Rezultate din textul definițiilor
GRADATIE, gradatii, s. f. 1. Crestere sau descrestere treptata, progresiva, inaintare succesiva (a unui proces, a unui fenomen, a unei actiuni etc.). 2. Fiecare dintre diviziunile care se gasesc pe suportul unui instrument de masura cu scari gradate. 3. Figura de stil constand in trecerea treptata, ascendenta sau descendenta, de la o idee la alta. ♦ (Pict.) Trecere treptata de la o nuanta la alta. 4. Fiecare dintre treptele de incadrare pe care se afla un salariat in cadrul gradului sau, acordata pe baza vechimii in serviciu si a aportului in munca; p. ext. spor de salariu care corespunde fiecareia dintre aceste trepte. – Din fr. gradation, lat. gradatio.

TIPOMETRU, tipometre, s. n. 1. Instrument pentru masurarea corpului literelor tipografice. 2. Rigla de metal cu una sau mai multe scari gradate in puncte sau alte unitati tipografice si cu care se controleaza dimensiunile machetei, textelor etc. – Din fr. typometre.

RETICUL, reticule, s. n. (Fiz.) Ansamblu de linii incrucisate, de scari gradate sau de alte semne, care intra in constructia unor instrumente optice si are rolul de a permite vizarea unei directii, efectuarea unei masuratori etc. – Din fr. reticule, lat. reticulum.

RETICUL1 s. n. 1. desen, structura de forma unei retele, a unei plase. 2. ansamblu de linii incrucisate, de scari gradate etc. care intra in constructia unor instrumente optice, servind la vizarea directiilor, la efectuarea de masuratori etc. 3. formatie anatomica cu aspect de retea. (< fr. reticule, lat. reticulum)

HIDROMETRU, hidrometre, s. n. 1. Aparat pentru masurarea densitatii si a vitezei de curgere a lichidelor. 2. Manometru metalic cu scara gradata in unitati de coloana de apa, cu care se masoara nivelul unui curs de apa. – Din fr. hydrometre.

JOJA, joje, s. f. 1. Indicator cu ajutorul caruia se verifica nivelul uleiului dintr-un recipient. 2. scara gradata pentru masurarea capacitatii unui rezervor. – Din fr. jauge.

VIZOR, vizoare, s. n. Dispozitiv la un aparat sau la un instrument optic care permite delimitarea dupa necesitate a campului vizual si a liniei de vizare sau citirea indicatiilor de pe o scara gradata. ♦ Vizeta. ♦ (La pl.) Ochelarii mastilor de gaze. – Din fr. viseur.

SPOT, spoturi, s. n. 1. (Fiz.) Urma luminoasa lasata pe o scara gradata sau pe un ecran de o raza de lumina reflectata pe oglinda unui instrument de masura, care serveste ca indicator. ♦ Fascicul concentrat de lumina folosit pentru luminarea scenei sau a unui actor; proiector care produce acest fascicul. 2. Scurt anunt sau reclama comerciala prezentata la radio si televiziune. – Din fr. spot.

VERNIER, verniere, s. n. scara gradata suplimentara trasata pe rigleta sau pe cursorul unor instrumente si aparate de masura, spre a mari precizia de masurare a acestora. [Pr.: -ni-er] – Din fr. vernier.

FARADMETRU, faradmetre, s. n. Instrument pentru masurarea capacitatii electrice a condensatoarelor cu scara gradata in submultipli ai faradului. – Din fr. faradmetre, engl. faradmeter.

ETALONAT, -A, etalonati, -te, adj. 1. (Despre instrumente de masura) Care a fost prevazut cu o scara gradata; a carui scara gradata a fost verificata. 2. (Despre masuri si instrumente de masura) Care a fost comparat cu un etalon. – V. etalona.

DENSIGRAMA, densigrame, s. f. scara gradata care serveste la corelarea valorilor densitatilor exprimate in diferite unitati de masura. – Din fr. densigramme.

JOJA ~e f. 1) Indicator al continutului de ulei dintr-un rezervor. 2) scara gradata pentru masurarea capacitatii unui rezervor. /<fr. jauge

SPOT ~uri n. 1) fiz. Pata luminoasa produsa de o scara gradata a unui instrument de masura, care inlocuieste acul indicator. 2) (in teatre) Fascicul de lumina proiectat spre scena sau spre un actor. 3) Instalatie pentru proiectarea unor asemenea fascicule. 4) Scurt anunt, reclama publica, la radio sau la televiziune. /<fr. spot

gradatIE s.f. 1. Crestere sau descrestere graduala, pe grade. ♦ Totalitatea diviziunilor de pe o scara gradata. 2. Figura de stil care consta in trecerea treptata, ascendenta (climax) sau descendenta (anticlimax), de la o idee la alta. 3. (Pict.) Trecere usoara de la un ton la altul, de la o nuanta la alta etc. 4. Grad de vechime in serviciu, care aduce cu sine cresterea salariului sau a retributiei. ♦ Suma cu care, dupa anumite state de serviciu, se mareste salariul sau retributia. [Gen. -iei, var. gradatiune s.f. / cf. fr. gradation, lat. gradatio].

SPOT s.n. 1. Pata luminoasa produsa pe o scara gradata sau pe un ecran de catre o raza de lumina reflectata pe oglinda unui instrument de masura. 2. (Teatru) Fascicul luminos concentrat, invariabil; proiector care produce acest fascicul. 3. Scurt anunt publicitar, la radio sau la televiziune. 4. (Fin.) Operatie de plata imediata (la vedere). (cf. fr. spot)

HIDROMETRU s.n. 1. Nume generic pentru instrumentele de masura a densitatii lichidelor. 2. Manometru metalic cu scara gradata in unitati de coloana de apa. ♦ Mira cu ajutorul careia se masoara nivelul unui curs de apa. [< fr. hydrometre, cf. gr. hydor – apa, metron – masura].

JOJA s.f. 1. Indicator al continutului de ulei dintr-un rezervor, un vas etc. 2. scara gradata pentru masurarea capacitatii unui rezervor. [< fr. jauge].

SPOT s.n. Pata luminoasa produsa pe o scara gradata sau pe un ecran de catre o raza de lumina reflectata pe oglinda unui instrument de masura. ♦ (Teatru) Fascicul luminos concentrat, invariabil; proiector care produce acest fascicul. [< fr., engl. spot].

gradatIE s. f. 1. crestere sau descrestere graduala, pe grade. 2. fiecare dintre semnele de pe scara gradata a unui aparat, instrument de masurat etc.; diviziune; totalitatea acestor diviziuni. 3. figura de stil care consta in trecerea treptata, ascendenta (climax) sau descendenta (anticlimax), de la o idee la alta. 4. (pict.) trecere usoara de la un ton la altul, de la o nuanta la alta etc. 5. grad de vechime in serviciu, care aduce cu sine cresterea retributiei. ◊ suma cu care, dupa anumite state de serviciu, se mareste retributia. (< fr. gradation, lat. gradatio)

HIDROMETRU s. n. 1. aparat de masura a densitatii si a vitezei de curgere a lichidelor. 2. manometru metalic cu scara gradata in unitati de coloana de apa. 3. mira cu ajutorul careia se masoara nivelul unui curs de apa. (< fr. hydrometre)

JOJA s. f. 1. tija metalica pentru verificarea nivelului unui lichid dintr-un rezervor. 2. scara gradata pentru masurarea capacitatii unui rezervor. (< fr. jauge)

SCALA s. f. 1. totalitatea reperelor pe un instrument de masura, reprezentand valori ale unei marimi care se masoara; scara gradata. 2. rampa (5). (< it. scala)

VERNIER s. n. scara gradata suplimentara trasata pe cursorul unor instrumente sau aparate de masura, care permite citirea unor fractiuni de diviziuni din scala principala; nonius. (< fr. vernier)

BAROMETRU, barometre, s. n. Instrument pentru masurarea presiunii atmosferice, format dintr-un tub de sticla care contine mercur introdus intr-un alt recipient cu mercur si fixat pe o tablita gradata sau dintr-o cutie metalica ale carei deformatii, sub actiunea variatiilor presiunii atmosferice, dau valorile presiunii care sunt indicate de un ac pe o scara gradata. – Fr. barometre (< gr.).

LIMB, limburi, s. n. 1. Partea lata (si verde) a frunzei, legata de ramura (sau de tulpina) prin codita. 2. Marginea gradata a scarii unui instrument topografic de masura. 3. Nava folosita la limbare. – Din fr. limbe, germ. Limbus.

LIMB s.n. 1. Partea lata a unei frunze, legata de ramura prin codita. 2. Marginea gradata a scarii unui instrument de masura. ♦ Marginea unui astru. ♦ Creasta marginala a unei formatii anatomice circulare. 3. Nava pentru operatii de limbare. // s.m. (Teol.) Loc in cer unde catolicismul presupune ca ar sta sufletele dreptilor si ale copiilor morti nebotezati, inainte de venirea lui Cristos. [< fr. limbe, cf. lat. limbus].

LIMB s. n. 1. partea latita a unei frunze, petale sau sepale; lamina (1). 2. marginea gradata a scarii unui instrument de masura. 3. marginea unui astru. 4. creasta marginala a unei formatii anatomice circulare. 5. nava folosita in operatii de limbare. 6. loc unde catolicismul presupune ca ar sta sufletele dreptilor decedati inainte de venirea lui Cristos si ale copiilor nebotezati. (< fr. limbe, germ. Limbus)

MILIMETRIC1 ~ca (~ci, ~ce) 1) (despre intervale) Care este egal cu un milimetru; de un milimetru. Interval ~. 2) Care este gradat in milimetri. scara ~ca. ◊ Hartie ~ca hartie divizata in patratele de un milimetru patrat, utilizata in desenul tehnic si la trasarea graficelor si a diagramelor. 3) fig. Care are proportii foarte reduse; foarte mic; minuscul; microscopic; miniatural; pitic. /<fr. millimetrique

MILIMETRIC, -A, milimetrici, -ce, adj. 1. De marimea unui milimetru; p. ext. foarte mic. ♦ (Adverbial) Cu mare exactitate. 2. (Despre scari ale unor instrumente) gradat in milimetri. ◊ Hartie milimetrica = hartie liniata orizontal si vertical din milimetru in milimetru, intrebuintata in desenul tehnic sau pentru trasarea graficelor si a diagramelor. – Din fr. millimetrique.

ANTICLIMAX s.n. gradatie (2) descendenta. ♦ Opozitie intr-un context a doua gradatii, una ascendenta si alta descendenta. [< fr. anticlimax, cf. gr. anti – contra, klimaxscara].



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române