Rezultate din textul definițiilor
VERDEATA ~eturi f. 1) Culoare verde. 2) Totalitate a plantelor verzi. 3) Frunzele verzi ale unor plante legumicole (ale mararului, patrunjelului, leusteanului etc.), folosite drept condiment. 4) la pl. Totalitate a plantelor de gradina (patlagele, castraveti, ceapa etc.), utilizate in alimentatie; zarzavat; legume. [G.-D. verdetii] /verde + suf. ~eata

CASTRAVETE, castraveti, s. m. 1. planta legumicola cu tulpina agatatoare, acoperita cu peri aspri, cu frunze mari si cu flori galbene (Cucumis sativus); p. restr. fructul acestei plante, de forma alungita, de culoare verde, care se consuma crud, murat sau gatit. ◊ Expr. A vinde castraveti la gradinar = a da explicatii intr-o problema cuiva mai bine informat decat cel ce vrea sa-l lamureasca. 2. (Zool., in compusul) Castravete-de-mare = holoturie. – Refacut din castraveti (pl. lui castravet < bg. krastavet, krastavita).

HREAN s. m. planta legumicola din familia cruciferelor, cu tulpina subterana cilindrica, groasa, alba (folosita in alimentatie drept condiment), cu frunzele mari si cu flori albe (Armoracia rusticana).Expr. A trai (sau a se deprinde) ca viermele in hrean = a trai, a duce o viata amarata, plina de privatiuni. – Din sl. hrenu.

VARZA, verze, s. f. planta legumicola bienala din familia cruciferelor, cu frunze mari, groase si ondulate, care se invelesc unele pe altele formand o capatana compacta, folosita in alimentatie (Brassica oleracea); p. ext. mancare preparata din frunzele acestei plante. ◊ Varza de Bruxelles = varietate de varza cu tulpina inalta, cu capatana mica, de la care se consuma mugurii formati la subsuoara frunzelor (Brassica oleracea gemmifera). Varza creata = varietate de varza cu frunzele incretite si cu capatana afanata (Brassica oleracea sabauda). Varza rosie = varietate de varza cu frunzele rosii-violete, care se consuma ca salata (Brassica oleracea rubara). ◊ Expr. (Fam.) A face o varza = a incurca lucrurile, a nu face nici o isprava. A (se) face (sau a ajunge, a fi etc.) varza = (mai ales despre carti si caiete) a (se) distruge, a (se) degrada, a (se) zdrentui. – Lat. vir(i)dia verdeturi.

SALATA, salate, s. f. 1. planta legumicola erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari si rotunde, comestibile (Lactuca sativa); p. gener. nume dat unor plante erbacee cu frunze comestibile. ◊ Compus: salata-iepurelui = planta erbacee din familia compozeelor, cu flori rosii sau violete (Prenanthes purpurea). 2. Preparat culinar facut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de otet, zeama de lamaie si untdelemn, care se serveste ca aperitiv sau ca garnitura. ◊ Salata de fructe = desert facut din fructe crude, taiate marunt, amestecate cu zahar si stropite cu rom, coniac sau vin. [Pl. si: salati] – Din ngr. salata.

ARDEI ~ m. 1) planta legumicola cultivata pentru fructul ei carnos, bogat in vitamine, cu gust dulce sau iute. 2) Fructul acestei plante. ~ borcanos. ~ dulce. ◊ Iute ca ~ul a) care se irita usor; suparacios; b) care este sprinten, harnic. A da cuiva cu ~ pe la nas a supara cu vorba pe cineva; a intepa; a irita. /a arde + suf. ~ei

BAMA ~e f. 1) planta legumicola anuala, cultivata pentru fructele sale de forma unei capsule, folosite in alimentatie. 2) Fructul acestei plante. /<turc. bamya

BROAJBA ~e f. reg. planta legumicola, cultivata pentru radacinile sale carnoase comestibile; nap. /<sb. broskva

CURECHI n. reg. planta legumicola, cu frunze groase si ondulate care, acoperindu-se unele pe altele, formeaza o capatana compacta; varza. /<lat. coliculus

LAPTUCA ~ci f. planta legumicola ale carei frunze, dispuse in forma de rozeta, sunt comestibile. /<lat. lactuca

MORCOV ~i m. planta legumicola cultivata pentru radacina ei groasa, de culoare galben-rosiatica, folosita in alimentatie. /<bulg. morkov

NAP ~i m. planta legumicola, cultivata pentru radacinile sale carnoase si comestibile. /<lat. napus

PIPARUS ~i m. 1) pop. planta legumicola cultivata pentru fructul ei carnos, bogat in vitamine, la inceput verde, apoi galben, avand gust dulce (sau iute); ardei. ◊ Cu ~ cu o usoara nuanta obscena; picant. 2) Fruct al acestei plante. /piper + suf. ~us

PIPER ~i m. 1) Arbust exotic cu tulpina taratoare, avand frunze ovale, flori mici, galbene, si fructe boabe (negre la coacere), folosite drept condiment. ◊ A avea (sau a fi) cu ~ la nas a fi rautacios. A i se sui ~ul la nas a se supara. 2) reg. planta legumicola cultivata pentru fructul ei carnos, bogat in vitamine, la inceput verde, apoi galben sau rosu, avand gust dulce sau iute intepator; ardei. ◊ ~-rosu boia de ardei. Iute ca ~ul a) care se irita usor; suparacios; b) care este sprinten, harnic. 3) Fruct al acestei plante. /<ngr. piperi, sl. piperu

PRAZ praji m. planta legumicola bienala cu frunze lanceolate si tulpina inalta, groasa, care are proprietati nutritive asemanatoare cu ale cepei. /<bulg. praz

VARZA verze f. planta legumicola ale carei frunze mari, groase, ondulate sunt infasurate strans unele peste altele, formand o capatana compacta folosita in alimentatie. ◊ Varza rosie specie de varza avand frunzele de culoare rosie-violeta. Varza creata specie de varza avand frunzele incretite. A impaca si capra si varza a impaca doua persoane cu interese si dorinte contrare. [G.-D. verzei] /<lat. virdia

VaRTEJ ~uri n. 1) Loc pe cursul unei ape unde aceasta capata o miscare de rotatie, formand o adancitura si antrenand tot ce aduce curentul. 2) Masa de aer puternica care se misca repede, atragand si ridicand in cercuri praf, nisip, zapada etc. 3) (la oameni, mai ales in crestet sau pe corpul animalelor) Portiune unde parul creste in toate partile. 4) Miscare de rotatie (ametitoare). In ~ul dansului. 5) Stare de buimaceala; zapa-ceala. 6) Unealta care func-tioneaza prin miscari circulare. 7) Crestatura rotunjita facuta ca semn la urechile vitelor. 8): ~ul pamantului a) planta legumicola cu tulpina taratoare si cu flori galbene dispuse in ciorchine; b) planta cu tulpina joasa, avand cate trei frunze la un nod si flori rosii in varful tulpinii, care creste printre stanci. /<sl. vrutezi

castravete (castraveti), s. m.planta legumicola al carui fruct, de culoare verde, se consuma crud (Cucumis sativus). – Var. crastavete. Mr. castravet, megl. castravet. Bg. krastavica, din sl. krastavu „riios” (Miklosich, Lexicon, 309; Cihac, II, 81; Meyer 177; Conev 48); cf. sb. krastavac, alb. krastavec.

gulie (gulii), s. f.1. Varietate de planta legumicola cu tulpina sferoidala comestibila, Brasica oleracea. – 2. Nap, Helianthus tuberosus. Bg. gulija (Conev 48; DAR) sau ngr. γουλιά (Cihac, II, 723).

pastirnac (pastarnaci), s. m.planta legumicola cu radacina fusiforma, alb-galbuie (Pastinaca sativa). – Var. pastarnac, pastranac, postirnac. Bg. pastarnak (Conev 48; Candrea), pol., rus. pasternak (Cihac, II, 248), din lat. pastinaca, cf. mag. pasztinak, fr. panais, sp. biznaga (‹ arab. bistināqa).

CARDON s. m. planta erbacee legumicola din familia compozeelor, cultivata la noi pe suprafete mici pentru petiolul frunzelor si nervura principala, care sunt comestibile (Cynara cardunculus). – Din fr. cardon.

CEAPA, cepe, s. f. 1. planta erbacee legumicola, bienala, din familia liliaceelor, comestibila, cu miros puternic, specific, cu tulpina aeriana dreapta, cilindrica si verde si cu cea subterana in forma de bulb, cu frunze cilindrice si cu flori albe numeroase, dispuse in inflorescente dese (Allium cepa). * Ceapa de apa = ceapa care se cultiva prin rasad si se recolteaza in acelasi an in care s-a semanat. Ceapa de samanta = arpagic. ♦ Bulbul cepei (1), cu miros specific si cu continut bogat de vitamine, folosit in alimentatie; p. gener. orice bulb al unei plante. ◊ Expr. Nu face (sau nu valoreaza nici cat) o ceapa degerata, se spune despre cineva (sau despre ceva) fara nici o valoare. 2. Compus: ceapa-ciorii = numele a trei plante erbacee bulboase din familia liliaceelor, una cu flori galbene (Gagea pratensis), alta cu flori albastre (Muscari comosum), iar a treia cu flori albe-verzui sau violete (Muscari tenuiflorum). – Lat. caepa.

GULIE, gulii, s. f. planta erbacee legumicola cu frunze mari, dintate, si cu tulpina ingrosata, sferoidala, comestibila (Brassica oleracea gongyloides). ♦ (Reg.) Nap porcesc. – Din bg. gulija.

SPANAC, (rar) spanace, s. n. planta erbacee legumicola cultivata pentru frunzele sale mari, carnoase, comestibile, de un verde-inchis (Spinacia oleracea). ♦ (Fam.) (E un) spanac = (e un) lucru lipsit de importanta, un fleac, un vax. ♦ Compuse: spanac-porcesc = planta erbacee cu flori verzi (Chenopodium hybridum); spanac-salbatic = planta erbacee cu frunze romboidale si cu flori albicioase (Chenopodium album); spanacul-ciobanilor = planta erbacee cu frunze triunghiulare, cu flori verzi dispuse in ghemulete (Chenopodium bonus henricus). – Din ngr. spanaki.

RIDICHE, ridichi, s. f. planta erbacee legumicola din familia cruciferelor, cu frunze adanc crestate, cu radacina sferica sau conica, alungita, carnoasa, umflata, comestibila (Raphanus sativus); p. restr. radacina comestibila a plantei. ◊ Ridiche salbatica = buruiana anuala, daunatoare plantelor de cultura, cu tulpina acoperita de peri, cu frunze ovale si cu flori albe, rosii, violete, rar galbui (Raphanus raphanistrum). ◊ Expr. (Fam.) A freca (cuiva) ridichea = a) a bate tare (pe cineva); b) a critica, a certa aspru (pe cineva). – Din lat. radicula.

PASTARNAC, pastarnaci, s. m. planta erbacee legumicola bienala din familia umbeliferelor, cu radacina pivotanta fusiforma, carnoasa, alba sau galbuie, asemanatoare cu cea a patrunjelului, comestibila, bogata in substante nutritive si in vitamine (Pastinaca sativa hortensis). [Var.: (reg.) pastarnac s. m.] – Din magh. paszternak, scr. pastrank, germ. Pastinak.

PATLAGEA, patlagele, s. f. 1. (Determinat adesea, prin „rosie”) planta erbacee legumicola cu tulpina inalta, cu frunze mari, penate si cu flori galbene, cultivata pentru fructul ei comestibil, sferic, rosu, zemos, bogat in vitamine; rosie, tomata (Lycopersicum esculentum); p. restr. fructul acestei plante. 2. (Determinat adesea prin „vanata”) planta erbacee legumicola cu flori violete si cu fructe comestibile mari, ovale, carnoase, de culoare violet-inchis; vanata (Solanum melongena); p. restr. fructul acestei plante. [Var.: patlagica s. f.] – Din tc. patlıcan.

PATRUNJEL, patrunjei, s. m. planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si in medicina populara (Petroselinum hortense); p. restr. frunzele sau radacina acestei plante. ◊ Compuse: patrunjel-de-camp = numele a doua specii de plante erbacee, cu frunzele la baza tulpinii si cu florile albe sau trandafirii, a caror radacina este intrebuintata in medicina (Pimpinella saxifraga si major); patrunjelul-cainelui = planta erbacee mica, otravitoare, cu frunze ca ale mararului si cu flori albe (Aethusa cynapium). – Din lat. petroselinum.

PRAZ, praji, s. m. planta erbacee legumicola din familia liliaceelor, inrudita cu ceapa, cu tulpina cilindrica, groasa si inalta, cu frunzele lanceolate si cu bulb carnos (Allium porrum).Expr. (Fam.) A manca praz = a spune minciuni. Adio si-un praz verde, se spune pentru a exprima indiferenta totala a cuiva fata de cineva sau ceva. ♦ Mancare pregatita din tulpina plantei descrise mai sus. [Var.: (reg.) praj s. m.] – Din bg. praz.

LAPTUCA, laptuci, s. f. planta erbacee legumicola ale carei frunze (dispuse in forma de rozeta, alcatuind la unele varietati o capatana) sunt comestibile; salata, marula (Lactuca sativa).Lat. lactuca.

CONOPIDA, conopide, s. f. planta erbacee legumicola din familia cruciferelor, cu frunzele lunguiete si groase si cu o inflorescenta carnoasa comestibila in forma de capatana, de culoare alburie (Brassica oleracea, var. botrytis). ♦ Inflorescenta acestei plante. – Din ngr. kunupidi.

SPARANGHEL s. m. planta erbacee legumicola cu radacini carnoase si cu frunze nedezvoltate, asemanatoare unor solzisori, cultivata pentru lastarii ei tineri, foarte gustosi (Asparagus officinalis). – Din ngr. sparanghi.

CRESON s. n. planta erbacee legumicola anuala din familia cruciferelor, cu flori albe mici, cultivata pentru frunzele ei intrebuintate ca salata sau condiment; hrenita (Lepidium sativum). – Din fr. cresson.

CEAPA cepe f. 1) planta erbacee legumicola, comestibila, cu tulpina subterana in forma de bulb, la exterior cu frunze lungi tubulare, avand flori albe dispuse in inflorescente dese. ~ verde. 2) Bulbul acestei plante folosit in alimentatie. ◊ ~ de samanta arpagica. A nu face nici (cat) o ~ degerata a nu valora nimic. ~a-ciorii planta erbacee perena, cu tulpina subterana in forma de bulb, cu frunze lanceolate si flori divers colorate. [G.-D. cepei; Sil. cea-pa] /<lat. caepa

CONOPIDA ~e f. 1) planta erbacee legumicola cu inflorescenta in forma de capatana carnoasa, de culoare alba. 2) Inflorescenta acestei plante. [G.-D. conopidei] /<ngr. kunupidi

CRESON m. planta erbacee legumicola cu frunze incretite si cu flori albe mici, crescuta pentru frunzele folosite ca salata sau condiment. /<fr. cresson

HREAN m. planta erbacee legumicola cu frunze mari si flori albe, cultivata pentru radacina cu proprietati condimentare. ◊ A trai ca viermele in ~ a duce o viata grea. [Monosilabic] /<sl. hrenu

NAUT m. 1) planta erbacee legumicola cu fructul pastaie si cu boabele asemanatoare cu cele de mazare. 2) Semintele comestibile ale acestei plante. /<turc. nohud, bulg. nahut, nohut

PASTARNAC ~ci m. planta erbacee legumicola, cultivata pentru radacina carnoasa (avand proprietati nutritive asemanatoare cu ale patrunjelului). /<ung. paszternak, sb. pastrank, germ. Pasternak

PATLAGEA ~ele f. : ~ rosie a) planta erbacee legumicola cu flori galbene si cu fructe mari, sferice, suculente, de culoare rosie (rar roz sau galbena); b) fruct al acestei plante; rosie; tomata. ~ vanata a) planta erbacee legumicola cu flori violacee si cu fructe mari, ovale, carnoase, de culoare violeta; vanata; b) fruct al acestei plante. [G.-D. patlagelei; Sil. -tla-; Var. patlagica] /<turc. patlican

PATRUNJEL ~i m. planta erbacee legumicola cultivata pentru frunzele si radacinile ei mirositoare si nutritive, folosite, de regula, drept condiment. [Sil. -trun-] /<lat. petroselinum

REVENT m. planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cu frunze mari si cu flori purpurii-inchise, folosita in alimentatie si in medicina; rubarba. /<turc. revent

RIDICHE ~i f. 1) planta erbacee legumi-cola, cu frunze mari, crestate, cu flori albe sau violete, cultivata pentru radacina ei comestibila. 2) Radacina acestei plante. ◊ ~ de luna ridiche cu radacina rotunda sau alungita, cu coaja rosie sau alba, recoltata primavara timpuriu. ~ neagra (~ -de-toam-na sau ~ -de-iarna) ridiche cu radacina rotunda, avand coaja groasa, de culoare neagra, recoltata toamna tarziu. ~-salbatica planta erbacee necultivata, cu radacina lunga si subtire, cu tulpina paroasa, cu frunze al-terne, ovale si cu flori divers colorate. [G.-D. ridichii] /<lat. radicula

RUBARBA e f. planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cu frunze mari si cu flori purpurii-inchise, folosita in alimentatie si in medicina; revent. /<fr. rhubarbe

SALATA ~e f. 1) planta erbacee legumicola cultivata pentru frunzele ei mari, care se consuma in stare cruda. ◊ ~a-iepurelui planta erbacee cu tulpina inalta, cu frunze alungite si cu flori rosii sau liliachii. 2) Mancare rece preparata din legume crude sau fierte, uneori cu adaos de carne, oua etc., servita, mai ales, ca aperitiv. ~ de castraveti.~ de fructe desert facut din fructe crude (taiate marunt), presarate cu zahar si stropite cu rom (vin, coniac). /<ngr. salata, fr. salade, germ. Salat

SFECLA ~e f. planta erbacee legumicola, cultivata pentru radacina carnoasa, alba sau rosie, folosita in alimentatie, in industrie si ca nutret. ~ de zahar. [G.-D. sfeclei; Sil. sfe-cla] /<bulg. sveklo

SPANAC ~ce n. planta erbacee legumicola, cultivata pentru tulpina si frunzele carnoase, folosite ca aliment. /<ngr. spanaki, bulg. spanak

SPARANGHEL m. planta erbacee legumicola, cu radacini carnose si frunze mici, cultivata pentru ramurile folosite in alimentatie. /<ngr. sparanghi

STEVIE ~i f. planta erbacee legumicola, cultivata pentru frunzele mari, comestibile, folosita si in scopuri medicinale. [Art. stevia; G.-D. steviei; Sil. -vi-e] /<sl. stavi, bulg. stava

TELINA1 ~e f. planta erbacee legumicola, cultivata pentru radacina si frunzele ei cu aroma specifica, folosite drept condiment si in scopuri medicinale. [G.-D. telinei] /<sl. seline, bulg. telina

USTUROI ~ m. 1) planta erbacee legumicola, cultivata pentru bulbul sau sectionat in catei (la maturitate) si tulpina tanara cu frunze lungi, lanceolate, cu gust si miros specific. 2) Bulb al acestei plante, bogat in substante nutritive si in vitamine. Cununa de ~. Catel de ~. /a ustura + suf. ~oi

VANATA vinete f. 1) planta erbacee legumicola cu fructe comestibile, mari, ovale, carnoase, de culoare violeta. 2) Fructul acestei plante; patlagica vanata. /Din vanat

CRESON s. n. planta erbacee legumicola din familia cruciferelor, cu flori albe, mici, si cu frunze comestibile. (< fr. cresson)

planta1 ~e f. Organism vegetal avand corpul format, de obicei, din radacina, tulpina si frunze. ~e legumicole. ~e medicinale.~e anuale plante cu ciclu de dezvoltare de un an. ~e bienale plante cu ciclu de dezvoltare de doi ani. ~e perene plante cu ciclu de dezvoltare de mai multi ani. [G.-D. plantei] /<lat. planta, fr. plante

HIDROPONIC, -A (‹ fr. {i}) adj. Cultura ~ = cultura legumicola sau floricola in care pamantul este inlocuit fie cu solutii nutritive, fie cu un substrat de pietris sau de nisip prin care circula permanent apa cu ingrasaminte chimice. Are avantajul scurtarii perioadei de vegetatie, lipsei buruienilor, evitarii pierderilor de substante nutritive etc. In prezent, este studiata de NASA, ca o posibila metoda de cultivare a plantelor in navele spatiale, pe alte planete etc.



Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)