Rezultate din textul definițiilor
VINEGRETA s. f. Sos rece preparat din otet, untdelemn, sare si piper. – Din fr. vinaigrette.

SALATIERA, salatiere, s. f. Vas de portelan, faianta, sticla etc. in care se serveste salata. ♦ Serviciu de masa format dintr-un suport (de metal) cu sticlute pentru untdelemn si otet si cu solnite pentru sare si piper. [Pr.: -ti-e] – Din ngr. (pop.) salatiera sau din salata + suf. -iera (dupa fr. saladier).

VINOGRAD s.n. Sos rece preparat cu otet, untdelemn, patrunjel tocat, sare si piper; vinegreta (2) [in DN]. [< rus. vinograd].

VINOGRAD s. n. sos rece preparat cu otet, untdelemn, sare si piper; vinegreta2. (< rus. vinograd)

VINOGRAD, (rar) vinograduri, s. n. Sos rece, preparat cu otet, untdelemn, sare, piper si patrunjel verde tocat. – Din rus. vinograd.

HAZ s. 1. umor, veselie. (Plin de ~.) 2. duh, spirit, umor, (fig.) piper, sare. (Gluma plina de ~.) 3. v. farmec.

SPIRIT s. 1. v. gandire. 2. (FILOZ.) duh, suflet. (Spirit si materie.) 3. v. suflet, (Transilv. si Bucov.) bleasc. (I-a iesit spiritul.) 4. v. duh. 5. v. minte. 6. desteptaciune, v. inteligenta. 7. suflet. (Spiritul poporului roman.) 8. specific. (Spiritul limbii noastre.) 9. (la pl.) v. opinie publica. 10. duh, haz, umor, (fig.) piper, sare. (Gluma plina de spirit.) 11. v. anecdota. 12. v. fantoma. 13. (LINGV.) spirit lin = (inv.) psili.

UMOR s. 1. v. haz. 2. duh, haz, spirit, (fig.) piper, sare. (Gluma plina de ~.)

BESAMEL s.n. Sos alb preparat pe baza de rantas, stins si fiert cu lapte, asezonat cu sare, piper alb si nucsoara rasa; sos de baza pentru multe sosuri derivate.

VINEGRETA s.f. Amestec emulsionat de otet, suc de lamaie, sare, piper, eventual si mustar, folosit pentru asezonarea salatelor sau ca baza pentru alte sosuri reci.

SOLNITA, solnite, s. f. 1. Vas mic in care se serveste sarea (si piperul) la masa; continutul acestui vas. ♦ (Pop.) Vas (de lemn) in care se pastreaza sarea la bucatarie. 2. (Pop.) Cavitate situata deasupra ochilor la cai. – Din bg., scr. solnica.

copeneata, copenete, s.f. (reg.) 1. cutie. 2. piulita scobita din lemn in care se marunteste sarea si piperul; pisator, majeriu. 3. pisator pentru graunte.

A PISA ~ez tranz. 1) (corpuri solide) A preface in farame cu ajutorul unei unelte. ~ piper. 2) fig. (fiinte) A bate crunt; a snopi in bataie. 3) fig. (persoane) A deranja intruna, repetand insistent acelasi lucru; a necaji; a plictisi. /<lat. pi[n]sare

RASNITA, rasnite, s. f. 1. Masina rudimentara de macinat sare, porumb etc., compusa din doua pietre suprapuse, dintre care cea de deasupra se invarteste cu ajutorul unui maner. ◊ Expr. A ajunge de la moara la rasnita = a ajunge dintr-o situatie buna intr-una rea; a scapata. A-i umbla cuiva gura ca o rasnita = a vorbi foarte mult; a vorbi intruna; a nu mai tacea din gura. ♦ Moara primitiva miscata cu ajutorul animalelor de tractiune. 2. Instrument de bucatarie cu care se macina boabele de cafea, de piper etc. – Din bg. rasnica.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române