Rezultate din textul definițiilor
CRETELUT s. m. Gen de pasari calatoare, din ordinul gruiformelor, care traiesc in zonele bogate in vegetatie din apropierea apelor, cu corpul turtit lateral, picioare zvelte, aripi rotunjite si penaj cafeniu-patat sau cafeniu-roscat. In Romania se cunosc trei specii: c. pestrit (Porzana porzana); c. mijlociu (P. Parva) si c. mic (P. pusulla).

CAPRIOR (lat. capriolus) s. m. 1. Mamifer artiodactil, rumegator, raspindit in toate padurile de cimpie si deal, mai mic decit cerbul (c. 1 m si 20-30 kg), cu blana roscata vara si surie iarna, corp zvelt, picioare subtiri si agile, coarne pline, caduce; longevitate, 10-12 ani. Masculul caprioarei. 2. Fiecare dintre barele de lemn care sustin invelitoarea unui acoperis si stratul-suport al acesteia (astereala sau sipci).

OGAR, ogari, s. m. Caine de vanatoare cu botul lung, cu corpul inalt, subtire si zvelt, cu picioare lungi, foarte iute la fuga. ◊ Expr. Nici caine, nici ogar, se spune despre cel care nu apartine in mod clar unei specii sau unei grupari, unei tagme, care se gaseste intr-o pozitie (sociala, profesionala etc.) confuza. (Slab) ca un ogar = foarte slab (si lipsit de vlaga). – Din magh. agar.

GAZELA ~e f. 1) la pl. Grup de mamifere rumegatoare, cu corp zvelt, cu picioare lungi, sprintene, si cu coarne in forma de lira, raspandit in Asia si Africa. 2) Animal din acest grup. /<fr. gazelle

REPEDEA s. f. (La pl.) Grup de insecte coleoptere cu corpul zvelt, cu picioare puternice, foarte lungi si subtiri, adaptate pentru alergat (familia Cicindelide). Au zbor foarte rapid, dar scurt, de unde le vine si numele. Au culori metalice, stralucitoare si de obicei prezinta pete sau benzi albe pe elitre. Atat adultii cat si larvele hranesc cu insecte, fiind folositoare pentru combaterea daunatorilor agriculturii. Cele mai comune specii sunt repedea de camp (Cicindela campestris) si repedeaua de munte (C. silvicola).

CAPRIOARA ~e f. (diminutiv de la capra) Mamifer erbivor rumegator, de talie mijlocie, cu picioarele subtiri, coada scurta si corpul zvelt. [G.-D. caprioarei; Sil. -pri-oa-] /<lat. capriola

CIOCINTORS (‹ cioc) s. m. Pasare calatoare, de c. 43 cm, buna zburatoare si inotatoare, din ordinul caradriiformelor, zvelta, cu penaj alb cu negru, cu ciocul lung, subtire, curbat in sus si picioare inalte, subtiri (Recurvirostra avosetta). Monument al naturii.

IONIC1, -A, ionici, -ce, adj., s. n., s. m. 1. Adj., s. n. (Stil, ordin etc. arhitectonic) caracterizat prin coloane zvelte cu capitelul impodobit cu volute. 2. Adj. (Despre constructii sau elemente arhitectonice) Care tine de ionic1 (1), care se refera la ionic1; in stil ionic1. 3. S. m., adj.m. (picior de vers antic) format din patru silabe, doua lungi si doua scurte. [Pr.: i-o-] – Din fr. ionique.

IONIC1, -A I. adj. 1. ordin ~ = ordin arhitectonic cu coloane zvelte si capitelul cu doua volute laterale. ◊ (despre elemente arhitectonice, cladiri) in stil ionic. 2. (muz.) mod ~ = mod melodic a carui scara muzicala coincide cu aceea a modului major natural. II. s. m. picior de vers antic format din doua silabe lungi si doua scurte. ◊ (adj.) ritmul corespunzator. (< fr. ionique, lat. ionicus)Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)