Rezultate din textul definițiilor
STRESANT, -A, stresanti, -te, adj. Care provoaca stres (1). – Din fr. stressant.

STRESANT ~ta (~ti, ~te) Care provoaca stres; apasator. /<fr. stressant

STRESANT, -A adj. care provoaca stres (1). (< fr. stressant)

stres s.n. 1. Factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoaca organismului uman o reactie anormala; (p. ext.) ansamblul reactiilor fiziologice prin care organismul uman raspunde unui agent stresant, incercand sa se apere si sa-si mentina echilibrul de baza. 2. Efort, incordare, tensiune neuropsihica. ♦ Ansamblu de perturbatii organice sau psihice. 3. (Geol.) Presiune laterala care se produce in sinclinale, cauzand formarea cutelor sistemelor muntoase. [Scris si stress. / < engl., fr. stress].

stres, stresuri, s. n. 1. (Med.) Nume dat oricarui factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoaca organismului uman o reactie anormala; p. ext. efect nefavorabil produs asupra organismului uman de un factor de mediu. 2. (Geol.) Presiune laterala tangentiala care se produce in sinclinale si determina formarea cutelor muntoase. – Din engl., fr. stress.

SOC s. n. 1. ciocnire brusca si volenta intre doua corpuri. ♦ (tehn.) ~ termic = procedeu in procesul de fabricatie a unor vase de laborator, produse refractare etc., constand in racirea brusca a pieselor. 2. de ~ = (despre formatii militare) specializat in operatii indraznete asupra anumitor obiective. 3. tulburare grava a functiilor organismului, ca urmare a unui traumatism, a unei operatii chirurgicale, anestezii etc. ♦ ~ nervos = dezechilibru acut al unor functii psihice, provocat de o emotie puternica; tratament de ~ = metoda terapeutica prin crearea unei perturbatii bruste bolnavului; terapie de ~ = ansamblu de masuri drastice, hotarate in reformele economice si social-politice, in trecerea la economia de piata. 4. emotie puternica; stres. (< fr. choc)



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române