Rezultate din textul definițiilor
polita2, polite, s. f. 1. (In sistemul financiar) Act prin care o persoana dispune debitorului ei sa plateasca o suma de bani unei alte persoane sau la ordinul acesteia; trata. ◊ polita in alb = polita2 (1) pe care nu figureaza numele beneficiarului. ◊ Expr. A plati (cuiva) polita = a se razbuna (pe cineva). 2. (In sintagma) polita de asigurare = document emis de catre o institutie de asigurare, prin care aceasta certifica incheierea unui contract de asigurare a vietii sau a bunurilor materiale ale cuiva. – Din it. polizza.

REGRESANT s. m. cel care ridica pretentii de rambursare a sumei platite pentru o polita sau un cec protestat. (< regres + -ant)

REGRESAT s. m. cel fata de care regresantul ridica pretentia de rambursare a sumei platite pentru o polita sau un cec protestat. (< germ. Regressat)

ACCEPTARE, acceptari, s. f. Actiunea de a accepta si rezultatul ei. ♦ Consimtamant al intreprinderii cumparatoare pentru achitarea unei cereri de plata emise de intreprinderea furnizoare. ♦ Semnatura de aprobare pusa pe o polita prin care semnatarul se obliga sa plateasca la scadenta suma din polita respectiva. ♦ Manifestare a vointei de a dobandi un anumit drept ori de a primi o succesiune sau o oferta de incheiere a unui contract. – V. accepta.

SCONT, sconturi, s. n. 1. Operatie de credit care consta in cumpararea efectelor de comert de catre banci, cu retinerea din valoarea lor nominala a dobanzii pana la scadenta si a unui comision. ♦ Suma de bani reprezentand dobanda la un imprumut, pe care o banca si-o retine cu anticipatie la acordarea imprumutului. 2. (Rar) Reducere acordata unui debitor din valoarea unei polite sau a unei datorii platite inainte de scadenta; recalculare si diminuare a dobanzilor, cand plata unei obligatii se face inainte de termen. – Din it. sconto.

SCONT s.n. 1. Operatie bancara prin care se plateste cuiva anticipat valoarea unei polite, retinandu-se un procent care reprezinta dobanda pana la scadenta; procentul pe care il opreste o banca atunci cand face o operatie de scontare. ♦ Suma de bani care reprezinta dobanda pentru un imprumut si pe care un bancher si-o retine anticipat. 2. (Rar) Reducere, scazamant facut unui debitor care achita o polita sau o datorie inainte de scadenta. [< it. sconto].

accept si -ez, a -a v. tr. (lat. acceptare, d. ac-cipere, ac-ceptum a primi. V. incep. Primesc de buna voie: accept un dar. Ma arat gata de: accept lupta. Accept o polita, ma angajez s' o platesc la scadenta.

CAMBIE (‹ it.) s. f. (FIN.) Efect de comert, reprezentand un titlu de credit pe termen scurt, prin care emitentul, in calitate de debitor (tras), se obliga sa plateasca neconditionat sau sa dispuna plata unei sume de bani creditorului (tragatorului), ca titular sau la ordinul acestuia, la o anumita data sau la prezentarea inscrisului. Obligativitatea platii ii confera calitatea de bilet la ordin, iar obligatia de a face sa se plateasca, pe aceea de trata sau polita.

polita2 ~e f. 1) fin. Act financiar in baza caruia debitorul este obligat, la ordinul creditorului, sa plateasca beneficiarului o suma de bani la un anumit termen; vecsel. ◊ ~ in alb polita pe care nu este indicat numele beneficiarului. A plati cuiva o ~ a se razbuna pe cineva. 2): ~ de asigurare document prin care se confirma incheierea unui contract de asigurare. [G.-D. politei] /<it. polizza

CAMBIE s.f. Act, inscris prin care o persoana se obliga sa plateasca o suma de bani la un anumit termen; polita, bilet la ordin. [Gen. -iei. / < it. cambio].

VECSEL ~e n. Act financiar prin care o persoana (debitorul) este obligata sa plateasca alteia (beneficiarului) o suma de bani la un anumit termen; polita. /<germ. Wechsel

polita s. f. 1. trata. 2. ~ de asigurare = act prin care se incheie o asigurare; a plati (cuiva) o ~ = a razbuna. (< it. polizza)



Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)