cu autoaprindere a titeiului intre c. 200 si 300ºC. Se intrebuinteaza drept combustibil in lampil de iluminat, in motoarele cu explozie cu raport de compresiune mic etc. Sin. gaz (4).

lampant adj. : Gaz (sau petrol) ~ lichid obtinut prin distilarea petrolului brut si folosit drept combustibil in lampi sau in unele motoare. /<fr. lampant

gaz (gaze), s. n.1. Nume generic dat corpurilor fluide cu densitate redusa. – 2. petrol. – Mr. gaz. Fr. gaz.Der. gazar, s. m. (vinzator de gaz lampant); gazos, adj., din fr. gazeux; gazornita, s. f. (lampa de petrol; bidon).Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)